Meie “meediasõbralik” president on ühe ametis­oleku aasta jooksul pakkunud ohtralt “unustamatuid” mälupilte, ning ma kahtlen, kas need etteasted just ajalooraamatutes meenutamist leiavad.


See konkreetne klipp pärineb põllumajandusmessilt ja tõestab, et kui juba läheb ebaviisakuste vahetamiseks, siis pole talumehel ja presidendil vahet. Parim klipp õppimaks prantsuse keeles kedagi kukele saatma samuti. (Ma parem ei hakka üritamagi tõlkida täpselt seda, mida president ütles – vastavateemalist diskussiooni on täis sajad kommentaariumid ja foorumid – MT)


(Otsi: Sarkozy + English + insulting)


... pohmellis peaga nostalgialaksu saatel tantsimiseks?



“Chapi Chapo” – lastele mõeldud nukulavastus, mis 70ndatel prantsuse televisiooni eetrisse jõudis – oli omas ajas sürreaalne ja on seda praegugi. Natuke nagu LSD laksu all “Alice imedemaal” – ning seda just tänu suurepärasele muusikale, mille kirjutas François de Roubaix, kelle kullavaramusse kuulub ka originaalmuusika Jean-Pierre Melville’i filmile “Samurai”. Ma ei imestaks üldse, kui teemaloos kõlava peadpööritava klaverisoolo esitamiseks läks vaja 8 kätt.


(Otsi: Chapi + Chapo + generique)


... ajaloo kiirkursuseks?


Need mõned minutid on ühtlasi parim osa Peter Bergi “Kuningriigist” (produtsent Michael Mann). Animeeritud algustiitrite taustal antakse ülevaade Lähis-Ida küsimusest alates 1933. aastast kuni tänase päevani. Seda kõike tempokas MTV stiilis, nii et vaatad ja unustad automaatselt, mida sa just vaatasid. Tuleviku koolis just täpselt niimoodi ajalugu õpetama hakataksegi (andke andeks, aga kvaliteet pole klipil just kõige parem).


(Otsi: Kingdom + Berg + credits)



... kui sul pole aega teleseriaalide vaatamisele aega raisata?



Kõigepealt – Ameerika teleseriaalid on tegijad: “Sopranod”, “Mulla all”, “24”... Vinge kraam, suurepärane loovestmine. Ja minusugustele, kes me veedame suurema aja oma elust pimedas kinosaalis tukastades, on sellised klipid väga mugavaks järjelesaamise võimaluseks – aga palun, kolm hooaega krüptilist “Losti”!


(Otsi: Lost + what)



... kui sa leiad, et tavalised teleseriaalid ei väärigi aja raiskamist?



Siis siit tuleb üks mitte kunagi eetrisse jõudnud ega tootmisse läinud teleseriaali piloot-osa.


“Heat Vision and ­Jacki” vaatama asudes pead sa evima suurt austust tundmatute, aga loominguliste ja naljakate autorite Ben Stilleri, Jack ­Blacki ja Owen Wilsoni vastu. Mis ma räägin, tegelikult pead sa neid kohe tõsiselt armastama.


(Otsi: Heat + Vision + Jack)


... jäätise söömise kõrvale?


Jäätise söömine on üks maailma kõige eba-­cool’imaid tegevusi (passiivne, sulab, määrib). Charles Bronson demonstreerib, kuidas jäätist süües tigedal tänaval cooli’ks jääda. (Lapsed, äre seda kodus järele tehke.) Õiget meeleolu aitab luua soundtrack’i eest vastutanud Jimmy Page Led Zeppelinist.


(Otsi: Charles + Bronson + death + wish + 3 + scene)



... kui sul pole aega ega tahtmist “Sõrmuste isanda” triloogiat (üle) vaadata?



Režissöör Michel Gondry “Ole kena, keri taga si /Be Kind Rewind” räägib kahest sõbrast, kes meisterdavad ise koduste vahenditega odavaid klassikafilmide koopiaid. Ja loomulikult on ka Youtube täis hakkajate inimeste poolt tehtud omaversioone, mis on pingul fantaasiast, tahtejõust, papist, parukatest ja kõigest, mida keldrist või pööningult kätte on saadud. Tõsiselt, mul oli seda versiooni “Sõrmuste isandast” lõbusam vaadata kui originaali. “Visa hinge” re-make on ka päris andekalt tehtud.


(Otsi: Lord + Rings + sweded)


... silmaringi avardaja?


Heas filmis on alati miski, mis suudab üllatada. Võrratu tunne on avastada, et üks suhteliselt keskpärane näitleja (maine poolest vähemalt) võib ühes stseenis olla täiesti briljantne. Ja kui see juhtub ühes sinu lemmikfilmis, siis on see kirsiks tordil. Niisiis, nägus Rock Hudson ühes maailma parimas filmis, Douglas Sirk’i lavastatud painavalt põletavas melodraamas “The Tarnished Angels”.


(Otsi: Sirk + Hudson + 1957)



... veendumaks, et kikilipsu ja nahktagi saab stiilselt koos kanda?



Tuleb tunnistada, see on päris veider komplekt, aga... Umbes minuti ja 20 sekundi peal tõestab briti ultra-cool poplaulja Bryan Ferry selles 1982. aasta videos, kui stiilne võib mainitud kombinatsioon olla... Ning sul pole lootustki temaga sammu pidada ning sul ei jää muud üle kui oma vana ja kulunud AC/DC T-särk selga tõmmata. Jumal peidab end detailides, öeldakse.


Muide, “­More Than This” on üks parimaid poplaule läbi aegada. Ja parim nostalgiatripp muidugi ka.


(Otsi: Roxy + Music + More + than + this)



... peletamaks sind suveks eemale arvutimängudest, arvutitest ja ekraanidest?



Vahet pole, kas tegemist on lavastuse või dokumentaalvideoga, see saksakeelne klipp annab päris hea tõuke hakata mõtlema, kui ohtlikuks võib arvutisõltuvus kujuneda. Nii et – aeg on juhe seinast välja tõmmata!


NB! Saksa keele oskus ei ole siinkohal obligatoorne, hullus ei vaja tõlkimist.


(Otsi: angry + german + kid)


Tõlkis Margit Tõnson