Ligi tuhat lehekülge telefonikõnede pealtkuulamiste stenogramme ja umbkaudu sama palju töötunde nende dešifreerimiseks. 65 täispikka istungipäeva, kauem on viimasel ajal kestnud vaid maadevahetuse ja pronksiöö protsessid.

Kohus jagas narkogrupeeringu 27 liikmele kokku üle 125 vangla-aasta. Jõugu liidri Oleg “Babai” Jambajevi (35) kaliibriga kurjategija tabati Narvas viimati 15 aastat tagasi, kui kapo nabis kinni piirilinna tollase “käskija ja keelaja” Anton Letšitski.

“Tehtud töö maht. Tunnistaja kolm päeva kestnud ülekuulamine, mis turvalisuse kaalutlusel viidi ellu video vahendusel. Seaduses ette nähtud, kuid väga harva kasutatav võimalus vabastada isik uurimisele osutatud abi eest kriminaalvastutusest. Kurjategijate silmapaistev professionaalsus ja kõrge konspiratsioon. Tolliametnike uskumatult hea töö. Ning muidugi see, et me ei piirdunud kullerite ja nende saatjatega, vaid tegelesime grupeeringu süsteemse lõhkumisega, kus kümmekond kriminaalasja teenisid lõpuks üht eesmärki – kohtu ette jõudsid grupeeringu juhid, kes ainega kordagi vahetult kokku ei puutunud,” loetleb prokurör Aitsen märksõnu, mis lõppenud kohtulahingu eriliseks tegid.

Aga asjaolu, et ainuüksi kahe kuu jooksul fikseeriti amfetamiini, hašiši ja “klubitablettide” salakaubavedu umbes miljoni euro väärtuses? “Selles paraku midagi erakordset pole,” muigab Aitsen. “Läbi Eesti liiguvad sageli isegi kordades suuremad narkootikumide kogused.”

Uhked Lexused, Audid ja BMWd. Luksuskorterid ja 500euroste pakid seifis. Ida-Viru narkokurjategijad elasid veel hiljaaegu laia elu. Kui tolliametnikud 2010. aasta mais Narvas Joala tänaval asuvasse korterisse sisenesid ja narkojõugu pealiku Oleg Jambajevi vahistasid, pakkus too neile “diili” – “Andke mulle tund aega ja ma garanteerin, et te ei näe mind enam kunagi,” palus mees ja lubas vastutasuks talle kuuluvat piljardisaali.

MTA uurimisosakonna Ida talituse peainspektori Vladimir Žavoronkovi sõnul algas töö mõjuvõimsa grupeeringu hävitamiseks 2007. aasta lõpus. “2008. aasta lõpp ja 2009 algus olid eriti tulemuslikud. Kõikvõimalikke meetmeid kasutades jõudsid jälitusametnikud kulleritest brigadirideni ja kogu grupeeringu liidrini välja,” rõõmustab Žavoronkov.

Selgus, et eri kulleritelt kätte saadud amfetamiin oli profiililt sarnane – järelikult pärit samast, Venemaal asuvast laborist. See andis uurijatele ajendi püüda suuremat “kala”. “Omal ajal lahkusin politseist, sest seal on kombeks tegeleda üksikjuhtumitega. Ei taheta paljastada kogu võrgustikku – selle eest ei maksta lisatasu, vastased on tugevad jne,” avameelitseb Žavoronkov. “Ainult kulleritele keskendudes tegelikult kuritegevust ei lõpeta. Nüüd otsustasime, et läheme kas või üks kord elus lõpuni – “Al Caponedeni” välja. See õnnestus.”

Visa tööga suutsid uurijad mõne kulleri ja nende vahetu ülemuse, nn järelevaataja rääkima saada. “Palju abi oli seaduses ette nähtud võimalusest erandjuhul kuriteo toimepanija suhtes menetlus lõpetada, kui ta on oluliselt kaasa aidanud kuriteo avastamisele.”

Nii sattus uurijate “käsutusse” tunnistaja Jevgeni. Koos kulleritega korduvalt üle piiri, Kingissepa rajooni Esimese Mai küla prügimäel asuvast peidikust kolmekiloseid amfetamiinipakke (igaühe väärtus vähemalt 600 000 krooni) toomas käinud ja need Vaivara vallas suure maantee ääres asuvasse šašlõkiputkasse peitnud mees rääkis uurjatele, mida teadis. “Väga palju ta ei teadnud, sest grupeeringusisene konspiratsioon oli tõhus. Iga lüli teadis ainult oma ülesandeid,” meenutab prokurör Aitsen. Sama tunnistajat kuulati kohtus video vahendusel üle kolm päeva järjest ning turvalisuse huvides oli kohtuistung sel ajal kinnine.

