Ja see on N97!

Paar tundi hiljem on N97d ajakirjanike kätes. Esmamulje on sama erutav kui Vanjoki presentatsioon suurel laval.

Telefoni ekraan on suur ja selge, kasutajaliides natukene võõras, aga samas äratuntavalt Nokia tehtud. Peamiselt tunnen ära Nokia aku laetuse ja levi näidikud. Kogu töölaud on väljanägemiselt muutunud.

Asun kohe näppudega läikivat 3,5tollist ekraani susama ja tõden, et puudutuse mõistmine seadme poolt ei ole üldse halb, sarnaselt iPhone’iga, saab telefon üsna hästi aru, kuhu ma vajutada tahan.

Töölaualt leian uued vidinad koondnimega Widgetid, mis on siis pisirakendused, mida mahub töölauale korraga käputäis ja mis on ringi lohistatavad ning vahetatavad. Nende haldamine on üsna intuitiivne ja ei nõua palju harjumist. Algne Widgetite valik on tüüpiline kogum e-posti, lühiteede ja kalendri rakendustest.

Uudsena on töölaual ka suhtlusvõrgustiku teave. Kahjuks ei ole aega seda funktsiooni seadistada ja proovida, kuid demol näidatakse, kuidas oma kontakti peale vajutades võib leida tema asukoha, lugeda tema blogi või palju muud seesugust.

Rakenduste puhul on võtmesõnaks asukohakesksus – GPS telefonis ei ole ammu enam uudis, kuid alles nüüd on Nokia ulatuslikult sidunud sellega oma teenused ja rakendused.

Tunnen muret, et äkki see pidev GPSi töötamine ja kõikide oma sõprade tegemistega kursis olemine tapab aku kohe ära. Minu kõrval istuv Juha P. Kokkonen, mobiilsete kogemuste üksuse juht, vihjab aku suurele mahtuvusele ja operatsioonisüsteemi optimeeritusele.

Aku peal on tõesti kirjas 1500 mAh, mis on päris hea, kuid koodi headuse kohta saab öelda midagi alles siis, kui testmudelid Eestisse jõuavad.

Sukeldun kohe ka menüüdesse ja peamiseks üllatuseks kujuneb tõik, et näiteks N95st tuttavad harjumuspärased viivitused peaaegu puuduvad. Lootust saada kiiret kasutajaliidest soojendab ka tõik, et lettidele jõudmiseni on mitu kuud aega ja paari kuuga jõutakse telefoni ehk veelgi optimeerida.

N97-l on minu jaoks üllatusena ka QWERTY klaviatuur, mis on ehk sutsu mugavam kui näiteks Xperia X1 oma. Telefoni lahtiliugumise hinged tunduvad visuaalsel vaatlusel üsna vastupidavad nagu ka teised telefoni konstruktsioonielemendid.

Kui mu aeg telefoniga hakkab lõppema, tõden, et see meeldib mulle esmapilgul rohkem kui Xperia X1, N96, need HTCd, mida näppinud olen, ja isegi iPhone. Kui midagi ebameeldivat on, siis see, et see läigib liiga palju ja sel puudub menüüdes kerimise ketas küljelt, kuigi Nokia esindaja arvates pole seda ka vaja.

Nokia N97
Jõuab müüki: 2009 esimene pool
Ekraani diagonaal: 3,5 tolli
Sisendseadmed: puutekraan, QWERTY klaviatuur
Mälu: Kuni 48 GB, sisseehitatud 32 GB
Kaamera: 5 megapikslit, LED-välk
Liidesed: GPS, bluetooth, WiFi, HSDPA, MicroUSB, 3,5 mm stereo jack
Aku: 1500 mAh, väidetavalt kestab 1,5 päeva muusikakuulamist