Ida-Virumaal Maidla vallas oli samal õhtul olukord sootuks teistpidine. Tegu on lähipiirkonnas ainsa omavalitsusega, kus öist viinamüügikeeldu seni ei olnud. Nüüd pole Kiviõlist pärast kümmet õhtul enam asja Maidlasse “järele minna”.


Kaks väga jõukat meest


Seni otsustas iga vald ise, kas piirata öist viinamüüki. Nüüd on see voli kadunud. Riigikogus enne suvepuhkusi tehtud otsus määrab, et kümnest õhtul kümneni hommikul alkoholi müüa ei tohi – erandiks on Tallinna lennujaama tollivaba tsoon ja rahvusvahelisi sõite tegevad reisilaevad.


Sellise keelu jõustumine on kahe mehe teene. Need on Jõhvi ärimees Toomas Tamm (59) ja tema poeg Raivo Tamm (37), kel esmapilgul pole öise ega päevase viinaäriga mingisugust nähtavat seost.


Tegemist on Ida-Viru kohalike “kuningatega”, kelle jõukus on ka üle-eestilises mastaabis märgatav. Toomas Tammele kuulub 60 protsenti ja Raivo Tammele 40 protsenti transpordifirmast TR Tamme Auto.


Ekspressi tänavuses dividendimiljonäride edetabelis paikneb isa Toomas Tamm 55. kohal 10,2 miljoni krooniga (2006. aasta eest) ja poeg Raivo 118. kohal 6,6 miljoniga.


Ajakirjandust tunduvad mehed pigem vältivat, ühtegi põhjalikumat usutlust nendega ei õnnestu meediast leida. Ida-Viru kohalik leht Põhjarannik on suhelnud Toomas Tammega, ühega sealkandi olulistest tegijatest, viimased paar aastat vahelduva eduga, kuid intervjuu pole seni realiseerunud. Viljatuks jäävad ka Ekspressi katsed Tammedega ühendust otsida. Nende ettevõtete telefonidel vastajad teavad öelda ainult umbkaudu, et omanikud peaksid viibima puhkusel ning “mitte Eestis”.


Kuidas siis Tammed oma tegevusega öisele viinamüügile põntsu panid? See seos ei olegi väga keeruline ning nagu paljude asjade puhul Eestis on tegemist puhtpoliitilise loogikaga, mis tavainimesele jääb tihti hämaraks. Nimelt on Tammed oma transpordifirma kaudu ka põlevkiviõlitööstuse Kiviõli Keemiatööstus omanikud. See ettevõte on juba mõni aasta tagasi taotlenud riigilt võimalust saada luba täiendava põlevkivikoguse kaevandamiseks. Kuna aga valitsusliit lubas, et põlevkivi hakatakse hoopis senisest vähem maa seest välja võtma, jäi Tammede firmale loa andmine pikaks ajaks toppama.


Ootamatu võõruspidu


Tammede kaeveluba ilmus järsku taas päevakorrale seoses maapõueseaduse muudatusega, mida Riigikogu on arutanud märtsikuust peale. Haruldases üksmeeles ilmusid Keskerakonna ja Reformierakonna suunalt parandused, mis olid suunatud erandi loomisele, et Tammede õlitööstus saaks oma loa lõpuks kätte.


Selline asi tekitas Toompeal paksu verd. Roheliste juhtkõneleja Marek Strandberg: “Selliste eriõiguste tekitamine on kombeks paljudes riikides kus demokraatiaga palju pistmist ei ole. [–] Selliste eriõiguste tekitamine ei ole siin saalis enam kohane.” 11. juunil, kui seaduse läbiminek oli juba praktiliselt selge, lisas Strandberg Rii gikogu kõnetoolist: “Ettevõtte käivet kasvatatakse sellise kingitusega miljardi või veel enama eest aastas.”


Reformierakondlasest endine Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Jürgen Ligi vastas: “Tegemist on ühe õlitootjaga Eestis, kes pidi saama 2005. aastal kõiki tingimusi täitnuna kaevandamise loa. Ta esitas vajalikud dokumendid, läbis vajalikud protseduurid, kuid tema taotlust lihtsalt ignoreeriti. See pandi kappi ja talle ei antud vastust.”


