Frank Nwaogu (31), Nigeeriast pärit Iiri kodakondne, vahistati mullu 21. oktoobri keskpäeval. Ilma vähimagi meediakärata. Mõni hetk enne seda, kui Maksu- ja Tolliameti uurimisosakonna ametnikud ehmunud mehe Tammsaare pargis “maha jooksid”, oli ta andnud edasimüüja, noore tallinlanna Criss Jõksi (23) kätte kolm kilest “muna” kokku 45 grammi kokaiiniga. Vastu sai ta ümbriku, milles 3125 eurot.

Selle raha sai kesklinna nooblis restoranis Novell vahetuse vanemana töötanud Criss Jõks nelja mehe käest, kes olid temalt kokaiini tellinud…

Pool aastat hiljem oli kogu seltskond kohtu ees. Kes peitis silmnägu ettenägelikult kaasa võetud ajakirja taha, kes puuris pilgu põrandasse, kes trotsis uljalt uudishimulikku kaamerat, kes sügas ennast keskmise sõrmega.

Mullu sügisel omandas Iirimaal elav ja sotsiaaltoetustest elatuv paar – nigeerlane Frank Nwaogu ja eestlanna Kristel Meier (varasema nimega Romanenkov, 31) portsu kokaiini. Et Nwaogut oli Iirimaal kokaiinimüügi eest karistatud, otsustati meelemürk maha müüa Eestis. Nad sõitsid Tallinna ja Kristel uuris oma tuttavalt Criss Jõksilt, kas see leiaks umbes 20 grammile kokaiinile ostja. 30. septembri õhtul kell 23 andiski Jõks kokaiini Henry Masingule, saades vastu 1300 eurot.

Edukas tehing kasvatas isu. Panused tõusid. Kuu aega hiljem, ööl vastu 21. oktoobrit saabus Norra ja Soome kaudu reisinud Nwaogu uuesti Iirimaalt Eestisse, kaasas 111 grammi kokaiini, mis pakitud seitsmesse kilemunasse ja peidetud pärasoolde.

Selleks ajaks oli Criss Jõks leidnud juba mitu uut klienti ja saanud neilt ka raha. Ainet olid tellinud Elvis Raam, Marko Sepp, Viktor Popenko ja Timo Kannik. Mehed olid Jõksiga telefoni teel suheldes kokku leppinud aine koguse, hinna, ostutehingu aja ja koha.

20. oktoobril sai vahendaja Sepa käest 650 eurot. 21.oktoobri ennelõunal sõitsid Jõksi töökoha vahetusse lähedusse Narva maanteel Raam ja Martti Pajomägi. Raam andis Pajomägile 1200 eurot, mille too naisele ulatas. Veel pool tundi hiljem läksid Narva maanteel asuvasse Novelli juba Popenko ja Kannik. Jõks ulatas meestele valge ümbriku, millesse need panid 1300 eurot ning andsid ümbriku naisele tagasi. Loomulikult ei aimanud keegi, et lausa kõrvalmajas asuva Maksu- ja Tolliameti ametnikud seda kõike vargsi jälgivad.

Kell pool kaks kohtusid Jõks ja Nwaogu Viru Keskuse Tammsaare pargi poolsel küljel. Naine ulatas ümbriku ja sai vastu kolm muna. Kell 13.48 pidasid Maksu- ja Tolliameti ametnikud mehe ja naise kinni ning nad võeti vahi alla. Veel neli “muna” ehk 66 grammi kokaiini leiti aafriklase hotellitoast.

MTA uurimisosakonna narko- ja salakauba talituse juhataja Margus Raspel tunnistab, et kohtas selle juhtumi puhul narkoveo korraldajate poolt ennekuulmatut ülbust. “Näiteks Kristel Meier eitas oma tegusid väga vihaselt kuni uurimise lõpuni välja, kuigi kõik oli tõendatud. Isegi oma telefonikõnedes rääkis ta varjamatult kokaiinist.”

Karistused mõisteti üheksale kohtualusele kokkuleppemenetluses. Oktoobrist saadik vahi all viibivatele Jõksile ja Meierile määrati kolm ja pool aastat vangistust, millest üks aasta tuleb ära kanda reaalselt, ülejäänu osas kehtib viie aasta pikkune katseaeg. Lisaks konfiskeeritakse Meierilt 7870 eurot.

Ka Nwaogule mõisteti kolm ja pool aastat vangistust, ent see tuleb ära kanda täies ulatuses.

Kokaiini tellijad – varem karistamata Sepp (29) ja Masing (27), üheksa korda karistatud, sh märtsis koos retsidivist Nõia-Intsuga kohtu all olnud Pajomägi (26), 2002. aastal maksukuriteos süüdi mõistetud Raam (43), 2003. aastal jalakäija surnuks sõitnud Kannik (29) ning varguste ja peksmiste eest karistatud Popenko (25) said tingimisi karistuse ja peavad lähiaastatel pahandustest hoiduma.


Marko Sepp

Timo Kannik

Viktor Popenko

Henri Masing

Elvis Raam

Martti Pajomägi