Paar nädalat pärast USA terrorirünnakuid sõitis Wris Toursi direktriss Margit Rebane-Pent (47) koos väikese rühmaga Himaalajat avastama. Rätsepatööna koostatud tuurist, mille hind saja tuhande krooni ringis, pidi saama seitse aastat tegutsenud reisifirma kroonijuveel.

Paraku pööras Austrian Airlinesi lennuk Musta mere kohal otsa ringi ja suundus Euroopasse tagasi. Kapten rääkis midagi halvast ilmast, kuid Viini lennujaamas kihutati osa reisijaid kohe duši alla desinfitseerimisele.

Intsidendi põhjuseks osutus salongi tagaosast leitud kahtlane valge pulber. Nagu hiljem selgus – kosmeetika.

Rebane-Pent ja tema rühm jõudsid Indiasse terve ööpäeva plaanitust hiljem. Sellest piisas programmi pea peale pööramiseks. Käigu pealt tuli asendus leida eelmise kuupäevaga Bhutani lennupiletitele.

See oli košmaarseim situatsioon, millega Rebane-Pent oma enam kui 20aastase turisminduskarjääri jooksul kokku on puutunud.

Ta alustas 1979. aastal Inturisti büroo giid-tõlgina. Reisis soomlastega Baikali äärde ja Siberisse. “Keskmine soomlane, kes ei tule Tallinna või Leningradi jooma, on tavaliselt intelligentne ja meeldiv inimene."

90ndate keskel soosis õhkkond eraettevõtlust. Pendil ja tema paremal käel, Wris Toursi tootmisdirektoril Tiina Petersonil, tekkis idee alustada tšarterlendudega. Neid peeti hulludeks. Mõte puhkusereisijate pärast terve lennuk rentida oli ennekuulmatu.

Kontseptsioon võttis siiski vedu. Kuna Tupoleve oli sel ajal lennujaama parkimisplatsil “jalaga segada” (Estonian Airi presidendi Erki Urva väljend), seisis lennumasin terve nädala Mallorcal või Küprosel ja tõi siis reisijad koju tagasi.

Filoloogist ärinaine püüdis lennukompaniiga saada võimalikult head tehingut. Hinna allakauplemises läks lõpuks käiku ka see argument, et 0 on 8-st märksa ilusam ja ümmargusem number. Pent saigi Dubai tšarteri kätte 300 000 krooniga 380 000 asemel. Araabia Ühendemiraadid olid Wris Toursi esimene sihtkoht.

Kaks firmat teevad koostööd praegugi. “Margit on alati olnud otsekohene, töökas ja minu arvates ka aus,” ütleb Urva.

Oma erepunaste juuste ja mahlaka irooniaga on Rebane-Pent Eesti turismimaastikul tõeline värvilaik. Erinevalt konkurentidest võib ta "vana tegijana" lubada endale üsna isikupäraseid seisukohavõtte.

Kui Ekspressi fotograaf pildistama asub, tüdineb Rebane-Pent sessioonist 30 sekundiga ning põrutab: "No kaua võib! Seisa nagu loll, kohver käes!"

Kui jutt läheb pettumust valmistanud sihtkohtadele, tunnistab Rebane-Pent, et näiteks Brunei on “täiesti mõttetu" maa:  "Jah, seal on ilus loodus nagu mujalgi Aasias ja armas väike sultan, kes ütleb kättpidi tere, aga puudub infrastruktuur ja riik on täiesti alkoholivaba. Kui juba nii kaugele minna, siis võiks valida koha, kus saab mõnusalt puhata."

Ühe põneva lause ütleb Margit Rebane veel: “Kui reisikorraldaja laseb hinnad alla, siis on tal vesi ahjus – midagi pole teha.”

Olukorras, kus väikese turu pärast võitlevad kolm firmat, tõuseb tossu kõigi korstendest. Wris Tours pole erand. Jaanuari keskel pakkus firma oma kodulehel Dubai ja Kanaari reise – 2003kroonise soodustusega.

