Kahekümnest Shahi korma komponendist ei kuulu minu igapäevasele toidulauale peaaegu pooled. Mõnest ainest kuulen esimest korda. Roosiveest olen kuulnud kui näo peale määritavast – aga mitte kuuma lambaliha maitsestamisvedelikust.

Minu eesmärk on hankida kõik need ained Tallinna poodidest.

Stockmannis kutsutakse välja spetsialist

Teenindaja Rita Stockmanni kaubamaja toiduosakonnas on lahke, aga temast ei ole suurt abi. Ta orienteerub tohutu hulga vürtsipurkide ja -kotikeste vahel sama halvasti kui mina. Kutsutakse välja Natalia, kes on maitseainespetsialist – sest nimekiri on tõesti kirju.

Safranit on – 0,5 grammi ehk vaevalt pool lusikatäit maksab 35 krooni. Kaneel (7.20 pakk) õnnestus leida omal käel. Koriandriseemneid, rohelisekoorelisi kardemoniseemneid, jahvatatud muskaadiõit, aasia mündi lehti ja roosivett muidugi ei ole. Kašuupähkleid ka mitte.  

“Aga lihtsamatest… jahvatatud mandleid ja tšillikauna?” näitan retseptipaberit.

“Jahvatatud mandleid oli… Aga täna enam ei ole,” otsib Natalia.

“Tšillikauna ka oli…” Õhtuks tuleb kaupa ja kui mujalt ei saa, on vaja õhtul tõesti tagasi tulla.

Aga ingverijuurt?

Jookseme maitseainete juurest puuviljaletti – ingverijuurt on. Suurest kobakast murran pisikese jupi. Vaja on ainult üks sentimeeter (1.95).

“Kas saite kõike, mida vaja?” tunneb Rita hiljem huvi ja vaatab uudishimulikult pirukaleti tagant.

“Päris kõike ikkagi mitte…”

Avastan spetsiaalse maitseainepoe

Kristiine Keskuse toidupoe maitseainevalik on eelmise kõrval üsna kahvatu. Peale koriandriseemnete (3.50 kr) ei saa mitte midagi. Lambaliha Kristiines muide on – aga müüja arvates pole see noore looma oma.

Kašuupähklitest ja roosiveest pole siin kuuldud.

Uurin Mairelt, kas Tallinnas pole mõnda spetsmaitseainepoodi. Lennuki ja Liivalaia tänava nurgal on Piprapood ja see olevat ainuke.

Maire seletab mulle ka, et kašuupähkel on tegelikult india pähkel – kõverik, kooritult sarnaneb valge bumerangiga. Seda on olnud igas toidupoes. Aga kaubamajast küsin ma katseks seda hiljem ikkagi.

Piprapoest saab peenestatud mündi lehti (väike pakk 37 kr – müüja arvates peaksid need olema Aasia omad, aga see pole kindel) ja punast tšillikauna (10 kr). Roosivett palub müüja küsida apteegist.

Proovige apteeki!

Kaubamaja vastas apteegis on roosivesi otsas. Pudel maksab umbes 100 krooni ja on tõesti mõeldud näonahale hõõrumiseks. Aga ma ei tea, kas julgeksin näovett liha peale kallata – sest see on ikkagi viimane liigutus enne serveerimist…

Teisel korral toon Stockmannist kotikese jahvatatud mandleid (32 kr).

Kaubamajast õnnestub kahe müüja abiga leida jahvatamata muskaatõit (11.90 kr), see tuleb ise ära jahvatada.

“Kašuupähkleid teil samuti pole?” küsin, kui oleme koos keerulise nimekirja läbi vaadanud. Kindlasti mitte.

“Mis põnev asi see teil tuleb?” küsib müüja Loore ja me vudime magusaleti ja tordikaunistuste juurde. Kui ütlen, et India lambaliharoog, siis selgub, et kaubamajas on isegi eraldi India roogade maitseained – ja me vudime tagasi soolase juurde. Ükski neist pole kahjuks see, mida ma vajan.

Rohelisekoorelist kardemoniseemet ja roosivett pole tõesti kuskil.

Hädaga tuleb helistada elukutselisele kokale. “Rohelisekoorelise kardemoni asemel kõlbab valgekooreline,” ütleb Maire Suitsu. “Ei sobi aga pruun, mis pole üldse kardemon. Roosivett vist tõesti Tallinnast ei leia. Aga vürtsitaud liharoas märkab selle puudumist ainult hindu.” Magustoidu puhul oleks roosivesi oluline.

Tagasi Piprapoodi, kust tuleb võtta jahvatatud valgekooreline kardemon (väike kotike 18 kr).

Kintsuliha leian viimaks turult

Noore lamba kintsuliha jätan viimaseks, lootuses seda kergelt leida. Aga kintsuliha – või ka üldse lambaliha – pole ei kaubamajas, Stockmannis ega ka Selverites.

Nõmme turuhoone viimase leti juures on värske lambaliha. Üle kilose tüki hind (kilo 95 kr) õnnestub kaubelda 90 peale. 

Komponendid on lõpuks läbi raskuste peaaegu koos.

282 krooni maksma läinud ja küpsetamise lõpus järjest kollasemaks tõmbunud toitu valmistasin koos poodides ringijooksmiseks kulunud aja ja marinaadi tegemisega ligi üheksa tundi. Elukutselisel oleks see ilmselt käinud natuke kiiremini.

Aga lõhn on hea… Head isu!

NB! Enne kui isukalt prae kallale asuda, varuge käeulatusse suur klaas vett.

 

SIDEBAR   

*India lambaliharoa

Shahi korma retsept*

1 kg noore lamba kondita kintsuliha

150 g paksu nõrutatud jogurtit

1 cm pikkune tükk ingverijuurt

4 küüslauguküünt

50 g võid

2 keskmise suurusega sibulat

Maitsesegu:

2 sl koriandriseemneid

8 rohelisekoorelist kardemoniseemet

10 tera musta pipart

4 kuivatatud punast tšillikauna

1 tl jahvatatud kaneeli

1 tl jahvatatud muskaatõit

4 sl peenestatud aasia mündi lehti

50 g mandleid jahvatatult

3 dl sooja vett

0,5 tl purustatud safranit

1,5 tl soola

50 g kašuupähkleid

1,5 dl kohvikoort

1 sl roosivett

Kui kõik ained on tõesti koos…  

… pane 4 cm suurusteks tükkideks lõigatud liha kaussi. Lisa jogurt, purustatud küüslauk ja riivitud ingver. Sega läbi ja jäta 4 tunniks maitsestuma. Seejärel tõsta liha koos marinaadiga paksupõhjalisse hautamisnõusse ja lase madalal kuumusel 45 minutit tasakesi podiseda. Tõsta teise anumasse ja hoia kuumana. Kuumuta peenestatud sibul võis läbipaistvaks. Jahvata maitseained vanas kohviveskis ühtlaseks seguks, kalla see sibula juurde. Lisa mündilehed ja prae madalal kuumusel pidevalt segades 3 minutit. Lisa mandlijahu ja hautatud lihatükkide alla kogunenud vedelik, kuumuta paar minutit. Tõsta veidi pliidikuumust, lisa lihatükid ja prae segades 5 minutit. Lisa vesi, safran, sool ja poolitatud kašuupähklid ning hauta kaane all 20 minutit. Lisa rõõsk koor, sega hästi läbi ja lase ilma kaaneta 6 - 8 minutit podiseda. Sega juurde roosivesi, tõsta pliidilt ja serveeri.