Tallinnas Õismäel töötab lasteaed, kus on voodeid 20 lapse jaoks, aga nimekirjas on 24 last. 

"On voodid, mida kasutatakse kordamööda, üks päev magab selles üks, teine päev teine laps," räägib lasteaiakasvataja. "Muidugi linad vahetatakse vahepeal ära. Õnneks ei ole veel juhtunud, et korraga oleks kohal tõesti kõik 24 last - eile oli 20 -, aga sellisel juhul peavad neli last magama madratsi peal. Milline vanem tahaks, et tema laps magaks madratsil?" 

Lasnamäel asuva lasteaia kasvataja ­Diana ütleb, et "kasvatajad ei jõua enam ammu iga üksiku lapseni". 

Tänavu suvel leidis Tallinna linnavalitsus osalise lahenduse linnale pikka aega peavalu tekitanud probleemile - lasteaiakohtade nappusele. Selleks otsustati rühmi suurendada. Sõimerühmas võis nüüd olla 14 lapse asemel 16 ja lasteaiarühmas 24, koos osaajaliste lastega koguni aga kuni 26 last. 

Praeguse seagripi ajal võib selline kokkuhoiumeede väga kalliks maksma minna.

"Isegi ühe-kahe lapse lisamine rühma suurendab lärmi, aga ka nakatumise võimalust," ütleb sama, Õismäel töötav lasteaednik. "Me ütleme küll, et tuleb käsi suu ette panna, kui köhid - eriti kui on gripi- või ükskõik mis viiruste hooaeg -, aga lapsed on lapsed, mänguhoos on neil kõik meelest läinud." 

Sekkub Tervisekaitse­inspektsioon 

Teade rühmade täistuupimisest tegi ärevaks Tervisekaitseinspektsiooni (TKI). ­Asutus saatis juba juunis linnapea Edgar ­Savisaarele märgukirja. Selles rõhutatakse vajalikku ruumala (mitte vähem kui 6,5 m2 ­põrandapinda) ühe ­lapse kohta laste­aias, pidades silmas riietus-, mängu-, magamis- ja ­tualettruumide ­suurusi. 

"Nõuetekohane pindala parandab lasteaia sisekeskkonnatingimusi," teatas in­spektsiooni direktor Tiiu Aro, "sh siseõhukvaliteeti (CO2-sisaldust õhus ühe lapse kohta); loob arenguks vajalikud tingimused, väldib vigastusi, mis on võimalikud mööbliga kokkupõrgetest." 

Inspektsioon palus uute kohtade loomisel arvestada nende seisukohaga ja tuletas meelde, et tervisekaitsenõuded on täitmiseks: "Nõuete eiramine võib kaasa tuua hilisemaid probleeme ning rikkumiste menetlemist." 

Kõik lapsed ei käi niikuinii kohal

Linnavalitsus rahustas tervisekaitsespetsialiste: kuna lasteaias käimine pole lapsele kohustuslik, on keskmine lasteaiarühma kasutus vaid 60 protsenti (kõigis nimekirjas olevatest lastest, Tallinna Haridusameti andmed). Seega probleemi ei ole.

"Sada protsenti laste kohalolek on praktiliselt välistatud ja seda pole meie andmetel ka esinenud, mistõttu ei ole õige mehaaniliselt jagada nimestikulist laste arvu ruumide ruutmeetritega," leidis abilinnapea Kaia Jäppinen. Ta märkis, et Eestis on koolieelsete lasteasutuste normatiivid võrreldes Euroopa Liidu maadega oluliselt rangemad, eriti uute, alles avatavate lasteaedade puhul, ja et normid ei arvesta kohalike omavalitsuste võimalustega. 

Septembris-oktoobris võtsid inspektsiooni spetsialistid Tallinna lasteaiad ikkagi ette. Nad käisid 21 lasteasutuses ja kontrollisid 128 rühma, pidades silmas rühma registreeritud laste, mitte kohal olevate laste arvu. Mängu- ja magamisruumide nõuetele vastas neist vaid iga kolmas rühm. 

