Kuid hea tahtmise ja hoolsa asjaajamise korral on olümpiapalavikust nakatunul ka praegu võimalik suvemängudele piletid ja elamine organiseerida. Siiski tuleb arvestada, et vaid kolmepäevane city-break võib isegi ilma võistluspiletiteta maksta kuni 35 000 krooni inimese kohta.

Kuidas saada kohale?

Eestist viib olümpia erilend tšarteriga Ateenasse 20.-26. augustil. Üksikud kohad on veel vabad. Pakett algab ca 30 000 kroonist. Selle sees on ka hotell viieks ööks.

Omal käel Kreekasse lendajad peavad arvestama, et lennukid on väga täis ja mõnel kuupäeval juba viimseni välja müüdud. Vaba pileti leiab mitte odavamalt kui 10 000 krooni, mõnedel kuumadel kuupäevadel aga isegi 20 000 - 30 000 krooni eest. Mängude teiseks pooleks (20.-29. august) müüb Czech Airlines pileteid Tallinnast Ateenasse näiteks 10 400 krooniga, LOT küsib juba ca 3000 krooni rohkem. SASi piletit netikülje kaudu broneerijad saavad vastuseks müstilise piletihinna - koguni üle 37 000 krooni. Finnairi lennud paistavad neil päevil olevat viimseni välja müüdud.

Odavamaid variante Ateenasse pääsemiseks on Itaalia odavlennufirma Volare. Tallinna ja Milano vahet sõitma hakkaval liinil maksab odavaim edasitagasi pilet augustis 1500 krooni. Kui Milanost sõita bussi või rongiga Veneetsiasse, siis sealt viib Volare Ateenasse vaid ca 2700 krooni eest. Tülikas keerutamine - pealegi öised lennuajad -, kuid ikkagi kõigist teistest tunduvalt soodsam.

Kõne alla võib tulla ka parvlaevasõit Itaaliast (näiteks Anconast või Triestest) Kreekasse, Ateenast kolme-neljatunnise bussi- või rongisõidu kaugusel asuvasse Patrasesse. Triestesse lendab Londoni Stanstedi lennujaamast ka Ryanairi odavlennuk. Selline keeruline sõit, mis ühendab endas Tallinn-Londoni õhulennu, Gatwick-Stansted transfeeri, Stansted-Trieste pileti ning lõpuks veel Trieste-Patrase parvlaeva tekipileti, maksab pisut üle 8000 krooni. Sellele lisandub bussipilet Patrasest Ateenasse.

Loomulikult võib Kreeka reisi alati ette võtta ka bussi või autoga, isegi jahiga - kuigi kaikohtade hinnad Ateena-lähedases Piraeuse sadamas tõotavad samuti kõrgustesse küündida.

Kus ööbida?

Ateena reisipakettide hinna ajab üüratult kõrgeks hotellikohtade nappus. Ateenlased on küll olemasolevad võõrastemajad kenasti üles vuntsinud, aga uusi hotelle on juurde ehitatud vähe. Seepärast on kõikide hotellide hinnad Ateenas olümpia ajal paisutatud umbes viiekordseks.

Ametlik informatsioon Ateena mängude kodulehelt annab teada, et kahene tuba neljatärnihotellis kesklinnas maksab ca 11 000 krooni öö, lihtsa üürikorteri eest tuleb tasuda ca 18 000 krooni nädalas.

Ametlik mängude lehekülg pakub ka kodumajutuse ning korteriüüri varianti. Umbes 20 000 ateenlast on end potentsiaalsete rendileandjatena kirja pannud, sõltuvalt kategooriast maksab kolm ööd kahe-kolmeliikmelisele rühmale mõnes Ateena korteris 17 000-25 000 krooni. Kodusid-kortereid saab üürida kolmepäevaste tsüklitena - 3, 6, 9, 12 päeva jne. Välja üüritakse isegi luksusvillasid, kuid need hinnad selguvad vaid kokkuleppel - arvestada tuleb vaid sellega, et hinnale lisandub automaatselt 20 protsenti, kui see asub Maroussi olümpiastaadioni või Falironi ning Elliniko olümpiarajatiste läheduses, ning 10 protsenti, kui majast pole rohkem kui kilomeetri kaugusel muud mängudega seotud ehitised või paigad, kaasa arvatud rand.

Kes tahab ametlikest kanalitest mööda minna, võib omal käel netis ringi vaadata, aga üldiselt on see tühi töö ja ajaraisk, sest enamik otsingusüsteeme annab kõikide hotellide kohta teate: no vacancies. Kui hästi otsida, siis midagi siiski leiab - iseasi, kui usaldusväärsed need pakkumised on. Näiteks netikülg book-a-hotel-in-athens.com pakub augusti teises pooles kahe kuni nelja tärni hotellide tubasid hinnaga 6000-10 000 krooni öö.

Muidugi võib valida hoopis eksootilise variandi ja ööbida ühel kümnekonnast luksuslikust kruiisilaevast, mis Piraeuse sadamas otsad kinnitavad. Kõige odavama kajuti võib leida kolme tärni kruiisilaeva Olympia Countess madalaimal tekil - ühe öö eest küsitakse 3600 krooni, kuid otsingusüsteemid ei leia sellele kuidagi broneerimisvõimalust. Kohti pakutakse küll MS Queen Constantina nimelisele kolme tärni laevale - hinnaga 5700-8500 krooni öö.

