Kui kodanik lõpuks haiglast välja saab, ootab teda auto aknal üllatus - usin parklaoperaator, antud juhul Citypark Eesti OÜ, on jätnud sinna trahvikviitungi 500le kroonile.

Kohapealt ei leidu ühtki ametimeest, kellele saaks olukorda selgitada.

Aga kui kodanik säärast ebaõiglast trahvi maksta ei taha ? Miks ta peaks? Milles oli süü, et teda trahvida?

Helistanud Citypark Eesti OÜsse, palutakse tal kirjutada vaie, kus kõik need asjaolud kirjas. Kodanik teeb seda.

Citypark Eesti vastus on lakooniline, nagu poleks nad asjaoludega üldse tutvunudki: "Olles läbi vaadanud Teie poolt leppetrahvile esitatud vaide, otsustas OÜ Citypark Eesti vaidekomisjon jätta vaide rahuldamata. Komisjoni hinnangul ei ole vaides esitatud asjaolud õigustavad. Palume tasuda leppetrahv ettenähtud aja jooksul."

Ehk kui see vastus lühidalt kokku võtta, siis öeldi kodanikule - maksa, maksa õigel ajal ja ära nurise!

Tekib küsimus, millisel puhul nad siis üldse vaide rahuldavad? Mis veel võiks olla see põhjus, kui mitte arvatust pikemaks veninud haiglavisiit, mil parklaoperaator trahvimast loobuks. Seda esiteks.

Teisalt, nii inimlikult mõeldes, siis miks üldse peaks patsient, kes iga kuu tasub haigekassale märkimisväärset raha, maksma haiglasse sattudes parkimise eest.

Ma mõistan, kui haigla üritab oma maja umber parkimist korraldada sel eesmärgil, et need, kel haiglasse asja pole - st näiteks ümberkaudsete majade elanikud ja lähedal asuvate asutuste töötajad - ei pargiks oma autosid haigla parklasse.

Ennekõike patsientidele ja personalile peaks olema ligipääs tagatud.

Ent kas poleks inimlikum, kui need, kel on haiglasse tõepoolest asja, saaksid vastuvõtult(protseduuridelt, operatsioonilt jne) naastes esitada parkimiskorraldajale seda tõendava paberi ja asi korras.

Või okei, kui haigla peab siiski vajalikuks iga patsiendi pealt teenida, siis kas poleks mõistlik korraldada asi nii, nagu on see korraldatud näiteks mõne kaubanduskeskuse juures (huvitav, kas on see juhus, aga üha sagedamini tuleb haiglatest juttu tehes meelde paralleel kaubanduskeskustega) - fikseerid oma parklasse tuleku aja ning lahkudes tasud reaalselt parklas seistud aja eest vastavalt hinnakirjale.

On see nii keeruline? Mu arust mitte.

Aga praegu võtab parkimiskorraldaja haigla ees mõnuga trahvi. Ja kui vaadata Citypargi vastust vaide esitajale, siis ega neist ridadest ei paista küll vähimatki muud soovi, kui vaid vähimagi võimaluse korral trahv sisse nõuda. Tähendab teenida abitusse olukorda jäänud patsiendi pealt. Häbiväärne.

Aga teadlikumad(st tihedamini haiglas käivad) patsiendid sokutavad oma autod(PERH- i puhul) mõnisada meetrit eemale majade vahele. Ebanormaalne.