Tünga saanud ettevõtjad uskusid, et raha kadumisega on seotud Mikhail Nadel. Nadel on endine pankur Kõrgõzstanist, kelle sealsed võimud mõistsid riigivara omastamise eest tagaselja vangi.

Pavel Gammer andis parajasti Lätis viibinud Nadelile edasi õudse teate: teda ähvardab surmaoht. Ta kutsus Nadeli Eestisse, lubades koos äripartner Hubert ­Hirvega talle kaitse organiseerida. Tallinnas kohtus hirmunud Nadel Ahmed Ozdojeviga, keda Gammer tutvustas siinse kuritegeliku autoriteedina. Nad jätsid pankurile mulje, et teda tahavad tappa tšetšeeni kurjategijad ja et muu hulgas sai vastava tellimuse Ozdojev.

Uurimisandmete kohaselt kohtus Nadel 2014. aastal Como järve ääres uuesti Gammeriga, kes rääkis, et üks petta saanud ärimeestest on eriti tige ja Nadel peab tasuma talle 3,6 miljonit dollarit sõltumata sellest, kas on seotud raha kadumisega või mitte. Raha nõudvat „tõsised tšetšeenia inimesed“, kes võlga ei andesta.

Gammer esitas Nadelile võla tagasimaksmise graafiku, kuid too keeldus sellele alla kirjutamast.

Järgmisel aastal kohtus Nadel San Remos Gammeri, Ozdojevi ja uurimisel tuvastamata jäänud tegelasega, kes teatas, et pankur peab maksma või muidu tapetakse Nadel ja tema pere.

Nadel vastas, et tal pole nii palju raha. Ta lubas tasuda miljon dollarit.

Kuna Nadel raha ei maksnud, saatis Ozdojev talle korduvalt meeldetuletusi ja tervitusi stiilis „Sulle seda ei andesta keegi. Mille sa varastasid, tagasta“, „Võta Pašaga ühendust! See on sinu jaoks parem. Või oota külalisi….“, „Sa ei ole kodus.

Kus sa oled, värd. Tule välja“.

Muu hulgas saatis Ozdojev Nadelile videofaili, kus keegi hirmunud tegelane vabandas siiralt inguši-tšetšeeni rahva ees, ning selgitas, et nende solvamisele järgneb surm.

Hirve ja Gammeri jõuku kuulumises kahtlustatud endine politseinik Aivar Orukask ütleb, et uuris kõnealuse 23 miljoni dollari kadumist Hirve ja Gammeri palvel, kuid keeldub avaldamast, mida ta avastas. „Kohtus räägin, kes on selle raha varguse taga,“ lubab ta.