Oktoobri alguses trahvis riigikohtu kriminaalkolleegium veterinaarravimite hulgimüüjat Magnum Veterinaariat keelatud kingituste tegemise eest loomaarstidele. Margus Linnamäe farmaatsia­impeeriumi kuuluval ettevõttel tuleb tasuda rahatrahvina 5000 eurot – see moodustab ligi 0,3 protsenti Magnumi kontserni aastakasumist.

Ravimiamet selgitas väärteomenetluses välja, et Magnum Veterinaaria kasutas ravimite müümisel lojaalsusprogrammi, mille alusel kogusid loomaarstid Magnumilt ravimite ostmise eest boonuspunkte.

Aasta jooksul tiksunud punktid löödi kokku ja sellest sai boonussumma, mille firma arvestas arstile rahaks.

Kokku tegi Magnum Veterinaaria lojaalsusprogrammi kestel väljamakseid 17 loomaarstile summas ligi 3528 eurot. Umbes pool summast maksti välja 2014. aastal, kui skeem oli ravimiameti luubi all.

Ravimiseaduse rikkumine

Veterinaarid Jaan Luht ja Ain ­Erkmaa lasid Magnumil rahastada Eesti loomaarstide ühingu kaudu osalemist erialasel kongressil Saksamaal – arve 360 eurot. Tegemist on tunnustatud tohtritega. Erkmaa on Eesti loomaarstide ühingu asepresident ja Luht selle juhatuse liige.

Samuti tasus Magnum loomaarst Kadri Mäkiševi pääsu konverentsile „Veterinaarmeditsiin 2014“ (173 eurot) ning Triin Abeli osalemise kevadkoolitusel „Endokrinoloogia“ (kokku 200 eurot). Arveldamine käis Eesti väike­loomaarstide seltsi kaudu.

Mitmel Magnumi tasutud arvel polnud veterinaariaga midagi pistmist.

Loomaarst Raul Velleste nautis Magnumi kulul 292eurost talvepaketti Rakveres Aqva spaahotellis. Tema ametivend Egon Jürisson lasi kinni maksta osa oma puhkusereisist kahele täiskasvanule ja ühele lapsele summas 390 eurot.

­Suurloomadega tegelev doktor Jüri ­Somelar soetas oma 320­eurose boonuse eest desinfitseerimiskasti. Oma töös ta seda ei vaja.

KINGISAAJAD: Triin Abel, Jaan Luht ja Egon Jürisson.

Kõiki väljamakseid korraldas Magnum Veterinaaria juhatuse liige Aare-Laidar Laos, kes lahkus ettevõtte juhatusest eelmise aasta lõpus.

2014. aastal omas ettevõte Eestis kuue veterinaarravimi müügiluba ehk esindas neid siinsel turul.

Ravimiameti hinnangul pani Linnamäe ettevõte toime süsteemse ravimiseaduse rikkumise. Seadus keelab ravimi müügiloa hoidjal teha kingitusi arstidele, kellel on õigus ravimeid välja kirjutada.

Õigupoolest võib selliseid kingitusi marginaalses ulatuses (kuni väärtuses 6,4 eurot) teha, kuid Magnumi preemiad ületasid piirnormi mäekõrguselt.

Ravimifirma saanuks seaduslikult toetada arstide osalemist arstiteaduslikel või farmaatsiaalastel üritustel, kuid seda rangete reeglite alusel. Selline võimalus pole loodud ärilistel eesmärkidel, vaid arstide silmaringi laiendamiseks.

KINGIPAKKIJA: Magnum Veterinaaria nüüd juba endine juhatuse liige Aare-Laidar Laos.
Magnum Veterinaaria jättis 2014. aastal ravimiametile esitatud reklaamiaruandes lojaalsusprogrammi kingitused märkimata.

Ravimiamet tuvastas, et seitse 2014. aastal Magnumi kingikoti juurest läbi käinud arsti soetasid kahe aasta jooksul ettevõttelt kaupa mitmesaja tuhande euro väärtuses, sealhulgas ravimeid, mille müügiluba hoidis Magnum. Amet lähtub loogikast, et arstid peaksid tegema ravimivalikuid vaid meditsiinilistel ja ei ühelgi muul kaalutlusel.

Mõnus lojaalsusprogramm

Tunnistajatena kuulati üle enam kui kümme loomaarsti. Kõik tõdesid, et Magnum pakkus neile võimalust, mida neil polnud põhjust kasutamata jätta.

