Et Eesti jõukad on aastaid Päikeserannikul käinud, pole mingi uudis. Aeg-ajalt on seltskonnapress Hispaanias peesitajad üles lugenud ja mõni söakam neist on mokaotsast ka midagi rääkinud. Aga et eestlasi (erinevalt näiteks lätlastest) seal nii palju elab, juurde kolib ja vägagi esinduslikku vara omab, on üllatus.

Üks viimaseid kodumaalt otsa lahti tõmmanud prominente on hotelliarendaja Tarmo Sumberg, kes, nagu enamik võõrsile kolinuid, ei taha oma piiritagust elu meedias eksponeerida. Ehkki tegemist on prominentidega (kelle seas näiteks ­Toomas Annus, Jüri Käo ja Guido Sammelselg), on nad oma suvekodusid Hispaanias varjanud nagu abieluvälist suhet.

Kui küsida tema Eesti klientide nimesid, teeb näiteks staažikas Marbella kinnisvaramaakler Ivar Dahl näo, nagu oleks esitatud siivutu ettepanek tema teismelise tütre suhtes. Eesti-Leedu ärimees Pranas Mickevicius, kes lahkelt oma elust Hispaanias pajatab, määrab kohtumise oma kodust kilomeetri kaugusele ja keeldub isegi näitamast, millisesse ilmakaarde see jääb. Meedialembene Urmas Sõõrumaa lubab küll kiigata oma villasse, aga jutt takerdub, kui paluda tal nimetada teisi eestlastest residente. Sestap tuleb uusemigrantide kaardistamiseks teha mitu kuud detektiivitööd, kuid pilt, mis lõpuks avaneb, on muljetavaldav.

Koos kodus ja võõrsil

Tihti elavad eestlased Hispaanias teineteisele lähemal kui kodumaal. Teadaolevalt uhkeima ostu sooritas kinnisvarahai Märt Vooglaid, kes soetas tänavu sügisel Marbella nõlvadel 90 miljoni kroonise häärberi. Temast mõnisada meetrit ­eemal, rahvasuus kohalikuks Beverly ­Hillsiks kutsutavas naaberrajoonis asuvad lähestikku (kõrvaltänavates) Urmas Sõõrumaa ja Aadu Luukase villad, mis on samast hinnaklassist.

Nii nagu väetiseärimees Pranas Mickevicius on endise võmmi ja transiidibossi Jaan Tootsi naaber Tabasalu panga “Lollidemaal”, elavad mehed samas apartementide kompleksis Torremolinoses. Eestlaste ridu täiendab samas endine Hoiupanga peajurist Marcel Vichmann, kelle kodu Eestis on samuti Tabasalu pangal. Sama seltskond käib läbi nii Eestis kui ka välismaal, olgu siis tegu lapse ristsete või uue äriga.

Selle emigratsioonilaine “süüdlaseks” võib nimetada üht 220sentimeetrist leedulast. Kui korvpallur Arvydas Sabonis kümne aasta eest Valladolidi Forumi tiimis mängis, ostis ta Torremolinose kuurorti apartemendi ja kutsus külla Eestis elava sõbra. Muuga sadama kaudu käivas väetisetransiidis varanduse teeninud Pranas Mickevicius, kes eelmises elus oli korvpallurite kehalise ettevalmistuse treener, armus Hispaania Päikeserannikusse ja soetas kohemaid apartemendi “Sabase” – nagu sõbrad Leedu hiiglast kutsuvad – naabermajas.

Sealt läks pall veerema. “Enamik suuri ärimehi tuli siia minu initsiatiivil. Ma kutsusin nad külla, neile meeldis siin ning ma aitasin neil midagi otsida ja osta,” pajatab ladusalt eesti keelt kõnelev Mickevicius, kes kolis ise kaks aastat tagasi alaliselt Päikeserannikule. “Kõik nad tulid minu kaudu: Aadu Luukas, Urmas Sõõrumaa, Toomas Annus, Arno Mägi, Märt Vooglaid ja teised. Mina olin see, kes ütles – tulge vaadake,” naerab pururikas leedulane.

