Flora omanikud on kolm härrat ja kaks prouat, kes töötasid koos juba stagnaajal. Tunnevad üksteist läbi ja lõhki. Flora tegevjuhtkonnana erastasid ühiselt kombinaadi aastal 1993. Töötasid kõvasti, elavad hästi. Korterid, majad, autod... Isegi oma pensionisüsteem oli loomisel. Nüüd ei suuda nad aga kokku leppida, kellele ja millise hinnaga firmat müüa.

Kõrvaltegijatena esinevad selles aktsionäridevahelises räpases sõjas tuntud tegelased nagu “probleemide lahendaja” Meelis Lao ning tippadvokaatide Aare Targa ja Üllar Talviste bürood.

Flora pikaaaegne tegevjuht ja nõukogu esimees Elmar Kruusma ja finantsjuht Rita Kull kinnitasid Ekspressile, et on valmis ise kogu firma välja ostma.

Teise variandina pakkusid nad välja, et mõlemad leerid müüvad aktsiad ühiselt valitud kolmandale poolele. Näiteks mõnele kinnisvarahaile.

Enamusaktsionäre esindav vandeadvokaat Tarmo Sild seevastu valmistab ette lepingut, millega müüvad oma osaluse hoopis Kull ja Kruusma.

Pätid või valvurid?

Vastuseis saavutas tipu jõulueelsel reedel, kui Flora peakontoris läks õhk pingest sama paksuks nagu nagu hilissuvel Viru tänaval, kus Meelis Lao lasi oma jõumeestel ajutiselt sulgeda McDonaldsi söökla.

Flora peakontori piiras ümber ligi paarkümmend meest. Osa neist olid erariietes politseinikud, osa aga nn valvurid, keda osa pelatnägijatest peavad Meelis Lao meesteks.

Nõukogu esimees Kruusma otsustas, et ei luba kedagi sisse enne, kui kohale jõuavad advokaadid Aare Targa büroost. Kuid uurija Barbara Balder lasi klaasseina puruks lüüa ja tungis oma tiimiga ikkagi kontorisse. Viis minema arvuteid ja dokumente. Võmmid otsisid komprat vähemusaktsionäride ning tegevjuht Enn Kautsi kohta.

Politseinike kannul valgusid sisse tursked mehed, keda esmalt tutvustati turvafirma Desperado töötajatena ja hiljem lihtsalt valvuritena.

Kruusma sõnul tahtis üks kantpea teda kabinetist välja visata. Haaras ühe käega mehest ja teisega toolist. “Mina oma toolist ei lähe!” karjus Kruusmaa.

“Siis lähed koos tooliga!”

Teine “valvur” haaras vahepeal kohale saabunud advokaat Jaan Lindmäest ja hakkas teda ukse poole tirima. Lindmäe teatas, et tal hakkas päris paha. Saabus kiirabi. Advokaat pandi hingamismaski alla. Rita Kull jooksis toast välja ja karjatas: “Ühe te tapsitegi ära!”

“See tõmbas neid õnneks tagasi. Toimunu oli päris ootamatu. Et tarvitatakse füüsilist vägivalda. Arvasin, et mõnel võib veel tukk kaasas olla,” seletab Lindmäe Ekspressile.

Sellest ajast saadik seisavad Flora ruumid kinnipitseerituna.

Tüli raha pärast

Tagantjärele on raske öelda, mis vaenu põhjustas. Kruusma ütleb, et ta oli firma arendamisel riskialtim kui enamusaktsionärid, kellele ei meeldinud uute projektide arendamiseks laenude võtmine. Samuti võis asi olla tema juhtimisstiilis, mis oli “liiga autoritaarne”. Ilmselt käitus Kruusma firmas aegajalt ainuperemehena, kuigi aktsionäre oli kokku viis.

Enamusaktsionärid Peeter Jantson, Linda Terras ja Veiko Eslon räägivad aga, et asi algas hoopis sellest, kui nad tahtsid aasta tagasi saada tütarfirma Flora Vara nõukogu liikmeteks. Kuid Kruusma eelistas nõukogus hoida hoopis oma mehi, advokaat Aare Tarka ja Mart Mägit audiitorfirmast PriceWaterhouseCoopers, kes olid nõustanud firmat erastamisest saadik.

Enamusosanikud solvusid ja hakkasid arutama, et kui ikka oma soove ei saa maksma panna, võiks aktsiad hoopis maha müüa. “Ütlesin Kruusmale korduvalt, et mina ei taha enam [aktsionär olla]! Et ostke mu aktsiad ära,” räägib Linda Terras.