“Informatsiooni kogunes, saime loa oma versioonide kontrollimiseks telefonikõnesid pealt kuulata. Kaks kuud ainult sellega tegeletigi,” räägib prokurör. “Kõnedes midagi asjast ei räägitud, üksnes lepiti kokkusaamisi kokku. Ometi suutsime tunnistajate räägitut, kõnedes lausutud üksikuid märksõnu ja reaalselt aset leidnud sündmusi analüüsides kogu kuritegeliku hierarhia välja joonistada.”

Killuke siit, teine sealt ja peagi võidi käed raudu panna nii brigadiridel kui ka grupeeringu liidritel Grigori “Grinja” Štserbakovil, Sergei “Starõi” (Vanake) Ivankol, Anton “Kura” (Kana) Antonenkol, Sergei “Rjahha” (Lõust) Rjašinil, samuti pealik Jambajevil. Just viimase sidemed Peterburis aitasid tal tellida sealselt allilmalt umbes 40 kilo amfetamiini ja vahendada vastassuunas 15 kilo hašišit. Suurem osa Venemaalt siia jõudnud amfetamiinist jäi tabamata. Salakaubavedu tõendati isikute ütluste ja muude tõenditega.

Ainuüksi 2009. aasta märtsis jõudis bande üle piiri vedada amfetamiini umbes 10 miljoni, hašišit umbes 4 miljoni ja klorofenüülpiperasiini tablette 500 000 krooni väärtuses. Amfetamiin liikus Venemaalt siia, teised ained vastassuunas. “Imporditud” amfetamiin oli 40protsendiline ehk tänavamüügiks võis seda veel vähemalt kaks korda lahjendada.

Grupeeringu liidrid eitasid alguses oma süüd kategooriliselt. Ent kui kohus oli kestnud juba aasta, said kõik peale kolme süüdistatava vastupanu mõttetusest aru ja läksid prokuröriga kokkuleppele. Nii tegi ka jõugu juht Jambajev, keda prokurör Aitsen iseloomustab kui “väga vaoshoitud inimest, kes endale vihapurskeid ei luba” – too nõustus kokkuleppemenetluses kümneks aastaks vangi minema ja loobuma ka tema seifist leitud 124 100 eurost. Vangla-aastaid võib lisanduda, sest kõik selle mehe tegemised pole veel kohtusse jõudnud.

“Viimasel ajal on siin-seal kritiseeritud jälitustoiminguid, salajasi pealtkuulamisi. Aga ilma pealtkuulamisteta ei jõua kuritegeliku grupi ladviku tippu mitte kunagi,” resümeerib Aitsen.

Küsisin uurija Žavoronkovilt, kes kuulub Eesti maleedetabelis tippkümnesse, naljatamisi, kas malemängust on kurjategijate paljastamisel abi. “Ilmtingimata. Treenitud mälu, loogiline mõtlemine, oskus planeerida – neid on malemäng kindlasti lihvinud. Aga veel rohkem oleks abi, kui meie käsutuses oleks rohkem ressursse. Kui näiteks 30 inimest kohtu ette saata, tähendab see, et 150 jääb saatmata. Aga töötame edasi.”

Prokurör Aitsen vihjab, et Ida-Viru grupeeringu tabamisele järgnes nende äripartnerite väljaselgitamine ja seegi töö kandis vilja. Nimesid avalikult mainida on veel vara, kuid väidetavalt said Vene-Narva “amfetamiinijuhtmest” osa vägagi tuntud kurjategijad. “Nende isikute suhtes kriminaalmenetlused hetkel jätkuvad, vormistatakse tõendeid, et saata toimikud lähiaastatel kohtusse.”
Käsuliin
1. Autoriteet:

2. Brigadirid:

3. Vahendajad, järelevalvajad. Mõisteti vangi kolmeks kuni viieks aastaks.
4. Kullerid. Mõisteti vangi kolmeks kuni viieks aastaks.

Lugu ilmus esmakordselt 18.oktoobri Eesti Ekspressis