Martin ei teadnud, miks Helsingist saabunud ülemus soovib temaga sel aprillihommikul Olümpia hotelli kohvikus kokku saada. Süda aimas halba. Tõenäoliselt tuleb juttu palgakärpest.

Soomlane hakkas rääkima numbritest. Firma müük on üle kogu maailma kukkunud. Kulusid tuleb koomale tõmmata ka Eestis ja ta laseb Martini päevapealt lahti.


Kui Martin Olümpiast välja astus, leidis ta auto tuuleklaasi vahelt paberilipaka. Autot parkides oli ta valinud mobiiliga kogemata vale parkimistsooni. Trahv 450 krooni.


Abikaasa Terje (31) ei suutnud telefonikõne peale koondamisteadet uskuda. Martinil on kombeks musta huumorit viljelda. Siis mõistis Terje, et nii karmi nalja ta mees ei teeks.


Viimane sõit tööle



Terje võttis pisipoeg Rico sülle ja käis mööda elutuba ringi. Põrandast laeni ulatuvast aknast paistsid Eesti kõige viljakamad põllud. Siin Harjumaal Peetri külas külvasid kinnisvaraarendajad kolme aasta eest sõna otseses mõttes sadu tuhandeid kroone maha ja lõikasid saagiks miljoneid. Paesele ja liivasele pinnasele kerkisid uued kortermajad ja eramud.


Peetri külast sai tõotatud maa paljudele noortele peredele, nen­de hulgas Martinile ja Terjele.


Sajaruutmeetrine kodu maksis umbes kaks miljonit krooni. Nad kohustusid maksma selle eest pangale 10 000 krooni kuus. Nii 30 aastat järjest.


Samal õhtul läks Martin koos perega ühele naabrile külla. Mehed küpsetasid šašlõkki ja arutasid, mis toimub Eesti majanduses. Õhtul võttis Terje poja sülle ja viis lapse koju magama.


Martin jõudis koju lapsevankri najal. Tee peal ajas ta naabri aia vähe kõveraks. Martin oli joonud koos sõbraga ära üle liitri viina.


Viimati jõi Martin korraga nii palju 15 aastat tagasi noore mehena. Hommikul olid tal pohmell ja masendus ühekorraga. Terje polnud oma abikaasat nii kehvas seisundis varem näinud.


Viinavõtmine aitas stressi üle elada. Martin sõitis kontorisse, andis ametiauto ja mobiili ära.


Terje tuli mehele koos pojaga tööle järele ja perekond sõitis kolmekesi koju.


Palk tõusis 40 protsenti



Martin ja Terje on tavalised Eesti inimesed, kes tulid maalt pealinna paremat elu otsima.


Mõlemad leidsid Tallinna ettevõtetes töö müügijuhina. Naine spetsialiseerus köögisalongidele, mees puidutöömasinatele.


Martinit ja Terjet võib pidada 2007. aastal Eestis plahvatuslikult laienenud majandusliku heaolu musterpaariks. Just tavalised inimesed nagu nemad tekitasid käivet kõikvõimalike kodu ja elustiiliga seotud kaupade ning puhkusereiside vahendajatele. Kasvav nõudlus lõi üle Eesti nii palju töökohti, et suurimaks defitsiidiks muutus sobiva töötaja leidmine.


Mullu kevadel tegi lihvimistarbeid sisse toov Soome firma Martinile vastupandamatu ettepaneku. Töökohavahetusega kasvas tema palk hoobilt 40 protsenti. Nagu Terje, nii tõi ka Martin nüüd iga kuu koju umbes 20 000 krooni.


Eelmises töökohas pidi Martin jätma ametiauto õhtul firma lao­platsile seisma. Uus ülemus saatis ta alustuseks autopoodi. Martin oleks saan ud oma töö tehtud ka odavama autoga, aga firmale polnud probleem osta tuliuus 400 000 kroonine Toyota Avensis.


Soomes toimunud kursustel pühendati Martin autoremondi peensustesse, et ta oskaks remonditöökodadele paremini lihvimistarbeid müüa.