Rita Kull rehkendas ja teatas, et kogu firma maksab kuni 32 miljonit krooni.

Enamusaktsionäridele näis, et ammune boss tahab neid hinnaga tõmmata. Jantson pöördus investeerimispankur Tõnis Haaveli poole, keda tunneb tänu purjetamishuvile. LHV pakkus Flora väärtuseks märksa enam (üle 50 miljoni krooni) ja lubas aktsiatele ostja leida.

Ehk kokkuvõttes taandub asi ikka vailduseks raha pärast.

Teil on küll kontroll, aga vara pole!

Kruusma kuulis kokkuleppest LHVga mitu kuud hiljem, kui mässulised tahtsid teda tagandada. Ta kuulutas neile: “Mina võtsin teid omal ajal tööle, mina teid ka vallandan!”

Kruusma ei lubanud kolmikut alates augustist enam Flora uksest sisse.

Veelgi enam: Flora tütarfirmad lasid välja uusi aktsiaid, mida tohtisid osta vaid Kull ja Kruusma. Sellega pidid nad saama kontrolli nii ladude kui ka tootmise üle.

Muidugi ärkas ka teine pool ja pöördus kohtusse ning politseisse. Kohus keelas tehingud tütarfirmade aktsiatega. Algas kriminaaluurimine Flora tegevjuhi Enn Kautsi ja vahemusaktsionäride suhtes: kas kuritarvitati ametiseisundit, kui anti ära kontroll tütarfirmades ning kahjustati sellega Flora ülejäänud aktsionäride huve?

Flora asjad ummistasid kohtusüsteemi (kas nõukogu koosolekud on kokku kutsutud õigeaegselt, kas otsused on pädevad jne). Mingil hetkel oli vaidlusküsimusi koguni 27.

Enamusaktsionärid panid Florale uue tegevjuhi, kuid äriregister ei märkinud teda B-kaardile. Pole kandnud seniajani, sest liiga palju oli Flora asjades segast. Mis ärritab tõsiselt enamusaktsionäride advokaati Tarmo Silda. Ta tuletab meelde, et äriregistri asi on teha kandeid, mitte õigust mõista: “See on sama hea, kui mees ja naine lähevad abielu registreerima, mees ütleb “jah” ja naine ütleb “jah” ning registreerija ütleb, et ma ikkagi ei registreeri teid, sest nägin meest Taimaal ühe teise naisega!”

Ummikseis

Aktsionär Jantsoni meelest käitus näotult ka Aare Tark, kes varem oli ühe tütarfirma nõukogu liige ning kelle büroo teenindas Florat. Nüüd aga esindavad tema advokaadid vaid üht poolt ehk Kruusmad ja Kulli. “Tark oleks pidanud büroo sellest vaidlusest taandama!” usub Jantson.

Kokkuvõttes valitseb patiseis. Jantson-Terras-Eslon kinkisid oma aktsiad edasi. Praegu seisavad nad Lextali büroo arvel, kuid kohus on keelanud aktsiate edasimüügi. Omaette küsimus on , kas tütarfirmade vara on Flora või hoopis Kulli-Kruusma kontrolli all. Ka ei saa kolmik nõukogu välja vahetada, sest selleks läheb vaja mitte 51 protsenti, vaid 67 protsenti häältest.

Ainsad võidumehed on sellises olukorras advokaadid hinnaga 1500 krooni tund pluss käibemaks.

Vähemusaktsionärid

· Elmar Kruusma (64)

· Rita Kull (56)

· Omavad kahe peale 49 protsenti aktsiatest.

· Peavad Flora tegevjuhiks Enn Kautsi.

· Abistab: Aare Targa advokaadibüroo (Jaan Lindmäe, Risto Vahimets)

Mässuline kolmik

· Peeter-Viktor Jantson (64)

· Linda Terras (65)

· Veiko Eslon (54)

· Omavad kokku 51 protsenti aktsiatest.

· Peavad Flora tegevjuhiks Oliver Ennokit.

· Abistab Lextali advokaadibüroo (Tarmo Sild, Üllar Talviste), aktsiate müügiga tegeleb LHV (Tõnis Haavel)

Flora

asutatud 1889 n mitu tütarfirmat, neist olulisemad Flora Vara laopinnad Tallinnas, Kääriku puhkebaas jm ning Flora Kadrina, mis tegeleb küünalde ja pesuvahendite tootmise ja müügiga

jaotamiskõlblik kasum (seisuga 2003 algus) 62 mln kr