Muu hulgas villib perekond kuningriigis Pepsit, müüb Nivea kosmeetikat, Bridgestone'i rehve ja Komatsu ehitustehnikat. Omab hulga kaubanduskeskusi, hotelle ja tööstusettevõtteid. Punase mere sadamalinnast Jeddah'st - Bugshanide investeerimismekast - leiab isegi perekonna nime kandva haigla.

Kui siia veel lisada IT- ja mobiilsidefirma, pank, parfümeeriatööstus, hiinlastega kahasse loodav naftakeemiavabrik, kindlustus- ja sadamateenused, võiks küsida, millises sektoris pole Bugshanid esindatud.

Perekonna kapital on jõudnud Euroopassegi. Kinnisvarafondide kaudu on raha paigutatud Prantsusmaale, Saksamaale, Suurbritanniasse ja mujale. Bugshanidel on hotellid Londonis ja Pariisis.

Ning nüüd on liigutud edasi põhja. Mullu veebruaris, kui Eestis valitsesid külmakraadid, käis sooja maa mees Ahmed Salem Bugshan tutvumisvisiidil Tallinnas ja Ida-Virumaal. Ta külastas ka Sillamäe sadamat ja Tiit Vähi ning arutles võimalike turismialaste investeeringute üle Narvas ja Sillamäel. Järgmisel päeval avaldas venekeelne Molodjož Estonii artikli pealkirjaga "Kas Narvast saab turismimeka?".

Vähi ütleb, et on huvitatud investeeringute leidmisest Sillamäe sadamasse. Küsimusele, mis mulje šeik talle jättis, vastab Vähi, et talle jätavad kõik inimesed hea mulje, kes ei jäta halba muljet. "Araabia kontakt oli juhuslik ja põgus. Seal, kus see algas, seal ka lõppes ja edasist koostööd pole toimunud," märkis Vähi, lisades, et ta pole börsifirma juht, vaid kindlatele omanikele kuuluva aktsiaseltsi juhataja, kel pole kombeks korraldada ärisuhteid ajakirjanduse vahendusel.

Ekspressil õnnestus Saudi Araabiast telefonitsi tabada Ahmed Salemi vend, kes kinnitas huvi eelkõige Tallinna ning Narva kinnisvaraturgude vastu. Perekonda huvitavad tema sõnul kõik valdkonnad, kus on võimalik teha head bisnist.

Esimesed investeeringud tulevad niipea kui aeg küps. Detailid jättis šeigi vend Bugshanide siinse äripartneri ja maaletooja, reformierakondlase Ken Koorti kommenteerida.

Endise rahvastikuministri Paul-Eerik Rummo nõunikuna tuntud Koort ning Ahmed Salem Bugshan asutasid läinud aasta aprillis firma, mille nimi kõlab inglise keelest tõlgituna Saudi Araabia Eesti Ärikoda.

Koort ütleb, et ettevõte on loodud investeeringute ja ideede vahendamiseks mõlemas suunas. "Näiteks nii, et Eesti oskusteave sinna ja sealne kapital siia," ütleb ta.
Praegu sondeeritakse Koorti sõnul pinda ja hekseldatakse läbi eri ideid. Saudi Araabias polevat kombeks oma plaanidega kiidelda.

Saudide jaoks on Koorti sõnul Eestis stabiilne ärikliima. Enne tutvumisvisiiti oli nende maailmakaardil Eesti aga täiesti tundmatu koht.

Filantroopidena tuntud Bughsanide rahasüstid võivad olla meie mõistes päris suured. Koos hiinlastega ja teiste Saudi ärimeestega tahetakse Jubaili linna püsti panna kuus miljardit dollarit (65 miljardit krooni) maksev naftakeemiatehas. Dubai sadamasse paigutasid Bugshanid korraga üle viie miljardi krooni. Jeemenis läks hiljuti tsemenditehasesse kaks ja pool miljardit krooni.

Saudi kapitali on Eestis ülivähe. Kahe riigi ärisuhetest väärib märkimist Dubai börsi hiljutine ülevõtmispakkumine Skandinaavia OMXile, kelle omanduses on ka Tallinna Börs. 2006. aastal ostsid saudid tükikese peamiselt kreeklastele kuuluvast SBM pangast.

Loe lisaks materjale Toivo Tänavuu ajaveebist: blog.ekspress.ee/toivo/