Peale nende suhteliselt "lihtsakoeliste" aluste heidavad Piraeuses ankrusse ka nelja tärni laevad Rotterdam, Olympia Voyager ja Explorer, Aidavita, Seabourn Pride, Silver Whisper, Splendor of the Seas ning The World Renaissance, kus kajutid maksavad ilmselt ca 7000-22 000 krooni. Ja päris rikkurite tarbeks randuvad Ateena lähistel viie tärni alus Oosterdam ja riigijuhte ning muid VIPe majutama hakkav maailma suurim luksuslaev Queen Mary 2, kus naljalt alla 10 000 krooni pole üldse ühtki kajutit pakkuda ja kõrgemad hinnad kajutiöö eest küünivad 100 000 kroonini.

Odavaim variant olümpia ajal majutust leida on öömaja Ateenast väljaspool - Loutrakis, Korinthoses, Eretrias, Delfis või Tolos. Hotellihindadeks pakutakse 1800-3500 krooni öö, paljudest hotellidest viib ka buss iga päev huvilised otse Ateenasse. Kuid ennustatavad liiklusummikud pole just meeliülendavad, sest kõigist neist kohtadest on Ateenasse kahe-kolme tunni teekond. Ööbimispaiga võib ka leida kaugemal - näiteks Kreeka saartel, kus ennustatakse augustis isegi mõningast hinnalangust. Vaid populaarseimad kuurordid Santorinil ja Mykonosel võivad augusti lõpus ja septembri algul hindu kergitada, kui Ameerika ja Jaapani turistid pärast mänge sinna puhkama sõidavad. Saarte ja pealinna vahel liikuvaid kiirlaevu võib hinnalt ja sageduselt võrrelda umbes Tallinna-Helsingi vahelise laevaliiklusega.

Mida vaadata?

Veebruaris pandi võistluste piletid müüki - juba aprilli keskpaigaks oli müüdud 1,8 miljonit piletit, kokku rohkem kui 2,1 miljardi krooni eest. Praegu on piletimüük kuni 1. juunini peatatud, sest korraldajad tegelevad juba müüdud piletitele kohtade määramisega.

Piletimüügiga tegeleb Eestis reisibüroo Hermann Travels. Firma koduküljel on väljas ka kõikide alade ajakava koos hindadega. Enamikule aladest müüakse pileteid kolmes hinnakategoorias, vastavalt kohale staadionitribüünil.

Kõige raskem on piletit saada mängude avatseremooniale. Praegu on saada veel vaid kõige kõrgema hinnakategooria pileteid 16 000 krooniga.

Üks menukamaid olümpiaalasid on ujumine. Eelujumise piletid maksavad 500-1200 krooni, sama ala poolfinaalid ja finaalid aga nõuavad juba 860-3450kroonist väljaminekut, kuid need on juba niikuinii välja müüdud. Ka rannavolle ning tennis on väga nõutud alad, kuhu on raske piletit saada.

Eestlastele pakub enim huvi ilmselt kergejõustik. Ka need piletid on nõutud ja kallid. Näiteks 23. augusti esimene kümnevõistluse päev läheb sõltuvalt sektorist maksma 870-1970 krooni. Kes tahab jälgida mõlemat päeva, peab välja käima topeltsumma.

Aga küllaga on ka odavamaid alasid - näiteks vibulaskmise, sulgpalli, lauatennise, mägirattasõidu ja softpalli võistluste alguspäevadel ei nõuta sissepääsu eest üle 180 krooni, kalleim finaalipilet maksab neil aladel 520 krooni.

Peale piletiga võistluste on Ateenas action'it võimalik jälgida ka otse linnatänavail tasuta. Näiteks jalgratta linnasõit 14. (mehed) ja 15. augustil (naised) viib otse läbi ajaloolise keskuse. Ka naiste ja meeste maratonirada läheb vastavalt 22. ja 29. augustil läbi linnatänavate. Süstaslaalomis toimub ka tasuta demonstratsioonesinemine.

Lisaks on korraldajad lubanud kesksetele linnaväljakutele välja panna hiigelsuured ekraanid, mis kannavad üle enam-vähem kõiki võistlusalasid.

Veel kasulikku infot

* Ateena ühistransport töötab mängude ajal 24 tundi päevas. Piletiomanikele on võistluspäeval sõit linnatranspordis tasuta. Võistluspaikadesse ei pääse mopeedi, jalgratta, rulluiskude ega rulaga.

* Võistluste pileteid tuleb korralikult hoida - kaotatud, varastatud või maha unustatud pileteid ei asendata ega hüvitata. Isegi sülelapsel peab võistluspaika saamiseks olema pääse. Staadionilt lahkudes kaotab ka pääse automaatselt kehtivuse.

* Võistluspaikadesse ei pääse suurte kottidega. Keelatud on kaasa võtta oma toitu ja jooki. Loomadega staadionile ei pääse. Keelatud on filmimine (ka mobiiltelefoniga). Muide - pole ka lubatud kanda olümpiasponsorite konkurentide suurte kirjade või logodega riideid, mütse ega kotte!

* Võistluspaikades on karm turvakontroll - kõik kaasa võetud esemed sõidavad läbi lennujaamadest tuntud pagasiröntgenist.

* Kõikides võistluspaikades on tasuta esmaabi.