Täna, 19. veebruaril valisime parima kommentaari esimest korda. Toimetus tänab Onu Raivot teda ID-kaardi lugeja ning virtuaalse kuldmedaliga auhinnates. Äramärkimist hõbeda ja pronksi kohal leidsid seekord oma kommentaaride eest Jaan Sotter ja Parm. Alanud nädala (19.-25.02) parimale kommentaatorile pakume auhinnaks Philipsi F1 7200-seeria pardli.

 

Onu Raivo:

Kas on keegi (ilmselt ikka on) püüdnud süvitsi analüüsida ja leida põhjusi, MIKS nimelt on valimisaktiivsus nõnda madal? MIKS nimelt pole ses valimismöllus paljud baltiketlased enam need ennastunustavalt andunud võitlejad oma eksistentsi paremustamise eest seisjad? Olen veendunud, et tean - selle põhjused on ülimalt inimlikud. Ja nimelt on selleks PETTUMUS. Kas on tõepoolest raske taibata, et väjendis "inimesed on eemaldunud" sisaldub üsnagi kurb tõde, et me ei usalda enam kedagi, pole usaldanud naabrit, kui see käib ülepäeviti tikke ja porgandeid laenamas, pole usaldanud abipalujat, kui sel tõepoolest on elutähtis probleem, pole usaldanud tegelikult mitte midagi ega kedagi, miks peaks siis usaldama neid, kes iga hinna eest staus quo't püüavad säilitada? Lihtsalt lapsepõlvest meeles olev raskelt haige olemine, kui palavikku pea et 42 pügalat tõi ka aastat kolmkümmend tagasi mu juurde arsti, kel oli oidu mitte retsepte välja kirjutada, vaid ka kätt pihku võtta ja olla hea psühholoog, selle eest võlgnen talle tänu, et olen veel issandakirjas. Nüüd on asjad teistmoodi, seda aga püüan põgusalt analüüsida, enda tarvis, kuid ehk on sellest ka kellelegi teisele võimalus roosad prillid purustada. Ja nimelt, jätkan:
Valimistuhinas on meie teadagi-tuntud persoon lubanud juba KOV-valimiste puhul veehinna kontrolli all hoida. Lubas, et vett-täis-vanni serval istudes kaameramees teda selle eest liialt ei lagasta. Nüüd aga saan üüriteate asemel pamfleti, kus sama lubaja muudkui lubab. MIDA siis? Aga just seda, mida oodatakse (mis oleks aga veel loogilisusevastasem?)
Nimelt mainib õnnetu hing, et 60.000 inimest on Eestist siirdunud välismaale tööle, tööle, justkui siin poleks tööd! On, aga palka ei maksta, selles on asi. Nüüd käivad debatid ja "gigantide" heitlused teemal, mis pole sugugi väitlejate pädevuses, isegi mõttes mitte. Kuid inimeste nõrkusi teavad kõik pürgijad ülihästi, pole nad ju lollidena sündinud ja tarkusi on ammutanud, nagu iga teinegi, isiklikest kogemusist. Kuid, andke andeks, ma ei saa valida, kui pole valikuid! Valik on vaid ainumas - valige professionaalne poliitik, tema teab ja oskab, tal on kogemusi, on tutvusi, tal on isegi Riigikogu puhveti(!) menüü pealuusse kulunud. Ei saa ju sinna saata talupidajat, kes muidu ontlikuna ka kella kolme ajal öösel käib pisipõrsaid söötmas, kuna vanaemis on pisut võimetu. Temal pole aega ega ka raha, et keegi muu ta töö selle kõrvalt ära teeks. Ometi nad elavad ja on, neil on lapsed, seejuures üllatavalt mõistuse ja teotahtega tegijad. Selliseid ma valiksin end esindama meeleldi, heameeleldi, sest ma tunnen, et nad mind ja mu muresid tunnevad ning on valmis appi tõttama, nagu oleksin valmis sama tegema nendegi puhul!
KUID......kui proff poliitikas teab, mida "inimene" tahab tasandil, kus liiguvad rahad, millede nulle ei ole võimeline kokku arvama ka hr. Parmasto, Einstein ega L.d. Vinci, siis on asjalood teisiti, siis ohkan ja lasen käed rippu, need ongi seal tänu rippumustungile. Ei taha enam, ei taha enam petta lastud saada!
Näiteks Võrukauge IE saadab laiali personaalseid ümbrikke, seejuures valikuta, kus lubab nelja asja (oli võimalus vaadata) - kahekordistame pensionid, teeme Võru haigla korda, loome hariduslinnaku ja teeme teed tolmuvabaks. Kena, eksju? Kuid mind kui potensiaalset valikutegijat need teemad ei puuduta, tolm ehk. Kuid see viimane on tuttav juba hallikas-punasest vene ajast, siis tormasid need vettpritsivad paagimasinad ju aovalges ringi otse loomulikul moel. Nü& ;uum l;d tahetakse siis teha endast Zojat, kes toob rahvale õnne(13) koju kätte. Ei usu!
Ka ei usu EL väidet, et 60.000 meilt lahkunu hulgas on ka tuletõrjujad. Kui on, siis ei lähe nad ju tuld tõrjuma, pigem ehitusele, arstiks ammugi mitte.
Ja lõppkokkuvõtteks - pole ma ealeski sallinud valet ega valskust, pole sallinud alatust, kuid seekord, kui valimiseelne hüsteeria on ületanud igat masti piirid, seekord, ka seekord jään omale truuks ja ootan messiast. Sellist messiast, kes tuleks sõelaga, kuhu jäävad tegusad ning mille sõreavadest puistuksid olematusse seda väärivad.

