Presidendile esitatav projekt tooks tänavu õnne erakordselt paljude eestlasteni.

Hakkab juba kujunema hääks traditsiooniks, et presidendivalimiste aastal pärgab Kadriorg rohkem tublisid inimesi kui tavaliselt. Ka Lennart Meri andis oma ametist lahkumise aastal 2001 välja rohkem kui 900 aumärki – üle kolme korra tavalisest aastast rohkem. Tundub, et tänavu jõuab ordenikavaleride hulk sama suurusjärguni.

Ainulaadseks teeb tänavuse ordenisaju väga kõrgete autasude rohkus. Plaanitud on anda välja tervelt kaks Riigivapi teenetemärgi I klassi – Lennart Merile ja helilooja Arvo Pärdile. Eelneva 11 aasta jooksul on neid välja antud kõigest 3.

Ka Riigivapi II klassiga rõõmustatakse seekord tavatult paljusid kodanikke – tervelt 17! Seni on Rüütel andnud seda nelja aasta jooksul vaid neljale väga väärikale inimesele – Siim Kallasele, Toomas Savile, Ülo Nugisele ja Tarmo Kõutsile.

Seekord pälvivad selle au tervelt 15 härrat ja 2 daami. Nende hulgas on palju augustiputšiaegseid maavanemaid eeotsas Tarmo Männi, Presidendi Kantselei tänase direktoriga.

Vastavalt Lennart Meri loodud traditsioonile saavad presidendi viimasel aastal väärika auraha ka kantselei kogenud töötajad. Tänavu on nende seas näiteks kantselei protokolliülem Andrei Birov, kes on esitatud autasustamiseks Valgetähe IV klassiga. Valgetähe V klassi teenetemärgiga tunnustamist väärib Presidendi Kantselei autojuht Avo Kaal, kes oli iseseisvuse taastamise ajal Ülemnõukogu töötaja.

Tänavust nimekirja uurides jääb silma, et paljud autasustatud pälvivad tunnustust taasiseseisvumise 15. aastapäeva puhul – need on vallavanemad, volikogude esimehed ja teised tol ajal silma paistnud inimesed.

Mõnes peres jätkub rõõmu ka mitmele inimesele. Näiteks pälvivad auraha Vilja ning Edgar Savisaar, Mari-Ann ja Tunne Kelam, Andra ja Rein Veidemann.

Nimekiri tõotab häid uudiseid ka Ekspressi lugejatele. Auraha saamiseks on esitatud teie väärikad teenrid Andrei Hvostov, Madis Jürgen ja Hans H. Luik.

_____________________________________

Maarjamaa Risti teenetemärgi I klass

Helmut Josef Michael Kohl – Eesti iseseisvuspüüdluste toetaja, Saksamaa LV kantsler 1982–1988.

Lech Walesa – Ametiühinguliikumise Solidaarsus asutaja ja eestvedaja. Poola Vabariigi president 1990-1995.

William Jefferson Clinton – Vene vägede väljaviimisele kaasaaitamise ja Eesti suveräänsuse kindlustamise eest.

Maarjamaa Risti teenetemärgi III klass

Brent Scowcroft – Eesti taasiseseisvumisele kaasaaitaja. Ameerika Ühendriikide presidendi George Bushi rahvusliku julgeoleku nõunikuna toetas Eesti taotlusi ja mittetunnustamispoliitika kestvust.

Sir Stephen Wall – Aitas kujundada UK valitsuse toetavat hoiakut Eesti liitumisel EL-ga.

Maarjamaa Risti teenetemärgi IV klass

Harry Huge – Eesti iseseisvumisele kaasaaitaja. Aitas kaasa Eesti, Läti ja Leedu seisukohtade tutvustamisele Ameerika Ühendriikide presidendi administratsioonis, Kongressis ja Senatis. Advokaadifirma Harry Huge LLP advokaat.

Vartan (Vladimir) Grigorian – Eesti-Armeenia suhete edendaja, Armeenia ja Eesti ajaloolise mälu ühiskohtade uurija. Haapsalust pärit maailmakuulsa misjonäri Hedvig
Bülli tegevuse uurija. Matenadarani Instituudi direktori asetäitja.

