Tööd otsite, jah? Olete Tallinna inimene? (Vastaja hääl tundub krapsakas ja lahke, arvatavasti on naisterahvas teisel pool toru umbes 30aastane.)

Jah.

Kui vana?

28.

Mis tööd te varem teinud olete? (Naine teisel pool võtab intervjueerimise üle. Mina püüan mitte valetada.)

Noh, sellist kontoritööd…

Sekretärtööd siis? Kas te inglise keelt räägite?

Jah, räägin ikka. Ma olen inglise filoloogiat õppinud.

Ah nii, then you can speak pretty good English?

Yes, I can.

Et te olete päris ilma tööta siis praegu? Aga kas te otsite rohkem põhitööd või sellist poole kohaga tööd?

Põhitöö oleks ju ikka parem.

Vaat see töö, see on rohkem selline, mis ei ole põhitöö. Ma ei taha teid päris ära ehmatada, aga siin on tegemist, te kuulutusest ju lugesite, et see on eskort… Nii et tegemist on sellise saatmise ja striptiisi ja erootilise tantsimise ja …

Seda tööd saab teha välismaal. Seal saab olla kuni kolm kuud.

Midagi perversset tegema ei pea. Kui mina seda esimest korda proovisin, siis oli selline tunne, nagu oleksin koos oma sõbraga.

Otsin omale kaaslast, kes oleks normaalne inimene. Ma olen ise ka ülikoolis käinud. Mingit riski seal ei ole, seal on nii, et klient on see, kes seadust rikub.

Kui sul on huvi, siis me võiksime kokku saada ja pikemalt rääkida. Ma lähen täna Rootsi, aga tulen varsti tagasi. (Naisterahvas on väga veenmisjõuline ja räägib oma tööst, nagu oleks tegemist kontoriassistendi või tõlgi tööotsaga.)

Kas huvilisi on palju olnud, kes selle kuulutuse peale helistavad?

Väga palju mitte. Mõni poiss on helistanud – välismaalane, kes pole päris täpselt aru saanud, mis seal kirjas seisab.

Kui sa tahaksid näiteks proovida varsti – seal korteris saab kahekesi elada. Aga mina olen proovinud rohkem klientide juures käia. Nii on kindlam. Turvamehele ütled, kuhu lähed ja…

Kes see turvamees veel on?

On paar inimest, üks on pangas töötanud, tal on ka kõrgharidus. Neil on lihtsalt olnud vaja raha teenida. Turvamees on selleks, et keegi teaks, et sa oled ja kus sa oled. Suurt ohtu seal ei ole, inimesed on väga meeldivad.

Aga mida siis teha tuleb?

Kas sul poisssõber on olnud? Noh, tuleb teha, et oleks mõnus ja mugav. Mina olen teinud palju lihtsalt sellist massaaži. (Hakkab uuesti mind küsitlema.) Mis su nimi on?

Helen.

Mina olen Ly. Kui pikk sa oled?

Mitte väga pikk, meeter 65.

Mina ei ole niigi pikk (naerab lõbusalt). Aga kas sul on blondid või tumedad juuksed?

Brünetid.

Kas sul e-maili on võimalik saata? Saada mulle oma pilt. Ma loen maili siis ka, kui ma ära olen. Näiteks kui ma eelmine kord käisin, siis ma teenisin nädalaga 13 000 eesti krooni. (Tuhandekroonise tunnitasu korral, millest Ly rääkis, tegi ta selles nädalas 13 tundi tööd. Mul on tunne, et ta tahaks mind kindlasti partneriks värvata.)

Ah soo. Aga teeme siis nii, et ma võibolla kirjutan sulle.

Jah, kindlasti.

Svenska Dagbladet kirjutas, et möödunud neljapäeval vahistas politsei Stockholmis prostitutsioonivastases haarangus 16 inimest (kupeldajaid, prostituute ja kliente). Prostituudid olid pärid Ida-Euroopast, ka Eestist. Nad tegutsesid just Stockholmi äärelinnade korterites. Lõbutüdrukud lasti pärast ülekuulamist vabaks, sest Rootsi seaduste kohaselt ei ole kriminaalkorras karistatav mitte seksuaalteenuste müük vaid nende ost. Süüdistuse esitas politsei Ungari ja Rumeenia päritolu kupeldajatele.

Helen Urbanik