9. klassi matemaatika eksam toimus 11. juunil. Eksamikomisjonis oli kolm liiget – direktor Lembi Nõmm, matemaatikaõpetaja Anne Oga ja matemaatika-arvutiõpetaja Eve Sinikas. Juba paarkümmend minutit pärast eksami algust läks direktor ruumist välja ja kadus vähemasti tunniks.

Vahetult enne eksami algust teatas üheksandike klassijuhataja Ly Kukk – kui keegi eksami ajal välja tuleb, tulgu kooli raamatukokku. “Ma ei saanud algul aru, miks ta meid raamatukokku kutsub,” räägib vilistlane. “Kui tuli minu kord eksamilt välja minna, siis andis õpetaja mulle raamatukogus paberi lahendatud ülesannetega. Sealt sai vaadata ja meelde jätta. Kõik käisid seal ühe tiiru.”

Väikeses kohas, kus kõik on kõigiga seotud, paneb vilistlane ja isegi tema pere asja avalikustades palju kaalule. Vestlus Ekspressiga toimub pärast läbirääkimisi tema vanematega ja tingimusel, et noor jääb täiesti anonüümseks. Seetõttu ei saa me ära trükkida ka kõiki tema kirjelduse üksikasju.

Kool mätsib, vald mängib kurti

Väide, et lõpueksamil tehti süsteemselt sohki, hakkas liikuma juba paar päeva hiljem. Kahtlust toetas asjaolu, et 21st eksamil osalenud lapsest põrus ainult üks, ehkki algul oli nelja õpilase puhul küsimus, kas jätta nad puudulike hinnete tõttu üldse klassi kordama. Ja nüüd vedas mitu stabiilset kahemeest end ootamatult läbi!

Tagantjärele heidavad kriitikud ette, et hoolimata ühe valjemaks muutunud kahtlustest eelistas Tahkuranna vald (kes on Uulu kooli omanik) algul kurti teeselda. Esimest korda päris vallavanem Karel Tölp koolijuhilt suusõnaliselt aru alles septembris. Pärast vestlust õpetajatega teatas direktor –eksamil probleeme ega rikkumisi polnud. Nagu hiljem selgus, oli see vale. “Kool eitas kõike, aga lõpuks tuli välja, et on ikka rikkumisi,” pahandab vallavanem Tölp.

Vallavõim polnud huvitatud skandaalist enne kohalikke valimisi. Oktoobris valiti Tahkuranna volikokku Alo Sinimäe, kellest sai valla majanduskomisjoni esimees ja hariduskomisjoni aseesimees. Samas nimekirjas kandideerinud Henn Ojaveer ei pääsenud volikokku, aga sai pärast valimisi vallavalitsuse liikmeks, kelle vastutusala on haridus.

Just nood kaks hakkasid eksamiafääri visadeks paljastajateks. Kusjuures mõlemad on Uulu kooliga seotud. Sinimäe naine on algklasside õpetaja, Ojaveeril õpib seal laps ja ta ise kuulub kooli hoolekokku.

Jaanuaris saatis Ojaveer vallavalitsusse ja haridusministeeriumi ametliku kirja, et visalt levivat eksamipettuse kahtlust uuritaks. “Vallavanem jooksis esimesed kolm kuud nagu siil udus – midagi pole võimalik tõestada. Asjaga ei tegeletud tõsiselt,” ütleb Ojaveer.

Järgnes “kuuma kartuli” veeretamine: ministeerium põrgatas vastutuse vallavalitsusele, vald saatis ametliku päringu Uulu koolile. “Direktor jäi selle uurimisega ise hätta, tõstis käed üles ja leidis, et hoopis vald peab asja uurima,” räägib vallavanem, miks ta kutsus veebruaris kokku koosoleku, kus lasi õpetajatel kirjutada seletused.

Kas kutsuda kooli politsei?

