Toomas Truuvert

Vaieldamatult Eesti funktsionalismi kõige kuulsam villa. Kui Siinmaa on Eesti Aalto, siis Siinmaa eramu (1931-1933) on Eesti Villa Mairea. Hiilgavalt on Siinmaa ära kasutanud ehituseks ebamugava krundi kõik võimalused, kavandamaks oma aja ideaalidest lähtuvalt masin-maja, peaaegu ainsa omasuguse Eestis. Kuigi praegune majaomanik ärimees Toomas Truuvert peab hoonet korras, võiks Siinmaa eramu olla tegelikult muuseum.

2) Ammende villa

Mere puiestee 7

Hans H. Luik ja Rein Kilk

1904-05 valminud Ammende villa (Peterburi arhitektid Fjodor Mieritz ja Ivan  Gerassimov) on Eesti kaunimaid ja stiilsemaid juugendvillasid, võrdväärne teiste Euroopa kuulsate ja rohkem tuntud juugenderamutega. Eriti väärtuslikuks teeb villa säilinud sisearhitektuur ja autentsed kujundusdetailid. Olen kindel, et kui Eesti arhitektuuriajalugu tuntaks mujal paremini, oleks ka Ammende villa suurtes kunstiajalugudes sees. Hans H. Luik ja Rein Kilk on hoone restaureerinud väga pieteeditundeliselt ning pole kahtlust, et Ammende villa on Pärnu kui kuurortlinna sümboleid. 

Harry Liivrand

3) Ringi 14

Valev ja Olavi Tõnisson

Tegemist on taas ühe kenasti renoveeritud Olev Siinmaa projekteeritud elegantse linnavillaga aastast 1932. Põnevalt liigendatud modernistlikku fassaadi ilmestavad ümarärkel, reelingutaoline rõdu sissepääsu kohal, erinevates mõõtmetes aknad. Siinmaale tunnuslikult aitab valget funkmaja muust maailmast eraldada metafüüsiliselt mõjuv kaaravaga müür. Arhitektuuriteadlase Mart Kalmu sõnul levis siit tema koolkonna arhitektide loomingusse püstakende rida kumerseinal ja mäng soklijoone kõrgusega.

4) Ringi 42

Jüri Mõis

Heimat-stiilis meeldivalt tagasihoidlik eramu. Rõdu kummub kenasti ümarärkli kohal.  Viilkatuse äär on kergelt kaardu. Aknaraamid väikekodanlikult (kuid originaalilähedaselt) tumedad. Kompvekiks on hillitsetud raiddekoor.

5) Villa Roberta

Tammsaare puiestee 1a

Toomas Sildmäe

Märt Merivälja projekteeritud kuulus “Kapteni villa” valmis 1938. Art déco stiilis uhke maja olevat loodud Itaalia ajakirjas nähtu eeskujul. Hoone kujunduses on kasutatud kapten Jakobsoni elukutsele viitavat merelist sümboolikat.

Nõukogude ajal tegutses majas puhkekodu. 1990ndate lõpul eramu omanikuks saanud Meelis Laod ähvardas aga aastal 2000 arhitektuurimälestise sundvõõrandamine, sest mees jättis hoone täiesti laokile. Maja päästis uus omanik, Hansapanga asutaja Toomas Sildmäe. Ta tegi villa korda ja andis sellele oma eelkooliealise tütre Roberta Triinu järgi uue nime.

6) Supeluse 21

Cardo Remmel

Saksa keskaegsest arhitektuurist inspireeritud romantiline elumaja valmis 1912. Mere äärde mineva tänava äärne uhke elamu on ebasümmeetriline, kõrge katusega. Heledat krohvitud seina elavdab dekoratiivne vahvärk. Pärast Esimest maailmasõda asus majas suvepansion, mis kandis esialgu Villa Dorise, hiljem Villa Toome nime. Pärast Teist maailmasõda tehti majast sanatoorium. 1990ndate keskel jagasid hoonet väimees, kütuseärimees Oleg Ljadov ja äiapapa, Saku õlletehase boss Cardo Remmel oma perekondadega. Pärast Ljadovite lahutust sai villa omanikuks Remmel.

7-11) Seedri tänava villad

Kalle Vellevoogi projekteeritud kuus uhket elamut moodustavad Pärnu rannarajoonis omaette kvartali. Arhitektuuris on jälle välja mindud kindla peale – taas on “hea maitse” vormikeel neofunktsionalism. Kuigi valged lossid on ümbritsetud aiaga, ei lase hiiglaslikud klaaspinnad pererahval jõukust vaka all hoida.

Välja paistavad trendikas kujunduses basseinid ja  kallis köögimööbel. Hoonetele on heidetud ette liigset mastaapsust (suurus 200 – 400 m2) ning avaliku haljastuse oma aeda “sisse kirjutamist”.

Seedri 2 kuulus veel möödunud aastal ehitusettevõtja Andres Kogerile. Tänavu vormistati kinnistu uueks omanikuks Briti Neitsisaartel registreeritud maksuvaba firma.

Remmelga 3 omanik on Pärnu kalakaupmees Olgert Margus.

Remmelga 5 kuulus varem vandeadvokaat Urmas Arumäele, kuid nüüd on hoone omanik Hansa Liising.

Seedri 2c kuulub rõivafirma Baltika aktsionärile Maire Milderile, kelle abikaasa Meelis on Baltika kontserni üldjuht.

