Kõnele vastab mees kohe. “Kolisin Hollandisse, sest mind lükati tanki,” ütleb kunagine tartlane Tõnu Altmäe (39). “Nägin, et mind kasutab ära kriminaalne maailm.”

Endise vabakutselise mootorispordiajakirjaniku Altmäe nimi esineb Eesti kõigi aegade suurimas uimastiafääris. Just tema nimel asutati ja kanti mullu äriregistrisse OÜ Indikaator – salapärane firma, mis tellis kaugest Aafrika riigist Malawist merekonteineri, millest Hollandi toll avastas 2001. aasta sügisel toiduainete vahele peidetuna ligi tonni marihuaanat. Mustal turul oleks see rekordkogus maksnud politsei hinnangul 100 miljonit krooni.

Pagulase sõnul oli ta küll mõnda aega Indikaatori tegevdirektor, ent reaalset tegevust sel Ajakirjandusmajja registreeritud riiulifirmal polnud. Õieti asutatigi ettevõte Altmäe kinnitusel just edasimüügi eesmärgil. “Eesmärk oli müüa see riiulifirma Lõuna-Aafrika vabariiki.” Tema halvaks õnneks müüdi firma hoopis meestele, kes sama sildi all hakkasid korraldama Eesti ajaloo suurimat narkoäri.

“Kuulsin, et minu nime taga on piirivalves tärn, kuid tagaotsitav ma ei ole..." kõhkleb mees toru teises otsas. Lepime kokku, et kui ta Eestisse tuleb, siis kohtume.

Reedel Altmäe mobiiltelefon vaikib ja ka selle peremees on nagu maa alla vajunud. Keskkriminaalpolitsei abidirektori Märt Palo sõnul käisid tema kolleegid Altmäel lennujaamas järel, vestlesid temaga lühidalt ning lasid siis minna. Mees olevat olnud silmnähtavalt joobes. Miks täpselt ta "rajalt maha" võeti ning milline oli tema roll kõrgelennulises narkoäris, mille niiditõmbajaks peab politsei aastaid päikeselises Marbellas peatunud Toomas Helinat, korravalvurid kommenteerida ei taha.

Päring spordiajakirjanike hulgas paljastab Tõnu Altmäe kõrgelennulise mineviku. Veel rublaajal oli ta esimene ajakirjanik Eestis, kes omas otsekontakte mootorispordi kuningliku ala, vormelite maailmaga. Tõusvale rahvusvahelisele karjäärile tõmbas kriipsu viinaviga.

1990. aastate algul oli Altmäe sigaretigigandi Marlboro (Philip Morris) võidusõidudivisjoni pressiteenistuse agent Eestis ja Baltikumis. Tema vahendusel käisid mõned spordiajakirjanikud isegi paaril F1 etapil, kus said koos kuulsate sõitjatega õhtust süüa.

“Postimehe sporditoimetajana lõpetasin temaga igasuguse koostöö ja suhtlemise pärast seda, kui ta joomatuuride tõttu juba mitmendat korda lubatud materjalid õigeaegselt esitamata jättis,” meenutab praegune Sportneti toimetaja Toivo Kivimets.

Teisipäeva õhtul võtab Altmäe ise toru. Ta on Tartus, aga närvid on krussis. “Ma ei ole siiani selgusele jõudnud, mida ma seal radiaatori küljes istusin!” meenutab ta mõrult neljapäevast vestlust Pagari tänaval.

Muuhulgas paljastab Altmäe, kes andis politseis Eestist mitte lahkumise allkirja, et Hollandis on ta kirjas asüülitaotlejana. Ja seda mitte poliitilise tagakiusamise tõttu, vaid just konflikti tõttu siinse allilmaga, mis pani muretsema turvalisuse pärast. “Ma tahan selgusele jõuda, mis mängu minu ümber mängitakse,” korrutab Altmäe.

Kohtuprotsess ajakirjanduses kroonimata narkokuningaks ristitud Helina (36) ja tema väidetavate alluvate Indrek Sürje (27) ning Märt Jolleri (49) üle algab Tallinna Linnakohtus 6. märtsil. Et kolmikut süüdistatakse kuritegeliku ühenduse loomises ehk nn maffiaparagrahvi järgi, mõistab õigust kohtunike triumviraat, mida juhib Merle Parts.