Sinimäe leidis vilistlase, kes kirjeldas eksamil toimunut üksikasjalikult. Tõestamaks, et tegu pole ainult ühe kallutatud või pahatahtliku eksõpilasega, näitab Sinimäe ka väljatrükki MSN-vestlusest, kus veel üks noor tunnistab, et käis raamatukogus lahendusi vaatamas. Lisaks sai Sinimäe kätte ühe õpilase mustandilehe, millel oli näha õpetaja poolt hariliku pliiatsiga ette kirjutatud valem.

Mida sügavamale kaevuti, seda rohkem tuli välja rikkumisi. Selgus, et peale direktori lahkus ruumist ka teine komisjoni liige Eve Sinikas, mis tähendab, et kohale jäi ainult õpetaja Anne Oga. Algul eitas ta igasugust etteütlemist. Pärast mustandi nägemist tunnistas ta üles, et kirjutas tõesti ühele tüdrukule õige valemi ette. “Lihtsalt see tüdruk oli viimaseid päevi rase. Ma tõesti inimlikust eksimusest panin talle valemi kirja. Kui ta asjast aru poleks saanud, ei oleks see teda aidanud,” õigustab Oga.

Lisaks selgus, et eksamikomisjon rikkus eeskirju, jättes üles märkimata kellaajad, millal õpilased väljas käisid, mistõttu pole teada, kes ja kui kaua kolmetunnise eksami ajal ära oli. Vallavalitsuse märtsi algul kirja pandud hinnang on karm – eksamikomisjon rikkus mitmeid seadusi, käitus eba­eetiliselt, varjas tõde ja valetas. Vallavanem on nördinud: “Oleks nad tunnistanud ja tuhka pähe raputanud, poleks asi nii teravaks läinud.”

Tema pahameelt süvendab see, et kool võttis advokaadi ja koostas tolle abil märtsi algul vallale vastuse, milles eitab pettust ja sisuliselt süüdistab valda nõiajahis. “Vallavanem Tölp on võtnud endale kohtumõistja rolli. Selline käitumine on ohutunnet tekitav ja taunimist vääriv,” seisab direktori ja 10 õpetaja allkirjaga ühisvastuses. Muuhulgas süüdistavad nad valda võimupiiride rikkumises, õpetajate omavolilises ülekuulamises ja ebaseaduslikus teabekogumises ning ähvardavad kohtuga laimu esitamise eest!

Ehkki kool raiub tänini, et “teatud tehnilised möödalaskmised” ei muutnud eksami tulemusi, karistas direktor õpetaja Oga kirjaliku noomitusega ja õpetaja Sinikast suulise märkusega. Direktor Nõmm, kes ise väidab nüüd, et viibis eksamiruumist väljas kõige rohkem veerand tundi, sai 22. märtsil vallavanemalt kirjaliku hoiatuse. Õpilasi raamatukokku kutsunud klassijuhataja karistada ei saanud.

Afääri paljastajate meelest on see pehmelt öelda poolik lahendus. “Kas oli lausmahakirjutamine või mitte, pole vallavalitsuse uurida. Seda peab tegema politsei,” nendib vallavanem Tölp. Samas pole ta kindel, kas laste traumeerimine politseiga on põhjendatud. Seda alles kaalutakse.

Täna on asi võtnud sellise vindi, et Tahkuranna valda ähvardab võimu­kriis. Alles pool aastat tagasi loodud volikogu koalitsioon ähvardab koolitüli tõttu laguneda, sest üks osapool eesotsas Sinimäega nõuab koolijuhi lahkumist. Tule alla sattunud koolijuht leiab, et tema kangutamisega püütakse teenida poliitilisi plusspunkte. “Jutt valimistest ja poliitikast ei mätsi seda sigadust kinni. Tegelikult on selle asja nimi karistamatus!” põrutab Sinimäe vastu.

Sõltumata sellest, kuidas konflikt lõpeb, võib 2009. aasta Uulu kooli lend olla kindel, et nende matemaatikaeksami tulemused jäävad jõusse, sest vaidlustamise aeg möödus kolm päeva pärast eksamit.

Tänavustel eksamitel jälgitakse aga kullipilguga mitte ainult õpilasi, vaid ka õpetajaid.