Väärib tähelepanu, et pisut enam kui kaks nädalat tagasi, 25. aprillil ei vabastanud Tartu maakohus Polištšukki ennetähtaegselt talle mõistetud üheksa-aastase vangistuse kandmisest. Nüüd tühistas Ringkonnakohus maakohtu otsuse.

Kohtu pressiesindaja Krista Tamm ütles Ekspressile, et Ringkonnakohtu määrus kuulub kohe täitmisele ja on Tartu vanglasse edastatud. "Määrus ei ole vaidlustatav," ütles Tamm. See tähendab Tamme sõnul, et Politštšuk pääseb vabaks veel täna.

Ta lisas, et Polištšuk peab katseaja lõpuni alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Lisakohustusena ei tohi ta omada, kanda ja kasutada relva.

Ringkonnakohus leidis, et Polištšuki puhul on talle mõistetud karistus täitnud oma eesmärgi ning ta omab motivatsiooni enda varasemat käitumist muuta ja elada edaspidi seaduskuulekalt. Tema vabastamisega enne tähtaega on nõustunud nii vangla, kriminaalhooldusametnik kui ka prokurör.

Ringkonnakohus leidis vastupidiselt maakohtule, et Polištšuki isikuomadused, käitumine vangistuses ja võimalused vabanemisel kaaluvad üle tema toimepandud kuriteo asjaolud. Polištšuk on eakas inimene, tal on vabaduses olemas garanteeritud töökoht, kindel elukoht ja toetav sotsiaalvõrgustik. Vangla iseloomustusest tulenevalt ei ole Polištšukil kehtivaid distsiplinaarkaristusi ning selle aasta märtsist on ta Tartu vanglas olnud ametis majandusabitöölisena. Polištšukki ei ole varem kriminaal- ega väärteokorras karistatud ning vangla arvamuse kohaselt on uue kuriteo toimepanemise riskid madalad.

Maakohus arvestas keskturu endise juhi mittevabastamise otusust tehes sellega, et toimepandud kuriteo asjaolud olid ülirasked, selle tagajärjeks oli inimese surm ning kuritegu oli sooritatud väga madalatel motiividel.

Samuti arvestas kohus Polištšukki iseloomustavate andmetega, mille järgi on tema käitumine ühiskonnas hinnatud kõrgohtlikuks. Tema puhul on maandamata ka uue kuriteo toimepanemise riskid, kuna kinnipeetav ei ole osalenud vangistuse ajal vastavates programmides, teatas toonast uudist vahendades BNS.

Lisaks kohaldati Polištšuki suhtes enam kui viie aasta möödudes tema kinnipidamisest vanglas täiendavaid julgeolekuabinõusid, kuna ta ründas kaaskinnipeetavat.

Tõsi, Polištšuki kaitsja vandeadvokaat Sirje Must teatas seepeale, et vaidlustab Tartu ringkonnakohtus maakohtu määruse, millega ei vabastatud tema kaitsealust enne tähtaega vanglast.

Vadim Polištšuk tunnistati 2004. aasta 5.mail Tallinna linnakohtus süüdi 1999. aasta oktoobris omakasu ajendil Mait Metsamaa tahtliku tapmise organiseerimises ning mõisteti üheksaks aastaks vanigi. Vangistuse kandmine algas 5. mail 2004. Karistuse hulka arvati ka varem ärakantud kolme kuu ja kahe päeva pikkune eelvangistus. Endise turujuhi karistuse kandmise aeg lõppenuks täielikul ärakandmisel 2013. aasta 1.veebruaril.

Vadim Polištšuk oli kuni 2001. aastani OÜ Abring kaudu Tallinna Keskturu haldava ettevõtte Turukaubanduse aktsiaseltsi omanik. 2001. aasta algusest sai vormiliselt Keskturu pealikuks poeg Andrei Polištšuk (39). Kui uskuda ametlikke andmeid, siis ei ole Turukaubanduse ASil (st Keskturul) just parimad ajad – Äriregistrile saadetud andmete kohaselt oli firmal 2009. aastal 1,7 miljonit krooni kahjumit.

Endise abilinnapea tapmine ning turujuhi roll selles on inspireeris mõrva uurimisega tegelenud endist keskkriminaalpolitsei pealiku, tänase poliitikut ja kirjameest Andres Anvelti kirjutama ilukirjandusliku teost „Direktor“, milles, tõsi, reaalseid nimesid ei mainita, kuid sündmuste käik ning tegelaste prototüübid on paljuski äratuntavad. Katkend sellest on ilmunud ka Ekspressis.

„Raamatus on sündmuste ahel enam vähem selline nagu ta reaalsuse võis olla, kõik see osa, mis puudutab inimestevahelisi suhteid, on siiski kunstlikult loodud,“ ütleb Anvelt. „Vaid peategelased ise teavad, kuidas need suhted päriselt olid.“

Mis puudutab Polištšuki vabastamise fakti, siis selle kohta ütles Anvelt, et varem või hiljem pidi see ju juhtuma. „Tegelikult on Polištšuk suurema osa karistusest kandnud. Enamik kuriteoga vähem-või rohkem seotud ja selle eest süüdi mõistetud isikutest on samuti juba vabaduses.“

„Mis ma oskan öelda. Loodetavasti on suhted ühiskonnas hoopist teised, kui need olid siis, enam kui 11 aastat tagasi. Ilmselt ei too teema vabanemine kaas mingeid vapustusi ega raputusi.
Keskturu olukord on täna hoopis teine, kui siis. Nüüd on turge tekkinud igasse linnaosasse nagu seeni pärast vihma. Konkurents on hoopis teine, Keskturu positsioon Tallinna kaubanduses on hoopis teistsugune, kui siis.“