Eesti tuntuim motomeeste kokkutulek Jõgevatreff (hind tänavu 375 krooni) on hästi turvatud ning seal kehtivad ranged reeglid – näiteks ei tohi peale kella kaht öösel mootoreid käivitada. Kuid Laiuse ordulinnuse varemetes toimub teist korda Karl XII nimeline motolaager (Rootsi kuningas peatus siin Põhjasõja ajal). Vabadust viikingina käituda markeerib isegi tekst ürituse käepaelal: “Olen siin omal vastutusel.”

Pilet maksab sada krooni ja selle eest on kavas omajagu üritusi. Näiteks võivad motomehed oma jõu proovile panna Võikaima Viikingi valimisel ning naisterahvad osaleda Sadulajänku konkursil. Kirve ja Skandinaavia piksejumal Thori vasara heitmine, vibulaskmine, tünniveeretamine ja vana vankriratta tõstmine on sportlikest meelelahutustest vaid väike osa. Külma ilma ja jõevett trotsides koorivad viikingid end suspede väele ja ronivad jõel hulpivale parvele, et palgivõitluse pehmeotsalise võitlusnuiaga vastane vette lüüa. Osav palgivõitleja on endine krossisõitja ja praegune Tartu motopoe omanik Jüri Brauer.

Rattad teevad märjast murust porimülka

Sadulajänkud pääsevad kergemalt - nende raskeim proovikivi on limbotants, mis limbolindi madalamale laskudes nii mitmelegi jänkule poriste riietega lõpeb. 14. sajandil ehitatud linnuse muinsuskaitsealusest murust ei jää suuremat järele, kui pidevalt vihma sajab ja paarsada tsiklit sellel edasi-tagasi voorib. Mõni tsiklimees läheneb masina parkimisele loominguliselt ning tsikli hargile tõmbamise asemel kaevab selle kõrgetel tuuridel tagaratastpidi maasse.

Kõrgeid tuure ja masinate paukumist kuuleb igal kellaajal. “Nagu orkester,” imestab üks neiu, kuuldes ühelt poolt paugutamist, teisalt madalaid ja kolmandalt poolt kõrgemaid mootorituure. Ning neljandast ilmakaarest vilinat, mis tekib, kui masin esiratastpidi vastu seina ajada ning siis kummipõletamispaneelil kõvasti gaasi anda.

“Krossitamise koha pealt ma küll head sõna ei ütle,” kirtsutab Vaarpuu nägu, “aga kummipõletamisse suhtun hästi - selleks see post siia toodud ongi, et mehed saaksid oma tunge rahuldada.”

Hotell ja bordell

Laupäeva hommik algab kuskilt kostva mahlaka vandumisega. “Selles telgis on rohkem auke kui tähti taevas,” kirub Põlva Jawa-mees Valvo Tuvi öisest vihmast läbimärga magamiskotti kuivama riputades ning lubab, et pühapäeva hommikul näevad Karl XII külalised Suurt Telgi Põlemapanemise Show'd. Tuvi ei tea, et korraldajad on üles pannud Hotell&Bordell-nimelise telgi, milles lageda taeva alla jäänud tsiklimehed saavad ööbida ja endale kumminukugi kaissu võtta.

Kuidas on lugu ürituse turvalisusega, küsin korraldaja Kalev Pärtelpojalt. “Motomees on suur, karvane ja nahkadesse riietatud tüüp, aga ta ei ole vägivaldne,” seletab Pärtelpoeg, lisades et väiksemat sõnadevahetust ja nügelemist tuleb ette, kuid mingit märkimisväärset tüli ja maadejagamist pole Laiusel veel toimunud.

Meest sõnast...

Laupäeva tähtsündmus on folkmetalit tegeva Metsatölli ülesastumine. Mõistagi tuleb esitamisele lugu “Põhjatuulte Pojad ja Tütred”, mille järgi korraldav klubi endale nime sai. Töllu laulja Rabapagan paneb klubile südamele, et olgu nimi ära muudetud - ei ole naised midagi kehvemad tsiklimehed kui meessugu.

Mis meestesse puutub, siis ütleb vanasõna, et “meest sõnast, härga sarvist”. Valvo Tuvi teab seda ning pühapäeva keskpäeval võivad pealtvaatajad nautida silmailu, mida pakub põlev telk. Et kõik toimub omal vastutusel, ei tule keegi vales kohas lõkke tegemise pärast seletama, mida muudel tsikliüritustel ilmselt tehtaks. Tuvi saab istuda oma vanale Jawale ning hakata kaaslastega Põlva poole sõitma.

***

Laager on läbi. Teiste hulgas ordulinnusest Karl XII tsiklilaagrist lahkudes meenuvad mulle sõnad, mille Kristian Vaarpuu lasi mootorrattaga M-72 hilissügisel Eestist Šveitsi jõudes endale seljale tätoveerida. Need on “USUN SÕITU IGAVESTI”.

P.S Üritusel ei õnnestunud näha ühtki soomlast ega muud välismaalast ning nägemata jäid ka Harley-Davidsonid. Levinuimad tsiklid olid emmid: K-750, Dnepr ja Ural.

Korraldajad panevad üksteist paika

Kristian Vaarpuu, töötu kokk

Kristian on friigimast friigim. Teist sellist omas maailmas elavat inimest ei ole. (Heiki)

  

Heiki Narits, baarman

Heiki on etnomees - uue ja vana ühendaja. Temalt on palju huvitavaid ideid tulnud. Teab, mida elult tahab. (Kristian)

  

Kalev Pärtelpoeg, noorsootöötaja

Laiahaardeline vend. Risti ette ei löö, kui asju on vaja ajada. (Kristian)