Üks on see, kus Pipi leiab Spungi ja ütleb, et sitasitikas see küll ei ole. Ja teine koht on see, kus pätid imestavad, et see härra Nilsson on ju ahv. Ja Pipi vastab, et mis teie siis arvasite? Et see on muruniidumasin?

Pipi Pikksuka muusikalile kirjutasid muusika Ülo Vinter ja Ülo Raudmäe (Ave Raudmäe isa). Pipi Pikksukk on olnud 25 aasta jooksul 400 korda laval, Eestis kõige rohkem mängitud tükk üleüldse. Ülo Raudmäe oli muusikali ettekandmisel ka ise dirigendipuldis.

2000. aastate algul märkas Ave, et müügil on "Pipi Pikksuka" lauludega plaat. Avel tuli suur nostalgia peale, ostis plaadi ja hakkas uurima, mis seal peal siis kirjas on, ja avastas, et muusika autoriks oli pandud vaid üks mees - Ülo Vinter!

Ave helistas tootjale. See ehmatas ära, ütles, et sai andmed Eesti Autorite Ühingust.

Ave helistas Anne-Ly Hussarile, Eesti Autorite Ühingu juristile. Too küsis vastu, miks Ülo Raudmäe ise pole tulnud rääkima, et ta autoritasu ei saa. Ave: "No anna abi, tõepoolest! Isa suri 14. oktoobril 1990. Autorite ühing loodi 1991!"

Ave Raudmäel on koopia avaldusest, mis on kirjutatud Ülo Vinteri käega ja kus Ülo Vinter ja Ülo Raudmäe lepivad kokku, et 2/3 autoritasudest saab Ülo Vinter ja 1/3 saab Ülo Raudmäe.

2003. aastal saatsid Ülo Raudmäe pärijad Eesti Autorite Ühingule kirja, kus küsisid, kuidas autoritasudega lood on. 2009. aasta kevadel saabus vastus, kus EAÜ teatab, et Ülo Raudmäe pärijad saavad autoritasu ainult siis, kui suurteos "Pipi Pikksukk" tervikuna ette kantakse. Kui aga kõlab mõni "Pipi Pikksuka" laul eraldi, siis on see EAÜ meelest ainult Ülo Vinteri looming.

Jurist Merit Lind advokaadibüroost Glimstedt Straus & Partnerid peab EAÜ sellist seisukohta täiesti asjakohatuks ja põhjendamatuks. "Ülo Vinter ja Ülo Raudmäe on 1969. a ühiselt allkirjastatud avalduses esitlenud endid kogu muusikalis kasutatava muusika ja seega ka iga üksiku laulu ühiste autoritena, soovimata seejuures täpsustada muusikali jaoks loodud iga üksiku laulu autorsust. Sellises olukorras on põhjendamatu Eesti Autorite Ühingu seisukoht, et Ülo Raudmäe ja Ülo Vinter ei ole mingil juhul käsitletavad muusikalis kõlavate laulude ühiste autoritena.

Autoriõiguse seadusest tuleneb autorsuse presumptsioon - see tähendab, et isiku autorsust eeldatakse, kuni vastupidist ei ole tõendatud. Muusikali muusikateoste ühise autori Ülo Raudmäe autorsust ei ole kordagi vaidlustatud, mistõttu kehtib alates 1969. a jätkuvalt Ülo Raudmäe autorsuse presumptsioon ning Eesti Autorite Ühingu seisukoht on tervikuna ebaõige."

Ave Raudmäe: "Eesti Autorite Ühingul peaks olema mehisust tunnistada, et jah, sorri, tegime vea. Oleksime pidanud maksma nii Vinterile kui ka Raudmäele. Aga ei ole EAÜ tegevdirektoril Kalev Rattusel sellist mehisust!"

Nii Kalev Rattus kui jurist Anne-Ly Hussar on puhkusel. Viisakas meeshääl EAÜ ühest teisest osakonnast ei ole küll Raudmäe probleemiga tuttav, aga arvab, et Raudmäe pärijad peaksid kindlasti raha saama. Helistagu ma kassapidajale ja uurigu järele.

Kassapidaja ütleb, et Raudmäe pä rijad saavadki kogu aeg raha.

Ave Raudmäe naerab selle peale suure häälega. 1991 aastast pole Pipi Pikksuka laulude eraldi esitamise eest midagi tulnud!

Emotsionaalse inimesena hakkas Ave Raudmäe nutma, kui ostis laulupeokava ja luges, et kavas on laul "Põhjamaa" muusikalist "Pipi Pikksukk". Ja isa nime ei kuskil.

"Saab sööki, saab jooki, saab priimat pannkooki!" laulab Ave Raudmäe. "See on väga hea lugu. Ja unelaul, mida Pipi iseendale tohutu kõva häälega laulab: "Nüüd roots-lased tuu-levad müü-ri-nal kõik!"

Ave Raudmäe on on võtnud juristi ja kavatseb Eesti Autorite Ühingu isa autoritasude pärast kohtusse anda.

Ülo Raudmäe on muusikali "Pipi Pikksukk" laulude autor

Merit Lind, jurist, Glimstedt Straus & Partnerid:

"Eesti Autorite Ühing peab tunnustama Ülo Raudmäe ühist autorsust ning lisama Ülo Raudmäe nime oma andmebaasis olevasse muusikali "Pipi Pikksukk" iga muusikateose, sealhulgas laulu "Laul Põhjamaast" autorite nimekirja. Eesti Autorite Ühing peab lõpetama edaspidi sellise väärinfo levitamise, mille kohaselt on muusikali "Pipi Pikksukk" muusikateoste, sealhulgas laulu "Laul Põhjamaast" muusika ainuautor Ülo Vinter. Eesti Autorite Ühingul tuleb hüvitada Ülo Raudmäe autoriõiguste rikkumisega tekitatud varaline kahju."

Kui Ülo Raudmäe kirst oli Estonias ja teda ära saadeti, esitas ERSO tromboonirühm talle mälestuseks laulu "Põhjamaa" muusikalist "Pipi Pikksukk".