Tema sõnul aitab kohalik kliima vana spordimehe valutavaid konte tohterdada. “Eestis kevadel, sügisel, talvel jalad valutavad, pärast operatsiooni ka selg, radikuliit. Siin tuled lennukilt maha ja kõik on unustatud.” Pankrotihaldur Arno Mägi arvates tõmbavad eestlasi Hispaaniasse peale päikese, valguse ja soojuse tuttavad kohad ning inimesed. “Urmas (Sõõrumaa – toim.) soovitas siia tulla ja algul peatusin tema juures ja hakkas kohe meeldima,” räägib Mägi, kes eelmise Hispaania kodu maha müüs ja hetkel uue leidmiseks silmi lahti hoiab.

Härra Pingviin ja Euroopa eliit

Kinnisvarast rääkides kuulub Eestiga seotud kapitalistidest omaette klassi ­Alexander Kofkin, kes võib viimased kümme aastat oma kodukülaks nimetada väidetavalt Euroopa noobleimat, La Zagaleta Country Clubi, mida isegi soliidne Sunday Times esitab “rahast läbi imbunud röögatult luksusliku elustiili” näitena.

10 kilomeetri kaugusel sisemaal ja merest 400 meetri kõrgusel looduspargi alal asuv 1000hektariline ülirikaste enklaav kätkeb lisaks paarisajale megavillale golfirada, restorani, tenniseväljakuid, püstolilasketiiru, helikopteriplatsi ja hobusetalli, kuhu lihtsurelik pääseb vaid klubiliikme kutsel. Elanike nimed on salajased nagu Zürichi pangakontod ja liikmeks saamise eeldus pole ainult tüse rahakott, vaid ka laitmatu reputatsioon.

Omal ajal Tallinnas kaupluses liha­raiujana alustanud Kofkini sõnul oli ta esimeste hulgas, kes siia üldse krundi ostsid, ja on seni ainus Baltikumi esindaja. Palju tema häärber maksab või kui suur on noobli klubi aastamaks, Kofkin ei reeda. “Kui siin küsida, palju üks või teine teenus maksab, näitab see, et su koht pole siin,” nendib Kofkin.

64aastane Kofkin oli esimene uusemigrant, kes oma Hispaania valduste uksed pressile paotas. Mees, keda üldsus mäletab tänu menukale bistrooärile pigem härra Pingviinina, on lõunamaal ümber sündinud kinnisvaramoguliks. Eestis sündinud juudi soost, Austria passi omav džentelmen on võtnud turunišiks just kõige elitaarsema kliendi. Tema ehitatud über-villa ostis Märt Vooglaid.

Kui ehitad luksuslikke maju teistele, tuleb ka ise stiilselt elada. Vähemalt sama uhke ja kunstitaiestega kaunistatud on Kofkini enda kodu Zagaletas. Maja hooldab neli saksa ja hispaania rahvusest teenijat.

Eesti maaklerid Päikeserannikul

Kinnisvaraturg Päikeserannikul, eriti Marbella piirkonnas, õitseb. “Me müüme päikest ja telliseid,” resümeerib Puerto Banuses asuva kinnisvarafirma Smarthomes boss Jose Antonio Villaverde, kelle juures töötab kolmandat kuud ka eestlasest maakler Liivia Illak. Blondi kaunitari sõnul kohtab ta oma töös üha sagedamini Eesti koduotsijaid.

Ametlikke maaklereid tegutseb piirkonnas 2000, neile lisaks üksiküritajad, nende seas ka mõned eestlased, kes müüvad korraga üht-kaht maja. Omanimelise büroo omanik väliseestlane Ivar Dahl on viimase viie aastaga kodu leidnud 15 Eesti ärimehele ja töötab hetkel paari-kolme uue kandidaadiga.

Õnnetuseks ei soostu ükski tema klientidest end avalikustama. Vormsil sündinud ja üheaastaselt paadipõgenikuna Rootsi lahkunud Ivari soomlannast abikaasa ja äripartneri Anna Dahli sõnul pole eestlased sugugi kõige väiksema eelarvega kliendid. Paljud neist on jäänud peresõbraks ning kui neil tekib tahtmine soetada uus ja parem kodu, hoolitsevad selle eest jälle Dahlid.