Veterinaaride tunnistustest võib välja lugeda, et Magnum kasutas kõikvõimalikke nõkse, et end kiiresti ja jõuliselt ­veterinaariaturule sisse süüa. Ravimeid sai arstide jutu järgi pikaajalise järelmaksuga. Magnum kasutas programmi „ostad rohkem korraga, maksad pikema aja jooksul ja kokku vähem“.

Ravimiamet tõi väärteomenetluses välja seitse kinkimise episoodi, kuid need olid vaid väike osa aastaid toiminud skeemist. Ka firma ise kinnitas, et lojaalsusprogramm hõlmas üle 200 kliendi. Boonuseid maksti nendele, kes ostsid aastas Magnumilt vähemalt 3000 euro ulatuses.

Magnum vaidles ravimiameti järeldustele vastu, kaasates tippadvokaadibüroo Raidla Ellex.

Veterinaaride tunnistustest võib välja lugeda, et Magnum kasutas kõikvõimalikke nõkse, et end kiiresti ja jõuliselt veterinaariaturule sisse süüa.

Advokaat Ants Nõmper väitis, et kingitused ei saanud ravimimüüki kuidagi mõjutada ja see polnud ka firma eesmärk – olgugi et preemiad olid ühemõtteliselt ja otseselt seotud sellega, kui palju üks või teine arst Magnumile käivet tegi.

Ühtlasi juhtis Nõmper tähelepanu, et „lojaalsed“ loomatohtrid soetasid Magnumi müügiloaga ravimeid väga vähe. Ühe preparaadi kohta väljendusid arstid, et see on kummaline ja tobe ravim, mis süstlas vahutab, ­eelistati teisi ravimeid.

Algul soovis ravimiamet Magnumit karistada 10 000eurose trahviga. Riigikohus vähendas karistust 5000 euroni – põhiliselt seetõttu, et enamik väärtegudest, sealhulgas mais 2014 tehtud kingitused, aegusid. Lõpuks karistati ravimihiiglast vaid ühe loomaarsti nimel 173eurose konverentsitasu maksmise eest.

Advokaat Sandra-Kristin Noot nõudis, et kohtuasi tuleks kinniseks kuulutada. Ta väitis, et asja avalik arutelu kahjustaks Magnumi ärisaladust ja annaks võimaluse arsti elukutse hukkamõistvaks käsitlemiseks.

Kohtunik Ingrid Kullerkann pidas õigeks avalikku kohtumõistmist, sest etteheidetav tegu ei saa olla ärisaladus.

Tulemuseta jäi ka kaitsja väide, nagu väljendanuks Magnumi esindaja ülekuulamisel „puhtsüdamlikku kahetsust“ – sest seda ta lihtsalt ei teinud.

Kinkekaartide, puhkusereiside jms meelehea probleem on inimeste-arstide puhul laialt teada, nüüd siis selgub, et see toimib ka loomaarstide puhul. Selles protsessis jäid arstid karistuseta ja osalesid kohtumenetluses tunnistajatena.

Loomaarstid ise tunnistasid ülekuulamisel kõikvõimalike kliendi-, punkti- ja lojaalsusprogrammide toimimist ka teiste suuremate veterinaarravimite hulgimüüjate puhul (konkreetselt oli juttu firmast Dimedium). Kes kutsub restorani, kes saadab reisile. Ravimiameti hinnangul oli „teised teevad ka“ argument rohkem siiski Magnumi kaitsetaktika.

Magnum Veterinaaria loobus müügilubadest

Heikko Mäe, Magnum Veterinaaria juhatuse liige

„Magnum Veterinaariat trahviti mitme aasta taguse olukorra eest, kus ajal, kui me olime konkreetse ravimi müügiloa hoidja, toetasime veterinaari tegevuse arengut üle lubatud rahalise piiri ning ei esitanud sellekohast aruannet ravimiametile.

Magnum Veterinaaria peaeesmärk on aidata kaasa loomade heaolu ja tervise tagamisele. Kuigi müügilubadest loobumine halvendab veterinaarravimite kättesaadavust Eestis, pidasime seaduskuulekuse huvides ning kahetsusväärsete eksituste vältimiseks õigeks loobuda veterinaarravimite müügilubade hoidmisest. Tänaseks ei ole Magnum Veterinaaria ühegi ravimi müügiloa hoidja ja käitume turupraktikatele vastavalt.“