Läinud aasta lõpul kukkus lihvimisvahendite äri poole võrra. Kõigepealt loobusid ostudest ehitusfirmad. Siis auto­remonditöökojad. Inimesed lugesid hoolikalt raha ega viinud autot iga kriimustuse pärast enam töökotta.


Martin ei näinud selles ohtu. Ta uskus, et firmal on tema oskusi vaja rohkemgi kui kerge raha teenimise aegadel. Siis osteti kaupa niisama, nüüd pidi müügimees selle maha müüma.


Kellele veel helistada?



Mõni päev pärast koondamist turgatas Martinile pähe, et Saksa laskesuusalegendilt Rico Grossilt eesnime saanud poeg on ju aasta ja kahe kuune. Seadus ei luba alla kolmeaastase lapse vanemat niisama kergelt lahti lasta.


Martin võttis ühendust juristiga, kes nimetaski koondamist seadusevastaseks. Kas firma võtaks ta tagasi? Seda Martin ei usu. Ja ega ta tahakski naasta pärast koondamist samasse kollektiivi. Vastik tunne oleks.


Hea, et direktor koondamispäeval tehtud parkimistrahvi firma arvelt kinni maksis. Töötule on ka mõnisada krooni suur raha.


Öösiti ärkab Martin aeg-ajalt üles. Jääb ka päeval tihtilugu keskendunult ühte punkti vaatama.


Terje teab juba, et neil kordadel Martin mõtleb: äkki peaks sellele tuttavale helistama? Äkki on temal midagi pakkuda?


CV-online’ist ja teistest tööotsimislehekülgedest on saanud perekonna igapäevane lugemisvara. Mõned firmad võtavad ka praegu müügimehi tööle. Martin arvab, et konkurss võib olla tuhat soovijat kohale. Tõenäoliselt tuleb jääda koju mitmeks kuuks.


Martini ja Terje olukord pole kõige troostitum. Tuttavas peres on varem ehitusvaldkonnas tegutsenud mees juba poolteist aastat töötu. Naise palgast ei piisa isegi korterilaenu maksmiseks. Perekond on sunnitud üüri­pinnale kolima. Siinsamas Rae vallaski on majadele ilmunud kuulutused “Müüa”.


Kas midagi oleks teisiti, kui Martin ja Terje oleksid osanud tänast majanduskriisi ette näha? Oma praegust kodu poleks nad ostnud. Elaksid korteris edasi.


Martini meelest on jamas süüdi valitsus ja pangad. Rahvale anti laenu liiga kergesti. Kas kodu tänane väärtus pangalaenu jääki enam katab? Kes seda teab.


Martin ja Terje oma kodust loobuda ei taha. Kogu siseviimistlus on oma kätega tehtud, vaid liistud on veel paika panemata. Tänavu kevadel jääb Martinil selleks ilmselt piisavalt aega.


Emapalk kui päästerõngas



Läinud nädalal ostis Terje esimest korda pakipiima asemel kilepiima. Ta on hakanud poes toiduainete hindu võrdlema.


Terje arvestab, et nad saavad hakkama kuni augustini. Siis saab Rico pooleteiseaastaseks ja riik lõpetab 20 000 kroonise emapalga maksmise.


Kas minna tagasi tööle? Aga ka Terje firmas on inimesi koondatud ja palku vähendatud.


Pealegi pole Rae vallal tema pojale sõimekohta anda. Kõik see teeb Terje murelikuks.


On veel üks võimalus. Teha teine laps. See oli neil niikuinii plaanis.


Terje: “Uue emapalgaga veaks veel poolteist aastat välja. Kuni elu jälle paremaks läheb.”


Martin: “Ma arvan, et me hakkam e juba täna pihta.”
Martini ja Terje  eelarve
Sissetulekud
  • Martini palk: 20 000 krooni (koondamiseni)
  • Terje emapalk: 20 000 krooni
Majapidamiskulud
  • Kodulaen: 11 000 krooni
  • Elekter, vesi, gaas: 1500–3500 krooni
  • Autoliising: 3000 krooni
  • Internet + TV: 645 krooni
  • Toit: 2500-3000 krooni