Ranna tunnistuse järgi leiti Vaxholmi rabast ning villast kaks päeva varem just samade valgevenelaste tapetud, tükeldatud ning viies osas betooni valatud venelase Olegi kehaosad.

Rootsi politsei seostab kõiki nelja kuritegeliku jõuguga, kes vaid mõned kuud tagasi kavandas kohaliku allilma serblasest autoriteedi palgamõrva. Plaan ebaõnnestus, nelik pööras omavahel tülli, eestlast haavati ning hoiti paar päeva kinni, kaaslane tapeti elajalikult. Hargnemas on Rootsi oludes täiesti erakordne juhtum.

M.R. ehk J.K.

Samal ajal kui Rootsis üritatakse lahti harutada pealinna lähedal toimunud keerulist mõrvalugu, selgub, et saatkonda põgenenud Martin pole keegi muu kui Eestis tuntud narkokaupmees J.K. (täisnimi asendatud initsiaalidega novembris 2023). Mitte allilmaliider, vaid pigem jooksupoiss, kes teiste raha eest suuremaid diile korraldab. Teda tuntakse siinses allilmas hästi, nagu ka tema tunneb allilma. Suhtleb muuhulgas näiteks Hispaania lõunaranniku Eesti kurjategijate kogukonnaga. 

J.K. on vähemalt viimased pool aastat välismaal redutanud. Miks? Väidetavalt investeeris siinne hämara taustaga ärimees Kalev Kurg mingisse K ettevõtmisse ligi miljon krooni, et kõva kasumit teenida. J.K. aga kadus koos rahaga nelja tuule poole. Seda, et mees Rootsis killeritega kampa lõi, peetakse J.K. meeleheitlikuks katseks võlga tagasi teenida.

Võlausaldaja Kalev Kurg ise ei soovi sel teemal midagi rääkida. “J.K.? Kuulge, ma ei ole selle mehega juba ammu kohtunud. Pole aimugi, millega ta praegu tegeleb. Ma ei ole huvitatud temast rääkimisest,” ütleb ta ärritunult ning lõpetab kiirelt vestluse.

Seda, et J.K.-l on kombeks äripartneritele tünga teha, annab mõista ka tema kompanjon firmast Beta Kinnisvara. “Ta on valetaja, tüssas inimesi nii siin kui ka Rootsis,” iseloomustab äripartner lühidalt. J.K. isa Kalev pandi 80ndate lõpus riigivara varguse eest kuueks aastaks vangi.

Pöörane narkovedu

Laiemat kõneainet pakkus J.K. nimi viimati 1998. aasta märtsis. Siis leidis Soome toll Curacaost saabunud J.K. ja tema kaaslase, tollal Tallinna majanduspolitseis töötanud Raigo Taali matkakotist termosesse peidetult ligi poolteist kilo ülipuhast kokaiini. Sellise koguse turuväärtust hinnati siis viiele miljonile kroonile.

Väärib märkimist, et kuu enne Curacao-trippi külastas J.K. tuntud kokaiiniriiki Kolumbiat.

J.K. väitis kohtus, et käis Ladina-Ameerikas lilleäri asjus, soovides talle kuuluva lillepoe tarbeks osta kaktuseid ja orhideesid. Narkootikumidest ei teadnud mehed oma väitel midagi. Soome kohus eestlaste juttu ei uskunud ning 1998. aasta juunis mõisteti J.K. ja Raido Taal viieks aastaks vangi.

Asja uurimisel selgus, et J.K.-l on kaelas 100 000 dollari suurune võlg – pärit ajast, kui ta tegeles USAs autoäriga.

Mehed lasti vabaks 2000. aasta sügisel pärast poole karistusaja kandmist. Vahetult pärast Soome vanglast naasmist oktoobris muutis J.K. nime.

Keskkriminaalpolitsei politseidirektor Andres Anvelti sõnul on kurjategijate hulgas taoline nimemuutmine viimase aja trend.  Iseäranis vahetavad nime millegipärast need, kes on Soomes vahele jäänud ja seal kinni istunud. Taolise mutatsiooni mõte on lihtne. Uue nimega saab endiselt tõrgeteta Euroopas ringi liikuda.

Segas Jaan Krossi minia relvaärisse

Hoopis kummalisem episood J.K. kirjus eluloos toimus 1990ndate alguses. USAs elanud ja autoäri ajanud J.K. mõisteti Florida kohtus süüdi selles, et üritas salaja Ühendriikidest tulirelvi välja toimetada. Kaasosalistena selles loos märgib kohtuprotokoll kedagi Terje Taali ning Kalev Kurge – sama meest, kellele J.K. täna väidetavalt miljoniga sees on.

Seesama Terje on kirjanik Jaan Krossi poja, Eesti valitsuse endise luurekoordinaatori Eerik-Niiles Krossi praegune abikaasa.

Paari aasta taguses intervjuus Kroonikale ütles Terje, et tutvus J.K.-ga 80ndatel, kui mõlemad käisid Soomes tööl. Varsti sündis ka tütar.

Koos koliti Ameerikasse, kus J.K. ajas esialgu rahumeelset autobisnist. Ostis kokku vanu autosid ja varuosi ning saatis need Eestisse, kus tema isa need realiseeris.

Terje Kross rääkis intervjuus, et 1993. aastal tekkis J.K.-l plaan vahendada Eestisse relvi ning mees sundis tedagi vägivalla ähvardusel diilis osalema. Et relvade ostmine pole Ameerikas seadusevastane, pääses noor daam sellest loost kerge ehmatusega. Relvade seadusevastaselt üle piiri toimetamisel vahele jäänud J.K. pandi aga kaheks aastaks vangi. 11aastane tütar Diana elab täna Krosside peres.

Oodatakse koju

Praegu kahtlustab Rootsi politsei M.R. mõrvale kaasaaitamises. Juhul, kui süüdistust ei esitata, saadetakse ta loomulikult kuningriigist välja.

Lisaks Kalev Kurele ja võimalik, et veel paljudele võlausaldajatele ootab J.K.-d koju ka tema ammune pruut Katrin. Temagi ei soovinud Ekspressi küsimustele vastata: “Mis läinud, see läinud. Tema tegemistest ja võlgadest ei tea ma midagi”.

Andres Anvelt ütleb, et praeguse seisuga Eesti politseil J.K.-le pretensioone pole ja lubab: “Kui ta kodumaale naaseb, on meie inimesed tal muidugi vastas, aga me ainult räägime pisut, ei muud.”