“Margitil on kindlasti olnud halvemaid ja paremaid aegu, aga ma arvan, et ta on inimene, kes välja rabeleb”, arvab tuttav, naisteajakirja Anne peatoimetaja Tiina Lang.

Turuseis sunnib koopereeruma. Wris teeb Kanaari saarte osas koostööd Horizon Traveliga. Klientide Kanaaridele lennutamiseks kasutatakse üht ja sama Iberworldi lennukit.

"Kui me müüme sama toodet, siis kliendid on sellest ajapikku aru saanud. On olnud klassikalisi väljapressimisjuhtumeid, kus klient helistab meile ja ütleb, et Horizon Travel pakub sama hotelli 500 krooni odavamalt. Ja kui teie nüüd hinda veel 300 krooni allapoole lasete, siis ma võtan reisi teie käest."

Pendi prilliklaasid läigatavad. Ta ei lasknud hinda alla. "Põhimõtte pärast."

Ta nimetab end "paadunud optimistiks". Ta on kindel, et Wris Toursil õnnestub püsima jääda.

Missis Domina

Kui Domina World Travel aastal 2001 oma Egiptuse-reisidega turule tuli, võeti uus firma turismiringkondades vastu mõningase eelarvamusega. Eesti suurima reisibüroo Estravel president Aivo Takis ütles Päevalehele antud kommentaaris, et "Preatoni reisikorraldusfirma on hetkel sama marginaalne kui Preatoni pank”.

Kaks aastat hiljem on suhtumine muutunud. Vähemasti väliselt. Soe Punane meri läheb eestlastele peale nagu Mehukatti tosin aastat tagasi ning Estravel müüb Domina pakette juba rohkem kui Wris Toursi ja Horizon Travelit kokku.

Domina Traveli tegevdirektorist Marina Laikjõest (35) kiirgab edu. Ta kannab seljas verevat pluusi ja süsimusta pintsakut ning on oma pikad küüned värvinud pojengipunaseks. See äärmiselt daamilik kombinatsioon meenutab tahtmatult asjaolu, et aastaid tagasi tegeles Laikjõe reisi- ja koolitusfirmaga Daam Koolitus OÜ (tuntud ka Daam Reisid kaubamärgi kaudu). "Suppi süüakse veidi ettepoole kummardudes ja lusikaga nii palju võttes, et supp üle lusikaserva ei valguks," õpetas ta ajakirjas Annabella. "Ka ei pisteta lusikat üleni suhu – viisakas ja mugav on lusikatäis küljega suhu kallutada.”

Ilmselt polnud eestlased valmis etiketti panustama, sest Daam Koolitus OÜ sattus võlgadesse ja läbib parasjagu likvideerimisprotsessi.

“Kui ma olin 12aastane, siis vanemad panid mind orienteerumisega tegelema," räägib Laikjõe sugereerivalt. "Ma reisisin kõik Liidu riigid läbi. Siis ma saingi selle kire käia mööda maid, suhelda erinevate inimestega.”

Ta jätkab päevakajalisemal teemal: “Siinai poolsaare lõunatipus on üks imeline koht ja sinna otsustas Ernesto Preatoni rajada miljoni ruutmeetri suuruse hotellikompleksi. Seal on puutumatu loodus. Korallid! Oh, seal on kõike! Eestlastel on seal põnev. (Häälde sugeneb igatsevaid noote) Seal on niii-ii mõnus.”

Tunnetan, kuidas mõtted ja lihasjõud minust kaduma hakkavad.

“Me ajasime asja nii, et Egiptuse piiriületus toimub l e n n u k i s! Egiptuse viisaametnik lendab l e n n u k i g a kaasa. See on kõige parem teenindus, ma leian!”

Kui sel hetkel raha küsitaks, ostaksin ma endale ilmselt kohe Sharm el Sheiki tuusiku. Õnneks võimalust ei pakuta. Seega küsin kähedalt, et kus Laikjõe ise puhata armastab.

