Eile teatas Olympic Entertainment Group (OEG) börsile, et siseneb uuest aastast kaughasartmängude - nii nimetatakse hasartmänguseaduses netikasiinosid - turule.

Kaughasartmängude turu põhiline probleem on, kuidas vältida rahapesu ja alaealiste juurdepääsu mängudele ning  tagada maksude laekumine.

Hasartmängude korraldajate liidu juht Tõnis Rüütel kahtleb, kas kõiki off-shore internetikasiinosid on võimalik efektiivselt kontrollida ja maksustada ning toob näite Ameerikast, kus olukorra kontrollimiseks tuli osa hasartmängu seaduse rikkumisi kriminaliseerida.

Hasartmänguseaduse üks koostajaid Agris Peedu (endine maksu- ja tolliameti (EMTA) peajurist, praegu rahandusministeeriumi projektijuht) on aga optimistlik: "Hasartmänguseaduse kohaselt peab server asuma tõepoolest Eestis. Hasartmängu korraldamiseks kaughasartmänguna kasutatavat tarkvara sisaldav server peab asuma Eestis ja selle valdaja peab tagama järelevalveametnikele takistamatu ligipääsu serverile."

Peedu näeb võimalus selles, et võidakse kasutada peegelservereid st kõik info, mis on välisriigis asuvas serveris, on vahetult kättesaadav ka järelevalvele. See ongi kõige olulisem.

Lootusrikkas on ka OEG tegevdirektor Andri Avila: " Loodetavasti suudab riik tagada 1. jaanuarist jõustuvate seadusepunktide täitmise kõigi teenusepakkujate poolt ning tagada seeläbi ka ausa konkurentsi siinsel turul."

Härra Avila jätab vastamata küsimusele, kas OEG hakkab Eesti serveris asuva platformi kaudu pakkuma teenust ka teistes riikides, kus OEG omab hasartmängu alast know-howd.

Palju tuleb kaughasartmängu teenuse korraldajatel hasartmängumaksu maksta?

Vastab EMTA peajurist Heilis Kaares: Õnnemängu ja osavusmängu kaughasartmänguna korraldamisel on maksumääraks 5% tehtud panustest laekunud summast, millest on maha arvatud võidud.