Georgine Aide Le Beau – Hariduselu, vabatahtliku töö edendaja. Vanalinna Hariduskolleegiumi ja Tartu Katoliku Kooli õpetaja. Vaimulik nimi õde Mary Venard.

Maarjamaa Risti teenetemärgi V klass

Ivan Ivanov – Mari keeleteadlane, Eesti-Mari suhete hoidja ja edendaja. Mari kirjakeele sõnavara rikastaja, ortograafia korrastaja. Marij Ushemi üks loojaid, mari kirjakeele päeva korraldaja. Mari Riikliku Ülikooli mari keele kateedri juhataja.

Aleksander Pepeljajev – koreograaf-lavastaja.

Riigivapi teenetemärgi I klass

Arvo Pärt – helilooja.

Lennart Meri – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige, Põhiseaduse Assamblee liige, minister 1990-1992. Vabariigi president 1992-2001.

Riigivapi teenetemärgi II klass

Andres Lipstok – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Lääne maavanem ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu juhatuse liige iseseisvuse taastamise ajal. VIII, IX, X Riigikogu liige. Minister 1994, 1995-1996. Eesti Panga president.

Ants Käärma – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise
poolt hääletaja. VII, VIII, XI Riigikogu liige. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees.

Ilmar Koppel – akadeemik, Tartu Ülikool.

Jaak Leimann – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Minister 1990-1992, 1996-1999. Tallinna Tehnikaülikooli professor.

Jüri Raidla – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Minister 1990-1992. Advokaadibüroo Raidla & Partnerid advokaat.

Jüri Rätsep – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Margus Leivo – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Põlva maavanem ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu juhatuse liige iseseisvuse taastamise ajal. X Riigikogu liige. Minister 2003-2005. Ministeeriumi kantsler 1993-2002. Riigikogu liige.

Marju Lauristin – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Rahvarinde Liikumise eestvedaja. Eesti Komitee liige. Põhiseaduse assamblee liige. VII, IX Riigikogu liige. Tartu Ülikooli sotsiaalse kommunikatsiooni erakorraline professor.

Olev Laanjärv – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. X Riigikogu liige. Minister 1990-1992. Riigikogu liige.

Raivo Vare – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Raudtee arendusdirektor.

Robert Närska – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Tartu maavanem ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu esimees iseseisvuse taastamise ajal. Minister 1992. AS Werol Tehaste juhatuse esimees.

Tarmo Mänd – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Hiiu maavanem ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu
juhatuse liige iseseisvuse taastamise ajal, esimees 1992-1993. Vabariigi Presidendi Kantselei direktor 1994-1995, 2001-... Vabariigi Presidendi kantselei direktor.

Arno Almann – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogu töö korraldaja Eesti iseseisvuse taastamise ajal. Estonian Business Schooli professor.

Liia Hänni – Iseseisvuse taastamise ja
kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja, Põhiseaduse Assamblee liige. Eesti Komitee liige. VII, VIII, XI Riigikogu liige. E-Governance Academy programmi
direktor, astrofüüsik.

Rein Järlik – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15.
aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Komitee liige. Põhiseaduse Assamblee liige. VII, VIII Riigikogu liige, ajakirjanik. Pensionär.

Tõnu Anton – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja, Põhiseaduse Assamblee esimees. Riigikohtu liige 1993.-... Jurist, riigikohtunik.

Uno Heinla – Iseseisvuse taastamise ja
kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Valga maavanem ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu juhatuse liige iseseisvuse taastamise ajal, esimees 1992. Valga linnapea 1996-1999, volikogu esimees 1999-
2005. Estreftransservice ASi juhataja.

Riigivapi teenetemärgi III klass

Alar Maarend – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Electrolux Eesti juhataja.

Anti Oidsalu – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Harju maavanem iseseisvuse taastamise ajal. Ettevõtja.

Ants Laos – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Minister 1991-1992. Viru Keemia Grupi nõunik.

Arvo Sarapuu – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Järva maavanem taasiseseisvuse taastamise ajal. ATKO Grupi nõukogu esimees.

Enn Põldroos – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Vabakutseline kunstnik.

Hagi Šein – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Heinrich Valk – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja.

Jaak Saarniit – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Pärnu linnapea taasiseseisvumise ajal. Silikaat Grupp AS direktor.

Jaan Lippmaa – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Komitee liige. Insener, pensionär.

