Sa esitad Juskele küsimuse - möödub veerand sekundit, mille jooksul kõvaketas infot töötleb - ja siis (krõps!) kukub nõel ning mängima hakkab plaat, millel peal mahe ja sorav tekst ning refräänid stiilis "ma juhiksin tähelepanu", "kui kodanikul on mure" ja "las ma lõpetan oma mõtte". 

Ta ei ärritu, ei lähe sassi; tema enesevalitsus on kadestamisväärne. Jah, kui jätta kõrvale paar segadushetke, on Juske ideaalpoliitik, purunematu otsekui plastmassist kruus. Seda võib ükskõik kui palju põrandale pillata - kõik, mis juhtub, on vaid kaks-kolm sekundit kolinat.

Üks kohuke kolme lapse peale

On 14. detsembri keskpäev, me astume Juske kabinetti linnavolikogus (tema kabinetiuksele on miskipärast kirjutatud 105 - Piret Pert) ning juske-kujuline aparaat ulatab tulijatele tervituseks käe. Siis sõidab ta tagasi oma kohale laua taga, avab suu ja ütleb: "Kas me võiksime kokku leppida, et ma saan seda lugu enne avaldamist näha?"

Tarmo Vahter: "Jah, ma arvan küll, milles probleem, telefon on olemas. Ma helistan ja me saadame selle."

Põgus noogutus, justkui heakskiitev. Siis liiguvad huuled jälle: "Küsimusi palju?"

TV: Ei, küsimused on väga lihtsad. 16. oktoobril te kirjutasite oma blogis Keskerakondliku linnavalitsuse kohta, et taoline õudus peab lõppema. On see õudus siis tänaseks lõppenud?

Jaak Juske: Ma arvan, et kindlasti. Täna on meil siiski Tallinnas uus koalitsioon ja me poleks kindlasti läinud koalitsiooni mitte iga hinna eest.

TV: Mis see hind on, mille eest te olete läinud?

JJ: See on hea küsimus (väljend "see on hea küsimus" kuulub iga poliitiku leksikoni - EE). Meie jaoks oli väga oluline, mis saab olema koalitsioonileppes. Meil oli 55 ettepanekut."

TV: (irooniliselt) Ja palju neist sisse läks?

JJ: Jah, kõik need need 55 ettepanekut on seal lepingus nüüd sees. Kindlasti tuli otsida ka kompromisse mõnes kohas, aga enamik ettepanekutest on sees sõna-sõnalt. 

TV: Te lubasite enne valimisi alandada Tallinnas vee hinda. Aga seda ei ole ju selles lepingus.

JJ: Selles koalitsioonileppes on sees väga oluline punkt, et linn kaalub läbi võimalused, kuidas AS Tallinna Vees taas omandada enamusosalus. 

TV: Aga vee hinna alandamisest juttu ei ole.

JJ: Järgmine aasta on esimene aasta, kui vee hind alaneb Tallinnas 0,9 protsenti. 

KK: Palju te ise võidate sellest hinnalangusest?

JJ: Ma täpset arvutust teinud ei ole, aga kindlasti on raskel ajal igasugune kokkuhoid hea, eriti lastega peredel.

TV: Ütleme, et te maksate 300 krooni kuus ja kui hinnalangus on 0,9 protsenti, siis - teil on kolm last - võidetud rahaga saate siis osta kuus ühe kohukese rohkem. Ja siis te peate selle kolme lapse vahel ära jagama.

JJ: Noh, ma arvan, et nad on õnnelikud selle kohukese üle.

TV: Aga kuidas te seda kohukest siis jagate kolme lapse vahel?

JJ: (häirimatult) Ma arvan, et meil on selline suur korralik perekond, kus kõik on ühine.

Politsei tabas ähvardaja

TV: Paar aastat tagasi tehti teile tapmisähvardus. Kuidas see lahenes?

JJ: See ei olnud üldse meeldiv, kui sulle vabariigi aastapäeval helistatakse ja öeldakse, et sind lüüakse mättasse. Politsei võttis selle kodaniku kinni, aga kuna seda kõnet polnud salvestatud, oli väga raske tõestada, et ta on seda teinud. 

TV: Ja mis selle kodaniku motiiv siis oli?

JJ: Ta eitas seda (helistamist - EE), ta ei öelnud seda. Aga ju teda häiris, et ma võtsin toonase opositsioonipoliitikuna liiga palju sõna.

KK: Ja mis temast sai?

