Masu ei halasta isegi eelkooliealistele lastele. Seni veel paberil eksisteeriva jahi sadama noorimad investorid on nelja- ja kuueaastased miljonäridest õed. Nende isa, võlgade väljanõudmisega tegelenud Kauri K. tapeti 2005. aastal.

Kauri K. tütardele kuuluv perefirma andis sadama arendamiseks pool miljonit. Täna on sellest arendajate enda hinnangul jäänud järele vaid 200 000 krooni. 

Arendajal oli saladiil Merkoga

Kuigi jahisadama tulevik on tume, õhutab arenduse eestvedaja Sander Kaus niigi vaesuvaid investoreid ärisse lisaraha panema. Kiiresti oleks vaja veel 20 miljonit krooni! See selgub Ekspressi käes olevast Kausi hiljutisest aruandest võlakirjade omanikele. 

Kui raha kusagilt juurde ei ilmu, siis läheb kogu kupatus saneerimisele või suisa haamri alla. Rohkem võimalusi Kausi arvates lihtsalt ei ole. 

Jahisadama projekt vihastab paljusid Kakumäe eramajade elanikke. Nad pole siiani saanud aru, miks tahavad arendajad ehitada sadama kõrvale üheksat kuni kolmekorruselist kortermaja. 

Vastuse sellele küsimusele leiame firma äriplaanist. Arendajatel on olnud algusest peale kavas kortermajade krundid kohe pärast detailplaneeringu kehtestamist röögatu hinnaga edasi müüa. Enne kinnisvarakrahhi tehtud arvutuste kohaselt oleks tehingu väärtus ületanud 160 miljonit krooni. 

Näiteks ühe mereäärse kinnistu müügiks sõlmiti juba kolm aastat tagasi eelleping Merkoga. Baltikumi suurim ehitusfirma kohustus maksma maa eest vastavalt kavandatavale ehitusmahule kuni 90 miljonit krooni. 

Võitlus Kakumäe "monstrumiga"

Huvitaval kombel naudib kortermajade ehitamise plaan Tallinna linnavalitsuse kirglist toetust. Nii Merko kui jahi sadama omad on Keskerakonda heldelt rahastanud. 

Sellest hoolimata teevad lähenevad kohalikud valimised arendajatele suurt muret. Jahisadama sisedokumendist selgub, et planeeringu lõplikku heakskiitmist taheti saavutada linnavolikogus veel enne 18. oktoobri kohalikke valimisi. 

Täna ei ole see ajaliselt enam võimalik. Linnaplaneerimise ameti juhtivspetsialisti Anu Plado arvates kulub dokumentide volikogusse saatmiseks paar kuud või rohkemgi. 

Kohalikele elanikele annab see lootust, et ehk suvatseb volikogu uus koosseis kuulata raha asemel rahva arvamust.

Tõmbab kortermajad plaanilt maha või vähemalt kärbib neid. Noor reformikas Nikita Volkotrub üritabki praegu koguda valimisteks hääli kui Kakumäe "monstrumi" vastu võitleja. 

Pillesaarele, Tamjärvele ja teistele võlakirjaomanikele tähendaks see paratamatult jälle kümnete miljonite kroonide haihtumist.

Investorite tipp-3

OÜ Kakumäe Jahisadamasse pandud raha väärtus enne ja nüüd

  • Jaan Pillesaar - 30 miljonit kr / 12 miljonit kr
  • Sander Kaus, Merli Kaus, Sven Maanurm - 21 miljonit krooni / 8 ­miljonit kr
  • Hannes Tamjärv - 20 miljonit kr / 8 miljonit kr

Allikas: Firma sisedokumendid.