Jüri Kork – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Kongressi liige. Pühajärve Puhkekeskuse direktor.

Jüri Liim – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Komitee liige. Vabakutseline ajakirjanik.

Jüri Põld – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja.
Eesti Karateföderatsiooni peasekretär, ökonomist.

Mai Kolossova – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Kongressi liige. Portselanimaali seltsi Lüster esinaine.

Mart Sõrg – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Panga Nõukogu liige rahareformi ajal. Eesti Panga nõukogu esimees.

Mihkel Oviir – Iseseisvuse taastamise ja
kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Seadusandluse
väljatöötamises osaleja. Ministeeriumi kantsler 1992-2002. Riigikontrolör 2003-...

Raoul Üksvärav – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu esimehe nõunik iseseisvumise taastamise ajal.

Rein Veidemann – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja.

Rein Miller – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Minister 1990-1992. AS ESS Grupp sisekontrolli osakonna peaspetsialist.

Richard Villems – Eesti Teaduste Akadeemia president 2004–...

Siiri Oviir – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15.
aastapäevaga. VII, VIII, IX, X Riigikogu liige. Minister 1990-1992, 1995, 2002-2003. Euroopa Parlamendi liige 2004–...

Tiit Made – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. VII, VIII Riigikogu liige. Eesti Komitee liige. Majandusteadlane, pensionär.

Toomas Mendelson – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Tartu linnapea iseseisvuse taastamise ajal. Insener, ettevõtja.

Trivimi Velliste – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Villu Jürjo – Iseseisvuse taastamise ja
kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi
Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. EELK Narva Aleksandri koguduse kirikuõpetaja.

Andres Ammas – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi ülemnõukogus taasiseseisvumise soolt hääletaja. Haapsalu Gümnaasiumi õpetaja.

Andres Ellamaa – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Minister 1990-1992. Põhja-Eesti Regionaalhaigla Neurokirurgiakeskuse ülemarst-juhataja.

Ants Järvesaar – Iseseisvuse taastamise ja
kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise
poolt hääletaja. VIII Riigikogu liige. OÜ Madelon juhataja.

Arvo Junti – Iseseisvuse taastamise ja
kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi
Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Komitee liige. VII, VIII Riigikogu liige. Advokaadibüroo Arvo Junti jurist.

Gennadi Golubkov – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Minister 1990-1992. Ettevõtja.

Hardo Aasmäe – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. Tallinna linnapea iseseisvuse taastamise ajal. Eesti Entsüklopeediakirjastuse peatoimetaja.

Hellar Grabbi – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumise toetaja. Raamatukogunduse ja
ajakirjanduse magister, pensionär.

Hillar Eller – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja, Põhiseaduse Assamblee liige, jurist.

Hillar Kalda – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi
Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Kongressi liige. Eesti Punase Risti president.

Jaak Jõerüüt – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Komitee liige. Minister 2004-2005. Välisministeeriumi nõunik.

Johannes Kass – Iseseisvuse taastamise ja
kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi
Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Kongressi liige. Elektroonik, ettevõtja.

Kaljo Ellik – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Eesti Kongressi liige.
Kuressaare Linnavalitsuse heakorra- ja haljastusspetsialist.

Lembit Arro – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. VII, VIII Riigikogu liige. Agronoom, pensionär.

Lembit Kaljuvee – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Lääne-Virumaa maavanem iseseisvuse taastamise ajal. Eesti Põlevkivi administratsiooni direktor.

Mati Ahven – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Insener, pensionär.

Mati Hint – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. VII Riigikogu liige. Tallinna Ülikooli emeriitprofessor.

Mati Kiirend – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Vabadusvõitleja. MRP-AEG liige. Eesti Komitee liige. OÜ Ortwil kujunduskunstnik.

Peet Kask – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja, Põhiseaduse Assamblee liige. Eesti Komitee liige. Füüsik,
Eesti Maaülikooli vanemteadur.

Rein Kirs – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Pärnu maavanem iseseisvuse taastamise ajal. Insener, pensionär.

Teet Kallas – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Vabakutseline kirjanik.

Tõnis Kaasik – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Minister 1991-1992. AS Ökosil juhataja.

Uno Anton – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja. Agronoom, talunik.

