Ene Kuke
postkasti põrutava sõnumiga e-meil.

"Tere Ene. Saadan sulle väljalõike Res Publica naiskogu juhatuse koosolekust, kus tehti otsus sind välja heita."

Kirja saatis Inga Kupp, Res Publica naisliikumise juht. Eelmisel õhtul oli Rahvusraamatukogus kogunenud poolsada poliitikahuvilist daami. Ametliku teate kohaselt asutasid nad Res Publica Tallinna piirkonna naiskogu.

Ene Kukk ei tunnistanud end lööduks. Mai lõpus läkitas ta kaebuse Res Publica suurele aukohtule. "Taotlen erakonna kaitset," teatas naine ja nõudis Tallinna naiskogu asutamise "õigustühiseks kuulutamist".

Oma sõnade kinnituseks esitas Ene Kukk paki dokumente. Nende järgi oli naiskogu Tallinna osakond moodustet juba oktoobris 2002. Ka tookord juhtis üritust Inga Kupp ja organisatsiooni etteotsa valiti Ene Kukk.

Pealinna naisrespublikaanid korraldasid mitmesuguseid üritusi. Näiteks kuulasid nad ettekannet "Materiaalne maailm on hukutav eelkõige meestele".

Enne valimisi arutasid naised tõsiselt, kas osaleda Mamma Mia taolistes meelelahutuslikes telesaadetes. Riigikogu kandidaatide puhul peeti seda “soovitatavaks”. Tuuli Roosma pihitoolis käinud rahvale tundmatu ärinaine Reet Roos kogus üle 3000 hääle ja jõudiski Toompeale.

Tänavu märtsis kurtis Ene Kukk partei sees, et naiskogu töö pole käivitunud. "Naiste esindatus Res Publicas on väike, naised on passiivsed ja teevad vähe koostööd. Puudub rahastamine ja info vahetamise võimalus."

Kolm nädalat pärast neid sõnu viskas naiskogu Ene Kuke tagaselja oma ridadest välja. “Ta rikkus partei põhikirja,” põhjendab Inga Kupp. “Tema juhitud organisatsioon oli olemas vaid mitteametlikult.”

Ene Kuke arvates otsustas väljaviskamise hoopis partei keskkontor, kellele tema aktiivsus ei meeldinud. “Minuni jõudis kumu, et neil tekkis hirm, et naised saavadki võimule.”

Res Publica peasekretär Tõnis Kons nimetab seda valeks: “Kontoril on sada muud muret kui Ene Kukke taga kiusata.”

Erakonna aukohus pole oma otsust Ene Kuke kaebuse suhtes veel langetanud.