Aastatel 1939–1958 ametis olnud Pius XII tegi korduvalt avaldusi, mis ärritasid Nõukogude Liitu. Ta ei toetanud NLi sõjalist abistamist liitlaste poolt Teise maailmasõja ajal ning hiljem mõistis hukka kollektiivse süü doktriini. Pius XII süüdistati natside soosimises ning äärmuslikum kriitika on teda nimetanud koguni Hitleri paavstiks. Just sellest viimasest on inspireeritud siinavaldatav Tiituse propagandistlik karikatuur, mis kujutab Hitlerit paavsti kaitsva hõlma all. Teine versioon Hitlerist ja paavstist on avaldatud Tiituse raamatus “Nokk kinni, saba lahti” (1960).

Pius XII oli NLis taunitud kindlasti ka oma kommunismivaenulikkuse tõttu. Ta oli vastu Ida-Euroopa sovetiseerimisele ning mõistis kommunismi korduvalt hukka. Pius XII ähvardas kommunistliku partei liikmeid koguni kirikust väljaheitmise ehk ekskommunikatsiooniga. Veelgi enam, Pius XII kuulutas kirikust väljaheidetuks iga valija, kes Itaalias 1948. aasta valimistel toetas kommuniste. Kommunismi toetamine oli seega patt, sest väljaheidetul tuli kiriku rüppe naasmiseks kõigepealt pattu kahetseda. Nii et põhjust paavsti vaenata ja teda karikeerida oli Nõukogudemaal küllaga.

Tiitus kujutas paavsti ka seoses Rooma pommitamisega Teise maailmasõja ajal, millele Pius XII reageeris väga valuliselt. Ta saatis kirja USA presidendile Franklin Delano Rooseveltile ning pärast ohvriterikast pommirünnakut 19. juulil 1943 käis isiklikult purustusi vaatamas. Nõukogude Liidus aga käsitleti nii Saksa linnade julma pommitamist kui ka Roomale pommide heitmist õiglase karistusena natsidele ja nende liitlastele. Sellega on seletatav ka Tiituse kahjurõõmsa karikatuuri sünd.