“Saaremaal,” vastab daam armastusväärselt, ning suunab jutu kohe Egiptusele tagasi. “Sest kui ma olen Siinai poolsaare lõunatipus, siis seal ma ei puhka. Seal teen ma tööd.”

Laikjõe töötab palju. Ta juhib Preatoni reisigrupi turundustegevust nii Lätis, Eestis kui ka Soomes. Ta genereerib ideid.  “Meil on pikemat aega mõlkunud mõte, et Tuneesia on ääretult huvitav koht. Ma arvan, et inimesed pole Sahhaara kõrbe näinud. Ja Kartaago – see on ju fantastiline!”

Milline on kõige kohutavam asi, mis teiega kunagi juhtunud on?
”Meil on oma hotell Keenias ja detsembris suri üks Eesti mees Keeniasse sõites lennukis ära," vastab Laikjõe süngestudes. "Ta oli 43aastane. Ma arvan, et hullemat enam olla ei saa. Kui me sellest teada saime, kõik nutsid meie büroos.”

Siis libiseb vari minema ja Laikjõe nägu lööb jälle särama. “No nii!” hüüatab ta. “Aga me ju pakkusime äsja Luxorit hinnaga 3850 krooni. Helsingist Luxorisse ja tagasi – kujutage ette, milline hind. L-u-x-o-r! Meie olime väga õnnelikud, et me saime pakkuda Luxorit sellise luksusliku hinnaga.”

Sarnaselt Margit Rebane-Pendiga on Laikjõe keeleteadlane (vene filoloog) ja väga optimistlik inimene: "Ma ei pea halvaks kogemuseks seda, kui mul varastatakse reisil olles ära rahakott või mobiiltelefon. Jah, see on loomulikult väga kurb lugu küll, aga mu arvamus sellest maast sellepärast ei lange.”

Optimismi läheb Laikjõel vaja, sest klaari edutaevast tumestab temaga seotud kriminaalasi. Politsei uurib salapäraseid tühjendamisi, mis saadeti korda telesaatest "Reisile Sinuga" tuntud mittetulundusühingu RRA rahapüttides. Nimelt olevat reisiühingu krediitkaardiga aastal 2001 välja võetud 210 000 krooni, pool miljonit kantud aga erinevate arvete alusel Daam Koolitus OÜle.

"See on kirjeldamatu – nii segamini raamatupidamist polegi ma varem leidnud," ütleb uurija Anu Baum. "Toonane tegevdirektor Laikjõe hävitas väga kergemeelselt suure tulevikuväljavaatega firma," süüdistab RRA üks liikmeid Hardo Aasmäe.

"Minu südametunnistus on puhas. Loomulikult!" protesteerib Marina Laikjõe. "Asjal on mitu tahku. Ka mina võiksin kedagi kohtusse anda, kui ma sellele keskenduksin."

Huvitav on märkida, et enne pankrotti kuulus Sharm el Sheiki ainuesindusõigus Eestis RRA-le. Laikjõe jälgedes läks selle Preatonile kuuluva kuurordi müügivõimalus üle aga Domina World Travelile.

Õnn naeratas blondiinile

6. novembril 2002 võitis Horizon Travel OÜ tegevjuht Cinzia Siig (25) endale uno.ee õnnemängus "sügisese päevituse Sole Mio solaariumis". Väärt kingitus jäi kasutamata. Siig on nimelt üks neist vähestest eestlastest, kes võiks Cran Canariale päevitust värskendama sõita kas või igal nädalal.

Ka võimalus oma reisibüroo loomiseks langes talle lihtsalt sülle. Oli aasta 2000 detsember. Siig oli mõne aja eest lõpetanud Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakooli hotellimajanduse eriala ning töötas tootejuhina reisibüroos Continentravel, millele varsti oli määratud kuulsusetult pankrotti minna. Korraga küsisid tema kolm Hispaania sõpra ("Nad on minu väga head sõbrad; ma võin nendega alati arvestada!"), et mida Cinzia ühise reisikompanii loomisest arvaks. "Kaks kuud hiljem me juba asutasime firmat."

