1989. aastal Kanepi Jaani koguduse teenimise üle võtnud Võrumaa noormees osutus hingekarjasena koloriitseks tüübiks. Tõeline rahvamees, kes ei pidanud paljuks kiriku kõrval mängida orelit ja laulda ka ilmalikel tantsupidudel. Rahvas meenutab tänini nelja aasta tagust jaanilaupäeva, kui kirikuõpetaja abikaasa oma mehel Jõksi laululaval peo käigus armukadedusehoos džinnipurgiga pea lõhki lõi ja õpetaja ilmus hommikul kalmistupühale õmmeldud peaga. Lausa legendaarne on lugu sellest, kuidas USAs külalisõpetajaks käinud Pallo ühes Los Angelese äärelinna saunas filmitäht John Travoltat kohtas, aga tugevate prillide tõttu (miinus viis) kohe ära ei tundnud.

Kirikuhärra kuritempe rahaga ei osanud samal ajal keegi karta ega kahtlustada. Afäärile, mille tõttu ta politsei huvisfääri sattus, pani Usuteaduste Instituudi lõpetanud Pallo alguse 1995. aasta septembris. Toona müüs ta väidetavalt oma volitusi ületades poole koguduse maast ja vaestemajast Ühendriikidest repatrieerunud vanahärra Gotthard Kevvaile. Ameerika pensionärile läks kokku üle 20 hektari metsamaad, aga sõjas jala kaotanud Eesti Leegioni veteran suri vaevalt pool aastat hiljem.

Koguduse juhatus kuulis segasest maaärist alles 1999. aastal, kui kirikuvanem märkas juhuslikult raiet kiriku maadel. Tema halvaks üllatuseks selgus, et maa ega mets ei kuulu enam ammu kirikule, vaid kohalikule firmale Klifton Puit, kes selle vanahärra Kevvai pärijatelt ostis.

Veel enam – naabruses elava Ljubov Palmi sõnul pakkus Pallo krunti ka tema perele. “Ta püüdis üht ja sama asja müüa mitu korda. Ta oleks müünud ka oma ema maha, kui sellest oleks rahalist tulu tulnud,” kirub kiriku naaber. Tema väitel uuris politsei Pallo tegemisi esimest korda 1996. aastal, kui õpetaja hakkas ringi sõitma varem Kevvaile kuulunud edeva Ameerika päritolu Plymouthiga, mille volikirja ehtsuses kaheldi.

Paneme Interpoli teda otsima!

“Igasugust jama oli. Ta on palju susserdanud ja vusserdanud,” rehmab koguduse revisjonikomisjoni esimees Arvi Hiir. “Ma ise annetasin ka kirikule 3000 krooni. Panga arvepidamisest käis see läbi, aga kiriku raamatupidamisest mitte.” Hiire sõnul oli jumalasulasel pangas topeltkonto, kuhu pahaaimamatud lambukesed raha kandsid.

Faktidega silmitsi pandud Pallo pakkus kogudusele oma "hea nime taastamiseks" 28 000 krooni, kuid kokkulepet ei sündinud. Kümme aastat Kanepis teeninud kirikuõpetaja tegude suhtes algatati eri aegadel politseis kaks kriminaalasja – väidetav allkirja võltsimine auto volikirjal ning väidetav võõra (antud juhul kiriku) vara omastamine.

Hoolimata finantssegadustest suunas Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) pastor Pallo tööle välismaale – Ameerikasse Los Angelese Eesti koguduse vaimulikuks. “Ta lubati USAst tagasi kutsuda, kuid tegelikult asuti teda kaitsma,” usub pettunud Ljubov Palm. Täna distantseerub EELK Kanepi ekspastori loost, öeldes vaid, et väliseesti kirik (E.E.L.K.) on omaette asutus!

Sügisel lõppes ka kaks aastat väldanud politseijuurdlus vaikse visinaga. Põlva politsei kriminaalosakonna komissar Indrek Ploompuu sõnul võltsimist puudutav kriminaalasi aegus, sest võltsijat ei suudetud tuvastada ja vara omastamise episoodi suhtes kriminaalasi lõpetati, sest puudus kuriteo koosseis.

Kitsikusse sattunud kogudus pole aga vanu patte maha kandnud. “Ta pani lihtsalt üle Lombi ja elab nüüd nagu miška!” ei suuda Arvi Hiir olukorda mõista. “See lugu on endiselt täiesti lahtine ja kui muu ei aita, siis anname asja Interpolile üle, kui ta ise tagasi ei tule.”

Kandidaat nr 595

Pika maa tagant ja advokaadi vahendusel on nelja lapse isa Pallo jätkanud läbirääkimisi Kanepi kogudusega, kuid leppimist pole näha. Pallo sõprade meelest polnud Kanepi endise kirikuõpetaja tegevuses siiski kuritahtlust – jõukas väliseesti vanataat suri äkitselt ja kiriku hüvanguks kavandatud äritegevus kasvas ühel hetkel pastoril üle pea.

Kui talle varju heitvad kriminaalasjad raugesid, ilmutas päikeselises Californias peatuv Jüri Pallo end ootamatult kodumaal – ta seati Isamaaliidu nimekirjas üles Riigikogu valimistel Võru-, Valga- ja Põlvamaal. "Pallo seadis ennast ise üles," täpsustab Isamaaliidu pressiesindaja Olev Kenk, kelle sõnul on erakond teadlik probleemidest mehe eelmises ametis, kuid ei pea vajalikuks selles suhtes seisukohta võtta.

“Kuidas ta saab kandideerida, kui ta ise siin ei ela?!” imestab Kanepi koguduse revisjonikomisjoni esimees. “Minu meelest on see täielik absurd –  miks peab end kompromiteerinud inimene poliitikasse ronima? Oma tegude eest ta vastutada ei taha.” Isamaa pressiesindaja ei näe selles midagi imelikku, kui Pallo teeb oma kampaaniat teisel pool maakera. "Loomulikult saab Pallo teha ka väliseestlaste hulgas enda või Isamaaliidu poolt hääletamiseks kihutustööd."

See pole Pallole kaugeltki esimene kord poliitikas osaleda. 1999. aasta kevade parlamendivalimistel, vahetult enne afääride ilmsiks tulekut noppis ta Isamaale 314 häält. Juba USAs viibides osales ta ka 1999. aasta oktoobris kohaliku volikogu valimistel, kus tema poolt hääletas siiski vaid 15 inimest.