Ülle Aaskivi – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja, Põhiseaduse Assamblee liige. Valitsuse nõunik.

Ülo Kaevats – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. Riigisekretär 1992–1995. Tallinna Tehnikaülikooli professor.

Riigivapi teenetemärgi IV klass

Andrus Öövel – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Piirivalve taastaja.

Feliks Undusk – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Jaak Treiman – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi aukonsul Los Angeleses.

Kaur Alttoa – Panuse eest Tartu Jaani kiriku taastamisse. Kunstiajaloolane.

Rein Ruutsoo – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Vilja Savisaar – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Peaministri abi iseseisvuse taastamise ajal. Riigikogu liige.

Avo Kiir – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. VII Riigikogu liige. EELK Iisaku koguduse kirikuõpetaja.

Daniel Märtmaa – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoes taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu sekretariaadi juhataja iseseisvuse taastamise ajal. Vabariigi Presidendi konsultant.

Eenok Kornel – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Seadusandluse väljatöötamises osaleja. Jurist, pensionär.

Eldar Efendijev – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. X Riigikogu liige. Minister 2002-2003. Riigikogu liige.

Eve Pärnaste – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. MRP-AEG liige. Eesti Komitee liige. Põhiseaduse Assamblee liige. VII Riigikogu liige. Vabakutseline kunstnik.

Ingrid Preeks – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Peaministri nõunik iseseisvuse taastamise ajal. AS Tallink Grupp arendusdirektor.

Ivi Proos – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Peaministri majandusnõunik iseseisvuse taastamise ajal. 1990-1993 Eesti Panga Nõukogu liige. Eesti Panga nõukogu nõunik.

Jüri Allikalt – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Seadusandluse väljatöötamises osaleja. Jüri Allikalt Õigusbüroo jurist.

Jüri Estam – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. The PBN Company ajakirjanik.

Jüri Kaljuvee – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Seadusandluse väljatöötamises osaleja. Vabariigi Presidendi nõunik.

Kalev Kukk – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Peaministri nõunik iseseisvuse taastamise ajal. VII, VIII Riigikogu liige. Minister 1995-1996. Peaministri nõunik.

Kalju Mätlik – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. MRP-AEG liige. Kodanike Komiteede liikumises osaleja. Elektroonik, pensionär.

Küllo Arjakas – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. Eesti Muinsuskaitse Seltsi liige. Ülemnõukogu liige 1990-1992. Eesti Kongressi liige. IX, X Riigikogu liige. Riigikogu liige.

Linnart Mäll – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Põhiseaduse Assamblee liige. Ajaloolane, ajalookandidaat 1985, orientalist.

Mari-Ann Kelam – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Raamatukoguteadlane.

Mati Heidmets – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Peaministri nõunik
iseseisvuse taastamise ajal. Tallinna Ülikooli rektor.

Rein Koov – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Peaministri sekretariaadi juhataja iseseisvuse taastamise ajal. AS Sthenos Grupp juhataja.

Tõnis Lukas – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Eesti Muinsuskaitse Seltsi liige. VIII, IX, X Riigikogu liige. Minister 1999-2002. Riigikogu liige.

Riigivapi teenetemärgi V klass

Enn Soovik – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Heino Siigur – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu esimehe nõunik iseseisvumise taastamise ajal.

Henn Sarv – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Juhan Veel – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Jüri Stepanov – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Jüri-Karl Seim – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Raudteeinspektsiooni peadirektor.

Lembit Soots – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Talunik.

Ott Sandrak – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ajaloolane.

Sergei Zonov – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga.

Sulev Valner – Rahvarindes osaleja. Eesti Raadio juhatuse liige.

Ülle Rohtla – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu töötaja iseseisvuse taastamise ajal. Eesti Panga nõukogu assistent.

Ülo Seppa – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aasapäevaga. Pensionär.

Aarne Loodus – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Zootehnik, ettevõtja.

Aleksander Ikonnikov – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Ajaloolane, ajakirjanik.

Aleksei Lotman – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Matsalu Rahvuspargi loodusseire spetsialist.

Arvi Paalandi – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. AS Medi juhatuse esimees.

Edvin Nugis – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Eesti Leiutajate Liidu esimees.

Elmar Geine – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. Eesti Keskerakonna büroo majandusdirektor.