Kõmulise juhtumi eeluurimine kestis ligi aasta. Kokku saatis keskkriminaalpolitsei kohtusse 15 tüsedat köidet, millega ajakirjandusel enne protsessi algust tutvuda ei lubata. Süüdistuskokkuvõttest selgub siiski, et Toomas Helina juhtimisel ja rahastamisel tegutsenud rühmal oli töös kaks “projekti” – suure koguse marihuaana import ning märkimisväärse koguse ecstasy ja amfetamiini valmistamine Eestis. Üks kahest teadaolevast firmast, mille varjus narkoäri ajama hakati, oli just tankist Altmäe asutatud OÜ Indikaator.

Amfetamiini retsept otsiti internetist

Keskkriminaalpolitsei uurija Madis Kuznetsovi koostatud süüdistus kirjeldab Toomas Helina ning tema kambajõmmide Märt Jolleri ja Indrek Sürje katset ajada sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvat narkoäri. See on haruldane pilguheit eestlaste rahvusvahelise narkoäri köögipoolele.

  • 2001. aasta kevad. Märt Joller otsib internetist afetamiini valmistamise juhendeid ning edastab need Toomas Helinale. Indrek Sürje ostab Helina ülesandel ja viimase antud rahaga riiulifirma OÜ Indikaator. Märtsist maini tegeleb kolmik marihuaanasaadetise organiseerimisega Malawist Eestisse.
  • 4. aprill 2001. Märt Joller tutvustab Helinale lätlast Sven Vijupsit, kelle kaudu tellitakse 2000 kilo ecstasy ja amfetamiini lähteainet safrooli. Kohtumine toimub Riias Park Hotellis Ridzene.
  • 27. juuli 2001. Märt Joller toimetab safrooli Eestisse. Piiridokumentides läheb kirja transmissiooniõli ning kauba saajana riiulifirma Voxel Holding, mille juhatusse Joller kuulub.
  • August-september 2001. OÜ Indikaator sildi all ostavad Sürje ja Joller amfetamiini valmistamiseks vajaminevad tehnilised vahendid, laboritarbed ning kemikaalid (näiteks 280 kg sipelghapet, 600 kg metanooli, 219 kg formaliini ja 210 kg ammooniumkloriidi). Kõik need materjalid osteti legaalsetest allikatest, osalt kauplustest.
  • September 2001. Joller uurib, mis dokumente on vaja Malawist teele pandud merekonteineri üle tollipiiri lubamiseks ning hangib vajalikud paberid, kusjuures osa neist saadetakse DHLiga Malawist Eestisse. Indrek Sürje ajab välja toiduainete impordiks vajaliku litsentsi põllumajandusministeeriumist.
  • September-oktoober 2001. Sürje ja Joller alustavad viimase suvekodus Lääne-Virumaal Vatku külas amfetamiini lähteaine sünteesimist. Samal ajal tellib Joller Helinalt saadud rahaga narkootikumide sünteesimiseks vajaliku vaakumpumba ja tabletipressi.
  • 9. november 2001. Hollandi tollitöötajad peavad tänu anonüümsele vihjele Rotterdamis kinni Malawist Eestisse teel oleva merekonteineri, millest avastatakse toiduainete vahele peidetuna 973,46 kilo marihuaanat. Konteiner ilma marihuaanata saadetakse Eestisse, kus see jääb Maardusse OÜ Abemi tollilattu nõudjat ootama.
  • 10. jaanuar 2002. Keskkriminaalpolitsei vahistab Märt Jolleri, kes konteineri tellinud OÜ Indikaator esindajana saadetisele järele tuleb. Tema eluruumide läbiotsimisel leitakse kemikaalid ja laboritehnika.
  • 28. veebruar 2002. Politsei vahistab pärast põgusat tagaajamist Toomas Helina. Samal õhtul tehakse Helina kodus Nõmmel läbiotsimine, mille käigus leitakse väiksem kogus safrooli.