Mitmel eestlasel on Hispaanias rohkem kui üks kinnisvara. Ivar Dahli sõnul pole Costa del Sol ainult superkuurort, vaid seal vara soetamine on ka nutikas investeering, arvestades üle kümneprotsendilist hinnatõusu aastas. Et tõusulaine ei näita taandumise märke, lööb mitu Hispaania eestlast ise kaasa arendusäris, nende seas näiteks ka Pranas Mickevicius.

“Selles kliimas ja sellises puhkerajoonis on kaht liiki äri – kas kinnisvara või teenused selle kinnisvara ja turistide ümber,” resümeerib Alexander Kofkin, kes alustas oma äri ühe maja kaupa. Mitu maja ta nüüdseks rajanud on, ta ei tea. Peale kahe Zagaletasse rajatud villa, millest viimases ta ise elab, müüs ta mullu detsembris Marbella ligidal maha 13hektarilise arenduspiirkonna, kuhu kerkib 60 luksvillat, 24 ridaelamut ja 50 apartementi. Eesti rahas oli see ilmselt miljarditehing.

Osa Hispaania-buumist püüab haugata ka Eesti kinnisvarabüroo Uus Maa, kes tahab teha Vahemere ääres kinnisvara omamise kättesaadavaks ka keskmise sissetulekuga eestlasele. Projektijuhi Mark ­Sheini sõnul müüakse ridamaju ja apartemente 200 kilomeetrit eemal asuvas ja soodsama hinnatasemega Costa Blanca rannapiirkonnas, kus korterite hinnad algavad 1,4 miljonist kroonist. Poole aastaga on ­Sheini sõnul eestlastega sõlmitud juba kümmekond diili.

Silma soolsuse järgi timmitud bassein

Ühes ammuses intervjuus rääkis Pakterminali nõukogu esimees Aadu Luukas, et Euroopas ärireisil viibides on tal tihti mugavam nädalavahetuseks põigata Hispaania koju kui Tallinna naasta. Mitmed väärikad kaasmaalased said sealsest elust maitse suhu, kui Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioon pidas aastate eest oma väljasõiduistungi Hispaanias. Isegi suurettevõtjatele avaldas muljet Luukase ruumikas penthouse, kust avaneb vaade edevale Puerto Banuse sadamale, kus kõrvuti loksuvad naftašeikide ja Šveitsi pankurite kaatrid. Luukase ligi 20meetrine mootorjaht Swan on selles seltskonnas tagasihoidlik.

Nagu mitu kaasmaalast, muretses Luukas hiljuti juba teise elamise Päikeserannikul, seekord eemal Puerto Banuse sadamamelust. Sierra Blanca rajoonis algab villade hinnatase neljast miljonist eurost ehk 60 miljonist kroonist ning mäenõlvalt paistab Marbella nagu peopesal. Ning selge ilmaga ka Gibraltar ja Aafrika rannik.

Kaks tänavat eemal elab Urmas Sõõrumaa koos elukaaslase Kätlin Marani ja tütrega. “Hea on hommikul ärgata ja 30 sekundit hiljem päeva alustuseks basseini hüpata,” kiidab omanik basseini, mille eripära on silma soolsusele vastavaks timmitud vesi, kus pole ujumisprille vaja. Sõõrumaa üle 800ruudune villa ei paista tänavalt kätte, küll aga kajab terve rajoon, kui majaperemees muskliauto Mercedes McLareni roolis koju saabub ja selle majaaluses garaažis oma punase Ferrari kõrvale pargib. Enamiku ajast hoiab ta seitsmemiljonilist masinat siiski turvakaalutlustel Šveitsis.

Ettevaatuseks on põhjust, sest mullu sügisel, kasutades hetke, kui signalisatsioon oli maas, tungisid pererahva ja külaliste magades villasse vargad. Peremees oletab, et inimesed võidi uimastada konditsioneerisüsteemi lastud gaasiga, sest keegi ei ärganud, kui tubades sobrati ja rohkem kui miljoni eest raha ja väärt­asju ära viidi.