Enn Loko – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. AS Eesti Põlevkivi tootmisdirektor.

Heljo Kuus – Vabadusvõitleja. Küüditati Tomski oblastisse 1941-1956. Võtab aktiivselt osa Poliitvangide Liidu Ida-Virumaa Ühenduse tööst. Pensionär.

Irina Kõva – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu töötaja iseseisvuse taastamise ajal. Riigikogu kantselei personaliosakonna juhataja.

Jaak Pihlak – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Muinsuskaitse Seltsi liige. Viljandi Muuseumi direktor.

Juhan Hindov – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Peaministri pressisekretär iseseisvuse taastamise ajal. Tallinna Mustamäe Linnaosa Valitsuse nõunik.

Kaino Oja – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Ehitusinsener, pensionär.

Krista Mägi – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Rapla Vesiroosi Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja.

Linda Pill – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu töötaja iseseisvuse taastamise ajal. Filoloog, pensionär.

Maris Kaasik – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. MRP-AEG liige. Kodanike Komiteede liikumises osaleja.
Ajalehe "Koit" ajakirjanik.

Peeter Kevad – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Pärnu Bussipargi bussijuht.

Rafik Grigorian – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumises osaleja. Tartu Ülikooli Narva Kolledži lektor.

Sven-Erik Hanson – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Tsiviilinsener, pensionär.

Taimi Piin-Aaspõllu – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Tallinna Botaanikaaia bioloog-botaanik.

Tiit Merenäkk – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Agronoom, literaat.

Toomas Käbin – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Rahvarinde liikumise toetaja. Eesti Väliskaubanduse Liidu juhatuse esimees.

Valeri Kalabugin – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Vabakutseline ajakirjanik, tõlkija.

Valev Kruusalu – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Elektromehaanik, pensionär.

Viktor Jõgi – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee liige. Raadiotehnik, pensionär.

Virve Lepp – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Kongressi liige. Työkalo Kari OÜ müügiesindaja.

Kotkaristi teenetemärgi III klass

Kalle Laanet – Politsei arendaja ja reformide läbiviija, kauaaegne Saare politseiprefekt. Siseminister.

Kotkaristi teenetemärgi IV klass

Kalle Klandorf – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti politsei taastaja. Tallinna Haabersti linnaosa vanem.

Koit Pikaro – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti politsei taastaja. IX, X Riigikogu liige.

William A. Moschella – Eesti korrakaitsestruktuuride arendamise toetaja. Ameerika Ühendriikide Suursaatkonna õigusatašee. Politseiameti konsultant.

Valgetähe teenetemärgi I klass

Edgar Savisaar - Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Majandus- ja kommunikatsiooni minister.

Tunne-Väldo Kelam - Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Komitee esimees. Põhiseaduse Assamblee
liige. VII, VIII, IX, X Riigikogu liige. Euroopa Parlamendi liige.

Valgetähe teenetemärgi II klass

Aadu Luukas - Ühiskondliku Leppe Foorumi kaasesimees, kodanikuühiskonna arendamine ja sotsiaalse dialoogi toetamine Eestis. Ettevõtja.

Jüri Käo – suur panus Eesti majanduse ettevalmistamisel Euroopa Liidu majandusruumiga integreerumisel. OÜ NG Investeeringud juhatuse esimees.

Lagle Parek - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Vabadusvõitleja. MRP-AEG liige. Eesti Komitee liige. Minister 1992-1993. Eesti Caritase juhatuse esimees.

Mart-Olav Niklus - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Vabadusvõitleja. Eesti Komitee liige. VII Riigikogu liige. bioloog-zooloog, poliitik-vabadusvõitleja. Pensionär.

Märt Rask - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Seadusandluse väljatöötamises osaleja. Riigikohtu esimees.

Rein Lang - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Seadusandluse väljatöötamises osaleja. X Riigikogu liige. Justiitsminister.

Toomas Luman - majandustegelane, Eesti Euroopa Liiduga liitumise kaasaaitaja. Eesti Kaubandus-Tööstuskoja president.

Villu Reiljan - keskkonnakaitse ja loodushoiu edendaja. Keskkonnaminister.

Jaak Aaviksoo - akadeemik. Euroopa Liiduga ühinemise ettevalmistaja, Eesti teaduse edendaja. Tartu Ülikooli rektor.