Natalja Šubina, TKI Tallinna tervisekaitsetalituse direktori kohusetäitja: "Normaal­ne see ei ole. Pole tähtsust, kas rühmas on hetkel kohal 18 või 20, meie oleme järelevalveasutus ja lähtume seadustest. Põhiküsimus on, et lapsel oleks piisavalt ruumi arenguks; liikumiseks-jooksmiseks toas, kus on veel voodid-kapid-lauad..." 

Olukord ei ole kindlasti katastroofiline, arvab Šubina, aga kinnitab, et see võib olla ohtlik gripipandeemia korral. "Mida suurem on rühm, seda suurem on nakatumise oht." 

TKI spetsialistide sõnul vastas magamisruumi nõuetele vaid 11 ning mänguruumi nõuetele 23 kontrollitud rühmadest. Tualettruumid on veel eraldi teema. Vanu lasteaedu, mis on ehitatud tüüpprojekti järgi ning kus mängu- ja magamisruum asuvad ühes toas, oli kontrollitute hulgas 82. Neist vaid kahes oli piisavalt ruumi magamiseks ja mängimiseks kõigile lastele. 

Haiget last lasteaeda viia ei tohi

Lastearst Annika Tiit Ida-Tallinna keskhaiglast: "Kui me arvestame, et üks asi, mida täiskasvanud teevad seagripi nakkuse ärahoidmiseks, on see, et me hoiame üksteisega meeter vahet, siis laste kollektiivis seda kindlasti nõuda ei saa. Kui rühmas on juba üks haige laps, siis pole enam vahet, kas selles on 20 või 24 last. Palju olulisem on see, et haiget last ei viidaks lasteaeda."

Linnavalitsus ei osanud või ei tahtnud arvestada asjaoluga, et olukord Eestis võib sügiseks muutuda. "Lapsevanemad kardavad ise oma töökoha pärast," räägib Õismäe lasteaia kasvataja. Majanduskriis paneb tööl käijad käituma tavalisest ekstreemsemalt ja selleks, et säilitada töö, ei jää lasteaialapse vanem haiguslehele ega jäta last enam nii kergekäeliselt koju. 

"Lapsevanemad on ka ise tihti hoole­tud. Lükkavad lapse hommikul rühmaukse vahelt sisse ja ei ütle ka, et laps on poolhaige," ütleb Õismäe lasteaia kasvataja. "Aga kui laps ikkagi räigelt köhib või ei saa taskurätikut nina eest, on meil õigus ta koju saata."  

 Ettevaatlikkus on osa lasteaedu viinud selleni, et lastevanematelt küsitakse pärast lapse koju jäämist näha arstitõendit selle kohta, et laps on ikka tõesti terve. 

Oktoobri lõpus reageeris juhtunule Meelis Kond Tallinna haridusametist. Ta saatis ametnikele e-kirja, et inspektsioon ei jäta kiusu ja mitu ­lasteaeda on hädas tervisekaitse spetsialistide kõnedega, kus nõutakse juhatajapoolset selgitust seoses väidetava ülemajutusega. Kui lasteaiad võtaks inspektsiooni kuulda, käiks igal päeval mõnes rühmas kohal vaid 5-7 last!

Natalja Šubina TKIst: "Me ei saa võtta seda kahjuks argumendina." 

Tallinna linnavalitsusel on alates 13. novembrist kuu aega, et jama lõpetada.

 

Ruuminõuded lasteaedadele

Iga lapse jaoks peab lasteaias olema:

  • riietusruumi vähemalt 1 m2, 
  • mänguruumi 2,5-3,5 m2, 
  • magamisruumi 2 m2  
  • tualettruumi 1 m2. 

Kokku peab ühele lapsele olema vähemalt 6,5 m2 põrandapinda.