Kuningliku mereväe lipulaev, lennukikandja HMS Illustrious „Lusty", külastab Tallinna 18. kuni 22. juunini, kuid linnarahvas pääses laevale vaid täna kella 13 ja 16 vahel.

Vanasadamas, kruiisilaevade kai ääres seisev laev tõi pisut üllatavalt kohale nii palju rahvast, et inimestest moodustus ümber nurga looklev järjekord. Laeval sai rahvas uudistada Harrier-tüüpi hävitajaid, erinevaid kuulipritse, koptereid ja muud sõjatehnikat.

HMS Illustrious on teine briti invincible-klassi alus, mis võeti kasutusse 1982. aastal. Lennukikandja on 209 meetrit pikk ning selle veeväljasurve on 22 000 tonni. Vajadusel võib laev pardale võtta kuni 1000 sõjaväelast.

Tegemist on lennukikandja kohta suhteliselt väikese laevaga. Harrierid on vertikaalselt õhku tõusvad sõjalennukid, mida kasutatakse peamiselt kergemateks rünnakuteks.

HMS Illustrious võttis osa 8. juunist kuni 16. juunini kestnud õppustest Loyal Arrow Põhja-Rootsi vetes.

Laev külastas Tallinna ka 2007. aastal, mil juhtus ka ebameeldiv seik - nimelt olevat mõned laeva meeskonnaliikmed langenud vanalinnas rullnokkade rünnaku ohvriks ja olnud sunnitud siniste silmadega traumapunktist abi otsima. Eelmisel korral polnud laeval lennukeid pardal, sest need olid teistel operatsioonidel.

Veebis liikuvate andmete kohaselt toimub 20. juunil Tallinn Sharksi ja Briti sõjalaeva HMS Illustriousi meeskondade vahel ragbimatš, mille „kolmas poolaeg algab kell 16 Molly Malonsis".