Valgetähe teenetemärgi III klass

Elbert Tuganov - animafilmirežissöör.

Enn Veskimägi - AS Standard juhatuse esimees.

Enn Tarto - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Vabadusvõitleja.

Ester Tuiksoo - Põllumajandusminister.

Hando Runnel - Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Kirjanik.

Lembit Kaljuvee - töö eest energeetika sektori arendamisel. AS Eesti Põlevkivi juhatuse liige.

Paul-Eerik Rummo - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Kirjanik.

Riina Irina Roomet - Eesti arhiivinduse ja asjaajamise süsteemi väljatöötajaid, sekretäritöö arendaja, õppejõud. Vabariigi Presidendi Kantselei direktori asetäitja.

Vaino Väljas - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Eesti Vabariigi Ülemnõukogus taasiseseisvumise poolt hääletaja.

Mart Opmann - majanduselu edendaja. Rahandusminister 1995-1999. X Riigikogu liige. Riigikogu liige.

Mihhail Bronštein - akadeemik, majandusteadlane, õppejõud. Eesti teaduse edendaja.

Fred Jüssi – Loodusuurija, loodushoiu propageerija. Bioloog.

Valgetähe teenetemärgi IV klass

Aivar Tuulberg - Rand & Tuulberg nõukogu liige.

Alar Tamming - Eesti ettevõtluse edendaja valuutavahetusfirma AS Tavid nõukogu esimees.

Andra Veidemann - Ühiskondlikku Leppe SA juhatuse esimees, Vabariigi Presidendi nõunik.

Endla Ülviste - Põhja Ringkonnaprokuratuuri narko- ja isikuvastaste kuritegude osakonna vanemprokurör.

Ester Šank - ajakirjanik, Eesti ajakirjanduse edendaja. Vabariigi Presidendi nõunik.

Gunnar Kraft - aktiivne ühiskondlik tegevus, suur panus Eesti ettevõtluse arengusse. AS Sangar juhatuse liige.

Hans Luik - ajakirjanik, ajakirjanduse väljaandja. Ekspress Grupp.

Heido Vitsur - majandusministri nõunik.

Ilmar Raag - televisioonijuht. Avalik-õigusliku televisiooni arendaja, ETV endine juhatuse esimees.

Jaanus Marrandi - Põllumajanduse ja maaelu edendaja, Oisu vallavoikogu esimees 1993-2002. Põllumajandusminister 2002-2005. IX ja X Riigikogu liige. Riigikogu liige.

Jaanus Otsa - aktiivne ühiskondlik tegevus, suur panus Eesti ettevõtluse arengusse. Skanska EMV AS juhatuse esimees.

Janno Reiljan - majandusteadlane. Tartu Ülikooli pikaajaline õppejõud. Riigikogu liige.

Lembit Ulfsak - Eesti Draamateatri näitleja.

Maido Pajo - jurist, põllumajanduse ja maaettevõtluse arendamise korraldaja, Eesti Juristide Liidu president 1999-2001. Põllumajandusministri nõunik.

Mait Klaassen - EPA rektor 1993-1997. Riigikogu liige.

Marika Valk - Eesti Kunstimuuseumi peadirektor.

Marko Mihkelson - Balti Venemaa Uuringute Keskuse direktor 2000-2003. Riigikogu liige.

Neinar Seli - Eesti ettevõtluse arendaja. AS Estiko nõukogu esimees.

Nikolai Koslov - Eesti Põllumajanduse Akadeemia kauaaegne õppejõud, professor, rektor 1977-1988, mükobakteriooside uurimisgrupi looja. Loomaarstiteadlane, pensionär.

Peeter Vihalemm - Tartu Ülikooli ajakirjandusosakonna õppejõud alates 1978.

Peeter Tohver - suur panus Eesti ettevõtluse arengusse. AS Falck Eesti juhatuse esimees.

Silvia Rannamaa - kirjanik.

Tarmo Noop - Eesti ettevõtluse edendaja. A. Le Coq Tartu Õlletehase juhatuse esimees.

Tiit Kuuli - Eesti ettevõtluse edendaja. Ettevõtja.

Tõnu Toomik - Eesti ettevõtluse edendaja. Merko Ehituse juhatuse esimees.