Seaduse lõpphääletusel võeti see vastu 40 : 35, põhiliselt Reformi ja Rahvaliidu häältega.


Keskerakonnal oleks olnud hõlbus valitsuse eelnõu läbi kukutada. Tavalise poliitilise loogika järgi peaks opositsioon tegema seda rõõmuga, eriti kui valitsusliit on mingis küsimuses lõhki läinud. Ent tsentristide põhimass jättis nupuvajutuse tegemata. Perekond Tamm sai kauaoodatud seadusliku õiguse kaeveloale.


Väiksematel tekkis trots


Juhtum ajas IRLi ja sotside hinge nii täis, et vastukaaluks Reformi laiutamisele põlevkivikarjäärides liitusid nad Keskerakonnaga üleriigilise öise viinamüügikeelu asjas. Kui Reform teeb erandi kaevandusloa andmisel, siis kehtigu alkoholimüügi keeld üle riigi!


Teemad ei ole muidugi mitte kuidagi omavahel sisuliselt seotud. Ligit pahandaski: “Poliittehnoloogiliselt saab ühte patta panna kõike. Aga sellele vaatamata peab jääma põlevkivi põlevkiviks, alkohol alkoholiks.”


Ta lisas, et eelnõu on kasulik Keskerakonnale, kes saab väljuda enne valimisi Tallinna kella kaheksasest müügikeelust, mis on rahva pahameele allikas. “Ma ei ole kade. Ma loodan, et nad kaotavad need valimised ilma selle jabura piiranguta.”


Argumendid ei mõjunud. Alkoseaduse muutus sai Riigikogus enamuse hoolimata Reformi vastuseisust.


Ida-Viru töösturid Toomas ja Raivo Tamm olid saavutanud märgatavalt rohkem, kui tahtsid – lisaks põlevkivi kaevandamise loale veel üleriigilise öise alkoholimüügi keelu. Eesti ajalugu peab neid sel puhul kindlasti meeles. Oli ju siinmail viimati nii mõjukas karskustegelane ­Mihhail Gorbatšov.
Kiviõli kuningad
  • Toomas Tamm ja tema poeg Raivo Tamm on Ida-Virumaa ühed edukamad eratöösturid. Jõukuse kogusid transpordiettevõttest TR Tamme Auto. Käivitasid 800 inimesele tööd andva põlevkiviõlitehase Kiviõlis.
  • Kõige tõsisemat kriitikat tegi õlitööstuse pihta reformierakondlasest keskkonnaminister Jaanus Tamkivi, kes mullu sügisel Põhjarannikus ilmunud artiklis osutas, et õli turustamine käib vahendusfirmade kaudu, kes on omakorda TR Tamme Autoga seotud. Seega toimub omanike põimumine ning Tamkivi sõnul on raske hinnata, kes tegelikult õli pealt teenib.
  • Mõnede hinnangute järgi Reform päästis õlitööstuse kaeveloa erandit toetades Tamkivi poliitilise naha, sest Tammede firma võinuks hageda asja kohtus ning keskkonnaministril olnuks raske vaidlusest võitjana väljuda.
  • Tammed on suured auto- ja motospordihuvilised. Raivo Tamm sõidab ise, isa Toomas aga toetab selle ala ürituste korraldamist Virumaal.
  • Tööstuse suuromaniku Toomas Tamme iseloomuomadustena nimetab temaga lähedalt suhtlev Sonda vallavanem Andrea Eiche “impulsiivne, kergesti ägestuv”.
  • Kiviõli keemiatööstuse tegevjuht kuulub samuti perekonda – see on Toomas Tamme naisevend Robert Karpelin. Eri aegadel on Tammede juures töötanud mitmed Ida-Viru tuntud tegelased: näiteks Narva endine linnapea Raivo Murd ja kunagine Eesti Põlevkivi juht Otto Sullakatko.