Saatsid hindamiskomisjonile e-portfooliod, kirjutasid oma tegevustest koolis; lugesid üles, kui palju nad õpikuid ja töövihikuid on koostanud, riiklikke õppekavu teha aidanud, riigieksameid ette valmistanud, tegevõpetajaid koolitanud, õpetajate kongresse korraldanud, rahvusvahelisi ja kodumaiseid olümpiaade organiseerinud, töötubades ja konverentsidel esinenud. Jne.

Kolm päeva hiljem, 8. oktoobril pani Madis Somelar kikilipsu ette (Saar ei pannud) ja mõlemad osalesid ETV saates „Suud puhtaks”.

Põhikooli lõpueksamid – kas ära jätta või mitte? See oli hetkel tulikuum teema.

Saar ja Somelar – nagu enamik osalejaid – rääkisid eksamite ärajätmise eelnõust kui läbikaalumata sammust ja nii mõnegi repliigi puhul jõudis televaatajani Mailis Repsi ahastav pilk.

Prožektorid kustusid, kaamerad lülitati välja, aga pool etendust seisis veel ees. Stuudiost koliti telemaja grimmituppa ja väitlus läks hooga edasi.

Urmas Vaino seisis aeg-ajalt küsimuse ees, kas peaks ka siin vahekohtunikuks asuma, aga laskis asjadel siiski omasoodu edeneda, sest millal tavaline õpetaja ikka ministriga otse rääkida saab!

Pärast tunnist arutelu mindi kodudesse laiali.

16. novembril pani Madis Some­lar jälle kikilipsu ette (Saar mitte) ja mõlemad astusid hindamiskomisjoni ette. Nagu Somelar ja Saar ise meenutavad, oli vestlus kõigiti meeldiv.

Aga pauk tuli sealt, kust seda ei oodatud.