 

Lihtsalt arusaamatu (Karin Paulus)

Jaan Sotter:

Tegelikult on mitte ainult Kassisaba ja teised väärtusliku miljööga alad vaid kogu Tallinna olemasolev arhitektuur järelevalveta. Pealinn on ainuke omavalitsus, kes Ehitusseadust oleva ehituskeskonna suhtes ei rakenda. Aknaid-uksi vahetada ja puitpitsiga kauneid fassaade maha kiskuda ning barakkstiilis lihtlaudisega asendada ja plankaedu ehitada saab tallinnas juba 15 aastat ilma igasuguse kontrollita. Miljööalade väljamõtlejate üheks motiiviks oli kehtestada vähemalt nendel aladel tõhus ehituskontroll. See pidi tekkima oma loomulikus kohas Linnaplaneerimisametis. Et karmid inspektorid ja abistajad-konsultandid ei oleks ühed ja samad ametnikud, siis moodustati Kultuuriväärtuste ametisse veel väike osakond, mis tegeleb olevate arhitektuuriväärtuste propageerimise ja restaureerimise ergutamisega. See osakond on tänagi olemas ja tegutseb, kuid Linnaplaneerimisametis ei ole siiani normaalset järelevalvet loodud. Otseselt on selles süüdi linnaplaneerimist valitsenud abilinnapead ja ameti juhatajad, kuid kaudselt on süüdi ka Tallinna muinsushuviliste laiem seltskond, kes ei ole julgenud oma nina ametnike tegemisse eriti toppida ja arvab siiani, et äärelinnade väärtmiljöö on kenasti kontrolli all. Kahjuks ainult präänikuga Tallinna suuruses linnas midagi säilitada on võimatu. Iga päev toimub miljööaladel laastamis- ja labastamistöö ning ehtsat vana kultuuripärandit jääb aina vähemaks. Näiteks 19. saj. lõpu ehtsad puitfassaadid on peagi kadumas ja järgmisel põlvkonnal tuleb otsustada, kas tänased viletsast puidust lihtsustatud kitšfassaadid oma plastakendega on üldse mingi väärtmiljöö, mida säilitada. Jaan Sotter, arhitekt

 

Parm:

hmm ...
Kõlab nagu oleks Iisraeli ühiskond lõhestunud ? ;)
Muuseas see osa Templimäest millest jutt käib polegi mägi
vaid rohkem nagu tehismägi, mis rajatud võlvkaartele (nimetatakse Saalomoni tallideks, kuid seos talliga on see, et ristisõdijad kasutasid seda "keldrit" hobuste jaoks)
Omari mošee asub päris kalju otsas ja seda allalasta on väga raske.
Nii, et tegelikult on kartus, et "mägi" kokkuvajub reaalne.
Kui Omari mošee all oli lmselt kirik, siis Al-Aqsa on rahumeeli katedraali müüridesse mugandatud - ei pea miski kunstiajaloo vuntsidega spetsialist olema, et vaatamata võlvidesse uuristatud sikksakkidele ja idamaistele aknapitsidele näha, mis seal all on.
Mulle on räägitud, et ca 5a tagasi kaevasid/ehitasid moslemid ise on Al-Aqsa juures, jälgides hoolikalt, et juudid
jms juurde ei pääseks ja mis iganes nad välja kaevasid veeti salamisi pinnasetäiteks minema ja siis kui keegi selles sobrades midagi leidis võis kahjurõõmsalt käsi laiutada ja öelda, et see pole Templimäelt pärit praht.
Aga mõlemad kohad on leidude poolest atraktiivsed, nii to Al-Aqsa alune ja ümbrus kui see praegune koht on tehismägi ja selles osas asus ka kunagise templi ilmalik osa - seal oli turg, mille tulud jooksid kunni taskusse, seal olid ka kuulsad rahavahetajad, sest templisse sisenemisel tuli maksta aksepteeriti vaid ühte valuutat.