Laupäeval, 9. septembril Lutsu teatrimajas presenteeritavale plaadile on Õunaviks trükkinud 23 lugu kodumaistelt veidratelt ja vähem veidratelt folk-artistidelt - artistide enda või siis Eesti luuleklassikute tekstidele (Ernst Enno, Henrik Visnapuu, Villem Ridala, Tõnu Õnnepalu jne).

"Enamik lugusid on seni ilmumata ja kui mitte just salvestatud, siis kindlasti loodud koduseinte vahel," teatab Õunaviksi pressiteade.

Juba tuntud kodumuusikutest on plaadil esindatud Orelipoiss, Kago, Erkki Hyva, Kreatiivmootor, Pastacas ja Babrbariz. "Toatuuril" leidub veel ka pala ansambli Pia Fraus eestvedaja Rein Fuksi sooloprojektilt Fein Ruks & The Metallophon, legendaarselt 70. eluaastale lähenevalt viisisepalt Avo Tammelt (muuhulgas igihalja laulu "Mustamäe valss" autor), tuntud rock-muusikult Allan Vainolalt ning mitmetelt päris uutelt artistidelt - näiteks lootustandev Saaremaa poiss Erko Niit ja peotäis naisfolkareid.

Kogumikplaadi esitluskontsert Tallinnas toimub 14. septembril klubis Juuksur (Pika ja Vaimu tänava nurgal).

Täpsustavatele küsimustele vastab Õunaviksi boss Villem Valme.   

Villem, mis üldse käivitas sellise kodufolgi kogumiku koostamise?

Täpselt aasta tagasi septembris valmis Õunaviksil Kago album "Köngerjönks", mille esitlus toimus Tartus Lutsu teatrimajas. Pärast kontserti astusime tänavale päikse kätte ja oli kuidagi eriti helge tunne: voh, õige asi, järgmisena võiks teha ühe laheda kodubändide kogumiku. Täpselt nii äkki see mõte tuli ja tulemuseks on "Toatuur".

Kodubändidest kaldus kogumiku kontsept protsessi käigus küll trubaduuride keskseks, kuna see materjal lihtsalt oli hingelähedasem. Ja ilus juhus on see, et plaadi esitlus toimub täpselt samas kohas, kus idee tuli - Lutsu teatrimajas.

 "Toatuuril" üles astuvad meesartistid on enamasti vanad tuttavad. Kõige suurem uudis on ehk siinsed kodus tegutsevad naisfolkarid - kes nad on ja kust sa nad leidsid?

Siinkohal kergitan mõttelist mütsi Õunaviksi Tartu osakonna ees - plaadi kaasautorid Kago ja Iduvigik -, tänu kellele enamiku naisfolkareid leidsime.

Sooloartistidena on nad küll vähem tuntud, aga bände, kus nad tegutsevad, teatakse vist rohkem: Mari Kalkun laulab jazz-folki viljelevas Marris, Seidi Reek tegutseb Rändajates, Eva Mitreikina (Tolsa) folk-metalbändis Raud-Ants ja Eneli Siirman on rahvamuusikajõugu Sinimaniseele liige.

Oled plaadile kinni püüdnud ka vanameister Avo Tamme. Kuidas sa tema lindistusteni jõudsid? On tal sahtlis palju materjali?

Ka tema imelise laulu "Muidugi metsa" saatis mulle Õunaviksi Tartu osakonna kapten Kago, kes oli selle raadiost linti saanud. 90ndatel linnakära eest Hiiumaale kolinud Avo Tammel on üle 500 torupilliloo ja 1000 laulu. Tal on ilmunud mitu plaati, neist viimaseid saab osta kauplusest Loitsukeller.

Miks pole siin heliplaadil aga mõne aasta eest võimsa tähelennu teinud kodumuusik Ants Laidami lugusid?

Ausalt öeldes ei tulnud nagu p&au ml;hegi. Kui juba laiemalt haarata, siis mõttest käisid küll läbi Jaak Johanson, Jaak Tuksam, Eva ja Maria jt, kes oleksid kogumikule väga hästi sobinud, aga siis oleks liiga tähtede paraadiks kiskunud.

Nende laulud levivad juba omal jõul. Soov oli anda välja seni avaldamata laule ja anda võimalikult palju "eetriaega" vähemtuntud autoritele.

* vaata ka www.ounaviks.ee