Kiviõli volikogu juht märgib, et keeldumine Tammede perefirmale põlevkivi andmisest võinuks päädida linnas sarnase olukorraga nagu 1990. aastatel, kui kombinaat seiskus. “Inimesed kolisid ära, korterid jäid tühjaks, volikogu otsusega tuli maju lammutada...”


Multimiljonär Toomas Tamme jaoks jagub Danilovil üksnes kiidusõnu. “Ettevõtlik mees, sai tehase ostetud ja tööle pandud, kuigi seda pakuti talle vanarauaks. Suutis organiseerida, selliseid oleks meie riigis rohkem vaja!”

Lisaks õlitehasele endale on Danilovi sõnul ettevõtte töötamine eluliselt tähtis raudteesõlme jaoks ning osalt sõltub tehasest ka linna korterite kütmine.


Kiviõli linnas kehtis juba juba kella kümnene müügikeeld, kuid kõrval Maidla vallas võis öösel alkoholi osta. See, et põlevkivikaevandamise loa hankimise käigus juhtus ka üleriigiline alkopiirang jõustuma, Danilovit tubli reformierakondlasena ei rõõmusta. “Ma arvan, et see soodustab salaviina müüki. Kui inimene tuleb öösel töölt ja tahab võtta kaks õlut, et siis magama minna, siis nüüd selle asemel on tal kodus suurem varu olemas, läheb peoks.”


Tegelikult ei hakka Tammede firma kaevandama oma uut põlevkivihunnikut hoopiski mitte Kiviõlis, vaid kõrval Sonda vallas. Sealsel parteitul vallavanemal Andrea ­Eichel ei ole samuti Toomas Tammele midagi ette heita. “Vastutulelik mees, ühtegi tõsisemat tüli temaga ei ole meil olnud,” räägib Eiche Ekspressile. Põlevkivi kaevandamise laiendamiseks on vallal ja Kiviõli Keemiatööstusel kokkulepped juba ammu olemas, ning loa andmisega on Eiche hinnangul viivitatud põhjendamatult.


Rahvakoosolekute, maaomanikega rääkimise ja küsimustele vastamise aeg sel teemal oli vallavanema sõnul ära juba mõne aasta eest, kui kaevandusloa taotlemine viimati aktiivselt käis. “Olen osa inimestega ka nüüd rääkinud sellest, tigedad nad küll ei ole.”


Vallavanem Eiche sõnul on Tammedele kuuluv põlevkivitööstus olnud valla soovide vastu alati nii heatahtlik, et hoopis temal tekib mõnikord tunne, et kas nad mitte ise ei kuritarvita nende headust. “Eks nad püüavad meid sellega mingil määral ära osta ka.”


Hetkel on vallavanema sõnul mureks, et Sonda lahtise põlevkivikarjääri laiendamiseks vajalikke maatükke on vahepeal jõudnud hangeldajad üles osta. Karjääriala ette plaanitud rohelise metsavööndi rajamine võib seega ohtu sattuda, sest võõrale maale ei saa seda teha.


Kiviõli volikogus opositsiooni esindav IRLi liige Inno Naur ütleb, et erafirma kaevandusloale rohelise tee andmine näitab linnas võimul olevate Keskerakonna ja Reformierakonna tegelaste head lobitööd oma parteikaaslaste juures Toompeal.


“See on korruptsioon kõige kõrgemal tasemel – Riigikogus, teisiti ei saa seda nimetada,” leiab Naur. “See on sama, kui näiteks Livikole anda erand alkoholiseadusest ja lubada nende viina öösel müüa, aga teiste omi mitte.”


Töösturite Toomas ja Raivo Tamme kohta ei kuu le aga ka Naurilt ainsatki otsest kriitikanoolt.


“Meil on väike koht. See, mis mina võiks öelda, ei muudaks midagi. Otsused tehakse üle kohalike inimeste pea  nagunii, see mäng käib hoopis kõrgemal.”

Kiviõli kuningad

  • Toomas Tamm on 59 aastane, tema poeg Raivo Tamm 37aastane.
  • Nad on Ida-Virumaa ühed edukamad eratöösturid. Jõukuse kogusid transpordiettevõttest TR Tamme Auto. Käivitasid 800 inimesele tööd andva põlevkiviõlitehase Kiviõlis.
  • Kõige tõsisemat kriitikat tegi õlitööstuse pihta reformierakondlasest keskkonnaminister Jaanus Tamkivi, kes mullu sügisel Põhjarannikus ilmunud artiklis osutas, et õli turustamine käib läbi vahendusfirmade, kes on omakorda TR Tamme Autoga seotud. Seega toimub omanike põimumine ning Tamkivi sõnul on raske on hinnata, kes tegelikult õli pealt teenib.
  • Mõnede hinnangute järgi Reform päästis õlitööstuse kaeveloa erandit toetades Tamkivi poliitilise naha, sest Tammede firma võinuks hageda asja kohus ning keskkonnaministril olnuks raske hagist võitjana väljuda.
  • Tammed on suured auto- ja motospordi huvilised. Raivo Tamm sõidab ise, isa Toomas aga toetab selle ala ürituste korraldamist Virumaal.
  • Tööstuse suuromanik Toomas Tamme iseloomuomadustena nimetab temaga lähedalt suhtlev Sonda vallavanem Andrea Eiche "impulsiivne, kergesti ägestuv."
  • Kiviõli keemiatööstuse tegevjuht kuulub samuti perekonda - see on Toomas Tamme naisevend Robert Karpelin. Eri aegadel on Tammede juures töötanud mitmed Ida-Viru tuntud tegelased: näiteks Narva endine linnapea Raivo Murd ja kunagine Eesti Põlevkivi juht Otto Sullakatko.