Seedri 2b omanik on Viljandi padjamiljonär Illimar Toom.

12-15) Mere puistee villad

Pärnu supelranda suunduvat Mere puiestee algust palistavad üsna sarnase arhitektuuriga elumajad. Saksamaa ja Šveitsi aedlinnadest mõjutatud heimat-stiilis majadele on tunnuslikud kaarduva räästaga kõrged katused, kaarduvad uksed, kolmekaupa paigutatud akenderead, palju ehisdetaile. Armsusele ning tuttavlikkusele apelleerivad traditsionalistlikud hooned moodustavad kena ansambli. Kahjuks on neist üsna mitu ära rikutud kaasaegsete tuimade ehitusmaterjalidega.

Mere pst 3 kuulub Aivar Mäesoole, kes kaupleb üle Eesti plastmassist majapidamistarvikutega.

Mere pst 2 omanikud on Evelin ja Aino Laas, viimane tegeleb Pärnus väikest viisi komisjonimüügi ja toiduainetekaubandusega.

Mere pst 4 kuulub alkoholi hulgimüügifirma Avallone aktsionärile Enn Päärole.

Mere pst 5 omanike hulka kuuluvad audiitor Evi Luur ja reklaamibüroo Idea AD nõukogu liige Tarmo Raudsepp.

Mere pst 6 omanik on kinnisvaraettevõtja Anne Luik, varem kuulus kinnistu Hans H. Luigele.

16) Papli 9, 9a, 9b

Rain Maasing

Ehitusettevõtja Rain Maasingu krundil on kolm hoonet: üks 19. sajandi lõpust, teine kahekümnendate keskpaigast ning uusim – violetne on päris uus.

17) Papli 2b

Virve Kurvet

Rahulik, moodne eramu paikneb ühel Pärnu põhilisel “rikaste inimeste tänaval". Maja pluss on ka nägus aed. Majaomanik Virve Kurvet juhib autorehvide protekteerimise firmat.

18) Roosi 4

Vilve Pilpak

Tore postmodernistlik elamu, kus on suurt rõhku pööratud dekoratiivsusele. Tuvilat meenutav katusealune, torn, kaarekesed, siksakid, salapärased vaated annavad ohtralt tõlgendamisvõimalusi.

19) Ringi 46

Aino Allas ja Peeter Volkov

Palee valmis mõned aastad tagasi. Stiililiselt on siingi tõukutud Pärnu kolmekümnendate fungist, mille seast võiks esile tuua näiteks rannahoone ja Rannahotelli. Hoone omanikud on audiitor Aino Allas ja Pärnu Sadama boss Peeter Volkov.

20) Mere pst 1 

Rein Toodu

1938 valminud maja arhitekt on Ilmar Laasi. Majal on traditsionalistlik kelpkatus. Ilmselt Siinmaa eeskujul armastab ka Laasi ümarärklit ning eri kuju ning suurusega kaaraknaid. Aias maja ees ning taga paiknevad terrassid. Maja kuulub elektritööde firma juhatajale Rein Toodule.

21) Papli 29

Margus Kangur

Luksuslik maja on tänava poole kindlusena suletud. Maja kuulub mitmekülgsele ärimehele Margus Kangurile, kes omab osalust Saaremaa Õlletehases, valmistab kohukesi ja peab Pärnus keeglikeskust. 

22) Ringi 32

Urmas Hanson

Heimat-stiilis meeldivalt tagasihoidlik eramu. Majaomanik Urmas Hanson ajab telekommunikatsiooniäri Moskvas.

23) Pärna 6

Tiiu Kirik

Tuletõrjedepood meenutav hoone on lahendatud loomulikult taas funktsionalistlikus võtmes. Maja torni on pidanud paljud pärnakad linnale ebasobivaks. Siiski pälvis hoone paar aastat tagasi linnavalituse korraldatud konkursil “Kaunis kodu” kesklinna elamutest esimese koha.

24) Aia 15

Georg Pärn

Piparkoogimaja hoogsa katuse ning tumedate klaasidega. Arhitektuurilises mõttes ei sobitu eriti hästi ümbritsevate hoonetega. Maja kuulub väiksekaliibrilisele transpordiärimehele Georg Pärnale.

25) Supeluse 24

Eva Mägi

Maja haakub kolmekümnendate esindusarhitektuuriga selle sõna parimas mõistes. Beež fungiliku lamekatusega hoone mõjub kaarakende ning rõduga kuidagi pidulikult. Üks korter kuulub pankrotihaldur Arno Mägi tütrele Eva Mägile.

26) Rääma 11a

Marika Kaust

Otse Pärnu jõe äärde hakkab kerkima uus villade kogum. Esialgu on kõrge hinna ning piiranguid tingiva kandi (Kesklinna silla vahetu lähedus) tõttu müük sujunud aeglaselt, hoonestatud on ainult kaks krunti. Meeldivalt väärika neofunkvilla arhitekt on Tiit Raev ja paljuski kinnisvaraettvõtjast omanik Marika Kaust ise.

27) Rääma 1

Ago Kalmer

Tiit Raevu projekteeritud Pärnu supelfunktsionalismist mõjutatud nägus eramu ootab veel haljastust ning lõplikku viimistlust. Kuulub kohalikule kinnisvaraärimehele Ago Kalmerile.