Erinevalt Rebane-Pendist ja Laikjõest ei esinda Siig matroonitüüpi turismiärinaist, kes käinud läbi tulest, veest ja Ikarus-bussi torudest.  Ta on elegantne noor blondiin, keda võiks kohata laupäeva õhtul Hollywoodis. Kuldne käekell. Valitud kostüümid. Armani.

Seda ootamatum on Horizon Traveli agressiivne turuletulek. "Meie kõige odavam pakkumine nädalase paketi eest on olnud 3995 krooni. See on nagunii alla omahinna, aga mõjub väga hästi müügile. Lennuk läheb selle hinnaga täis mõne tunniga."

Siig omab firmast veerandit. Reisibüroode indu Horizoni vahendamisel on aga suurendanud tavalisest kõrgemad komisjonitasud – parimad edasimüüjad võivad endale saada 15 protsenti reisipaketi maksumusest. See on poole rohkem tavapärasest.

Noore kompanii edule aitab kaasa ka talvine sihtkoht – ebaoriginaalne, aga läbiproovitud Cran Canaria. Ilm on Kanaaridel soe. "Sinine meri. Koht, kus lihtsalt võtad aja maha," kiidab Siig. Tõsi, ta ise saabus mõned nädalad tagasi puhkusereisilt hoopis Mehhikost.

Hispaania muudab Eesti reisijad kirglikuks. Südamed murduvad ning sageli reisivad kuumaverelised hispaanlased järgi hoopis eestlannadele. "Meil tuleb tänasegi lennuga üks Hispaania poiss, kes on Eesti tüdrukusse armunud. Ta on seda vahet sõelunud juba pidevalt."

Siit pole kaugel mõte hakata Hispaania klientidele sama lennukiga Eestisse reise korraldama. "Me oleme seda kaalunud," tunnistab Siig. "Meil on ju olemas vanalinn ja Pärnu ja Saaremaa. Ka ühispakett neli päeva Soomes, kolm päeva Eestis oleks võimalik."

Eestlased Soome, lätlased Eesti kaudu

Hoolimata otselendude mugavusest ei kasuta enamik Eesti reisijaid Wris Toursi, Horizon Traveli ja Domina teenuseid. Reisitakse läbi Soome, sest sealsete tuurioperaatorite sihtkohavalik on laiem, hinnaalandused aga atraktiivsemad. Aastal 2001 moodustasid Fritidsresori, Aurinkomatkate, Finnmatkate ja Tjareborgi paketireisid Estraveli läbimüügist 76,2 protsenti. Suurima Eesti operaatori Wris Tours reise müüdi ligi kümme korda vähem (8,7 protsenti).

Samal ajal on Eesti reisikorraldajate teenused avastanud lätlased, kelle turul omakorda on veelgi väiksem valik. Eesti on neile lähedal, põhjendab Estraveli asedirektor Merike Hallik.  

Reisikorraldajad liituvad. See on üleilmne trend. Jutud mõne Eesti operaatori võimalikust ühinemisest Soome firmaga on käinud aastaid.

Estonian Airi asepresident Erki Urva pole siiski kindel, kas selline liitumine eales aset leiab. "Miks peaksid soomlased siia tulema, kui neil on turg niigi käes?" küsib ta.

Kes kuhu:

Wris Toursi sihtkohad:
Dubai*, Viin, Kanaarid*, Holland, Bali, London, Maroko*, Peruu, Pariis, Tai, Praha, Budapest

Domina World Traveli sihtkohad:
Egiptus*, Keenia, Tai, Austria (suusareis)*, Itaalia (suusareis) *

Horizon Traveli sihtkohad:
Kanaarid*, Sri Lanka

*- otselend (charter) Tallinnast