Udo Themas - Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juhatuse esimees. AS Liviko.

Vello Tafenau - Ettevõtja ja kohaliku elu edendaja Lääne-Virumaal. Riigikogu liige.

Ülo Pärnits - aktiivne ühiskondlik tegevus, suur panus Eesti ettevõtluse arendamisel ja ettevõtlusorganisatsioonide juhtimisel. OÜ Miniplast Pluss juhatuse esimees.

Andrei Birov - riigiametnik, Eesti välisesinduste rajaja. Vabariigi Presidendi Kantselei protokolliosakonna juhataja.

Hannes Astok - omavalitsustegelane. Kauaaegne Tartu abilinnapea.

Toomas Annus - aktiivne ühiskondlik tegevus, suur panus Eesti ettevõtluse arendamisel ja ettevõtlusorganisatsioonide juhtimisel. AS Merko Ehitus nõukogu esimees.

Mart Kadastik - ajakirjanik, ajakirjanduse väljaandja. AS Postimees vastutav väljaandja.

Valgetähe teenetemärgi V klass

Avo Kaal – Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu töötaja iseseisvuse taastamise ajal. Vabariigi Presidendi Kantselei autojuht.

Heldur Jõgioja – Helilooja ja muusik, ansambli Suveniir asutaja ja eestvedaja. Muusik, pensionär.

Ivar Kallion - ETK juhatuse liikmena tööstuse edendaja, Tallinna linna arendaja. Pensionär.

Leo Kaal - Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu töötaja iseseisvuse taastamise ajal. AS Silber Auto müügijuht.

Madis Jürgen - Ajakirjanik, Eesti ajakirjanduse edendaja. Eesti Ekspressi ajakirjanik.

Mall Kaevats - Kirjanduskriitik (Mall Jõgi), endine Kultuuriministeeriumi kirjandusnõunik, kultuurielu edendaja. "Keel ja Kirjandus " toimetaja.

Aleksei Nikolajev - AS Nitrofert peadirektor.

Andrei Sõritsa - kehavälise viljastamise eestvedaja, naistearst.

Andrei Hvostov - Eesti Ekspressi ajakirjanik.

Arti Arakas - AS Arco Vara nõukogu esimees.

Lea Uus - pikaajaline kohusetundlik töötaja, Vabariigi Presidendi Kantselei konsultant.

Linnar Viik - Eesti infotehnoloogiaalase arengu eestvedajaid.

Mati Talvik - ETV toimetaja.

Mihkel Allik - eeskujulik töö õiguskantsleri kantseleis.

Tõnis Seesmaa – AS Silmet Kinnisvara juhatuse liige.

Arnold Pavel - muinsuskaitsja ja kohaliku elu edendaja Harjumaal. 1989 ja 1990 president Konstantin Pätsi säilmete otsingutel ekspeditsiooniliige. OÜ Reilve juhatuse esimees.

Heiki Kortspärn – kohaliku elu edendaja. Osales Kambja Vabadussõja ausamba taastamisel. 1999 algatas Kambja Kaitseliidu üksuse taastamise. Kodukandi ajaloo uurija. OÜ Cambi juhataja.

Mati Mägi - ettevõtluse edendaja, Tallinna Transpordi korraldaja, laevaliikluse väljaarendaja Rootsiga. Tõkestas streiki iseseisvuse taastamisel. Tallinna Autobussikoondise AS juhatuse esimees.

Peeter Kondas - iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga. Ülemnõukogu töötaja iseseisvuse taastamise ajal. Vabariigi Presidendi Kantselei autojuht.

Reet Linna - silmapaistev laulukultuuri, eriti ühislaulmise edendaja. Teleajakirjanik.

Eesti Punase Risti teenetemärgi III klass

Andrus Värnik – maailmameister odaviskes 2005.

Eesti Punase Risti teenetemärgi IV klass

Jaak Talving – Päästemeeskonna meditsiinirühma juht missioonil Indoneesias.

Jüri Tamm – kahekordne olümpiamängude pronksmedalivõitja vasaraheites. Riigikogu liige.

Maarika Võsu – 2005 maailmameistrivõistluste hõbemedal vehkemises.

Gerd Kanter – Sportlane, maailmameistrivõistluste hõbemedalivõitja kettaheites 2005.