Diskreetsus nii sulile kui pankurile

Sõõrumaa lubas küll Discovery dokumentaaltiimi oma koju filmima, aga kodumaa meedia puhul kõhkleb pikalt. Miks? “Kõigepealt võibolla see väike ühiskond, kus kõik kõiki tunnevad – selline kadeduse surve,” seletab ta salatsemist. “Ja loomulikult, seda kanti on peetud Eesti meedias selliseks pättide paradiisiks – et kõik, kes siia tulevad, on kohe pätid,” arutleb turvahiiu Falck asutaja ja Eesti Energia nõukogu esimees, suunates pilgu terrassilt sinetavale Vahemerele.

Eesti sulid ja nende poolmüütiline Eldoraado Hispaanias on tõesti seni rohkem leheruumi pälvinud. Hiljuti väitis Soome keskkriminaalpolitsei luureülem Jaakko Sonck Eks­pressis, et Eesti kriminaalid on Euroopas kõvad tegijad, kelle leivanumber on uimastivedu Hispaania kaudu Soome ja kelle keskus on Päikeserannikul. Ametlikel andmeil kannab Hispaanias karistust 47 eestimaalast, aga näiteks sellele nädalale oli määratud protsess, kus kohtu all on Imre Arakase atentaadikatses kahtlustatud allilmategelased.

Nii veider kui see ka pole, on motiivid, miks Hispaaniasse tuldi, nii rikaste kui ka allilmategelaste puhul analoogilised. Peale kliima on trump anonüümsus. Ärituus saab Costa del Solil furoori tekitamata ringi kihutada seitsmemiljonilise muskliautoga, vette lasta 20miljonilise kaatri või osta 90miljonilise häärberi ehk suurema kärata nautida elustiili, mida sissetulek tegelikult võimaldab.

Kusjuures see elustiil ei lange tingimata kokku kodumaa avalike pingeridadega. Näiteks Margus Reinsalu nimi ei ütle rahvale midagi, aga juba aastaid elab KC Grupi boss perega Hispaanias elitaarses piirkonnas ja käib korra-kaks kuus Tallinnas oma kinnisvara- ja kasiinoimpeeriumi juhtimas. Nüüd vaatab ta üle mere Maroko poole, kus ta osaleb muljetavaldava haardega kinnisvaraarendusprojektis.

Ka sulid nautisid siin aastaid tegelikult puutumatust. Eesti politsei ei suutnud Hispaania kolleegidega suhteid luua ja hispaanlased ei suutnud neile päitseid pähe panna, sest eestlastest kriminaalid kõnelesid oma keelt nagu salakoodi.

Ehkki otsest pealt- ja allilma läbikäimist Ekspress ei avastanud, puutepunkte tahes-tahtmata leidub. Näiteks allilmategelane Toomas “Lumehelbeke” Mändmets elab Benalmadena rannakuurordis ühes majas IBM Eesti peadirektori Valdo Randperega. Ühes ingliskeelses koolis käivad nii spordikuulsuste, suurärimeeste kui ka allilmategelaste lapsed. Ja nii mõnigi eestlane on üllatusega kohanud rahvuskaaslastest baarmene Puerto Banuse jahisadama ühes kõige vingemas diskoteegis TIBV, mille perenaine oli Toomas Helina eelmine naine Ingrid. Momendil Ämari vanglas kinni istuva Helina omaaegne ridamaja, mis krimireportaažide andmeil oli Eesti allilma mitteametlik peakorter, valmistab aga pettumuse.

Nii nagu kurjategijatele pole Hispaania enam Eesti politseinikest puutumatu paradiis, siis ka eliidi hulgas on ilmnemas uus trend. Mitu äritegelast on hüljanud või hülgamas Hispaania melu ja muretsenud kodud mõnes muus mõnusa kliimaga riigis, näiteks Portugalis, Horvaatias või USA-s.

-----------------------

Pildigalerii asub siin: