Oma mulje Naši tegelastest

Kui aus olla, siis need kaks našistist noormeest väga ohtlikud ei tundu. Tänaval ei eristuks nad kuidagi muust reisihimulisest, maailma pärani silmi vaatavast ja öö läbi pidu panevast noorsoost.

Pärast umbes pooleteisetunnist vestlust (millest vaid osa lehte mahub) on põhimulje, et noormehi vaevab kange tuhin maailma parandada. Sellel tahtmisel on teatavasti praktikas hulk eri väljendusvorme. Kes lõikab taaskasutuskeskuses vanadel mantlitel nööpe eest, kes otsib kuude kaupa Indias ja Nepaalis vaimset kirgastumist, kes korraldab kusagil reive jne. Kaks kohalikku noort venelast on leidnud üles Putini uue komsomoli - ja see komsomol on leidnud neid. Romantika ja põnevus, sest Eestis on našide tegevus poolpõrandaalune. Võimukriitilisus (millegipärast küll puudub Venemaa võimu suhtes). Selgelt välja joonistatud vaenlane - "fašistid" (tegelikkuses on nende leidmiseks küll tarvis teha suhteliselt ränki jõupingutusi, sestap haaratakse kinni igast väiksemastki vihjest. Vene meedias nende juhtumite ülespuhumine on hakanud veidi isegi Eesti kohalikke Naši liikmeid häirima.)

Ei saa just öelda, et noormeeste endi poliitilised vaated oleksid liiga selgelt välja kujunenud. Ka elu kohta Nõukogude Liidus, mida nad oma teadlikus elus näinud pole, valitseb kohati lihtsalt uskumatu naiivsus. Näiteks Mark Sirõki väide, et Nõukogude Liidus nagu tänases ELiski kehtis ju viisavaba liikumine, lihtsalt hämmastab oma lapselikkusega. Aga piiritsoon? Aga sissekirjutus? Aga see, et väljaspoole N Liitu pääsesid üksikud valitud? Ilmselt tunduvad need detailid Eestis kasvanud noortele kõrvalised või tüüpiline "Lääne propaganda". Selle asemel on lihtsam fännata näiteks Hugo Chavezi, kes on ju ka demokraatlik juht nagu Putin.

Osa sellest jutust tundus nii ebaküps, et tabasin end mõttelt: järsku räägib 18aastane noormees Mark Sirõk, kes ilmselt astub kohtu ette süüdistatuna korratuste organiseerimises, meelega rõhutatult naiivset juttu, et jätta endast võimudele mulje kui täiesti ohutust koolilapsest, kelle karistamine oleks lihtsalt kohatu?

Samas tundub, et mõlemad našistidest noormehed on üsna laia silmaringiga ning tulevikus pole välistatud, et Eesti Vabariik saab oma kodanikust Sirõkist ja elanikust Jelfimovist veel  isegi kasu, kui nende nooruslikku aktiivsust õnnestuks kanaliseerida senisest ratsionaalsematele radadele.

Argo Ideon