JJ: Mitte midagi. Ta käib siiamaani ringi mööda tänavaid.

KK: Ma tahtsin just küsida, et kas te konspiratsiooni huvides pole kabineti uksele oma nime kirjutanud, vaid esinete Piret Perdi pseudonüümi all?

JJ: (naeratus tekkib korraks näole ja kaob kohe taas) "Piret Pert on meie fraktsiooni uus nõunik. Volikoguliikmete nimesid kahjuks või õnneks uksele ei panda. Muide, ma olen väga avatud poliitik, mu telefon on kõigile kättesaadav. Kui kodanikul on mure, siis helistage mulle.

KK: Te olete väga ­hästi omandanud poliitiku kõnepruugi - minu meelest see on peaaegu perfektne.

JJ: (nikutab vaevumärgatavalt peaga) Tänan komplimendi eest.

Tulevikus õpetajalegi õige palk

KK: Mida tähendab teie jaoks sotsiaaldemokraatia, mis on see sotsiks olemise essents?

JJ: Ma arvan, et see on tänase päeva parim küsimus. Mulle lihtsalt meeldib (Juske hääldab seda MEELDIB, viisil, mis tekitab tunde, et tal siiski võib olla mingeid emotsioone - KK) see põhjamaa sotside suhtumine riiki kui kodusse. Ja kodus on teatavasti kõik võrdsed, kodus aidatakse neid, kes on jäänud hätta. Mulle meeldiks, kui Eesti riik oleks rohkem sedamoodi. 

TV: Eelmisel nädalal tuli just teade, et Kat­rin Saks, samuti sots, hakkab volikogu aseesimehena saama kuni 43 000 kroonist palka. On see õiglane, et volikogu asejuhataja saab neli-viis korda suuremat palka kui näiteks lasteaiakasvataja?

JJ: Mis puudutab Katrini palka, siis seda otsust ei ole volikogu veel teinud. Seda teemat arutatakse ja see lõplik summa pole ilmselt nii kõrge. 

TV: On nii kõrge palk ka õiglane?

JJ: Aga seda otsust pole veel tehtud. Ja mis puudutab lasteaiakasvatajate ja õpetajate palku, siis võiksid need olla muidugi kõrgemad. 

KK: Mul on ikkagi küsimus - miks poliitikud saavad tunduvalt suuremat palka kui Eesti keskmine.

JJ: Noh, ma arvan, et ka poliitikute palgad on raskel ajal tunduvalt kukkunud ja...

KK: Ärge keerutage, palun. 

JJ: Ma ei keerutagi. Ma arvan, et Tallinna linnavolikogu liikmete ja linnajuhtide vastutus on suur. 

TV: Kas bussijuhil ei ole vastutus suur? Kuidas see läheb kokku teie visiooniga kodust, kus kõik on võrdsed?

JJ: Tallinna eelarve eesmärk on see, et need käärid oleksid võimalikult väikesed. Ja ma loodan, et ühel päeval on ka ­Tallinna linnajuhtide ja õpetajate palgad ­võimalikult... õiged. 

TV: Ja millal see päev tuleb?

JJ: Ma loodan, et pigem varem kui hiljem.

TV: Ei, mis aastal siis?

JJ: Aastal? Noh. Seda aastat on niiviisi raske öelda. 

TV: Okei. Te ei tea seda ja te ei usu sellesse tegelikult. 

JJ: Ma usun sellesse kindlasti. 

Maamaks on valijate tahe

KK: Mind huvitab ikkagi, kuidas te suudate väljastada selliseid vastuseid, mis ei ütle mitte midagi. Te küll ütlete, suu liigub, te tekitate häält, aga keegi ei saa teid hiljem ühegi väljaöeldud lubaduse või konkreetse numbri asjaoludel vahele võtta. Millal te selle kunsti omandasite?

JJ: Väga huvitav, et teil selline mulje on jäänud. Enda meelest olen ma juba pool tundi väga konkreetne olnud. 

TV: Võtame konkreetse näite. Sotsid lubasid enne valimisi maamaksu väiksemaks muuta. Oli selline lubadus?

JJ: Absoluutselt.

TV: Nii. Nüüd selles koalitsioonilepingus ei lubata praegust maamaksu enam vähendada. Miks te oma lubadusi ei täida?

JJ: See oli koht, kus tuli otsida kompromissi. Kus kahe erakonna seisukohad polnud päris samad. 

TV: Asi selge. Te jagasite lubadusi ja siis --

JJ: Ei, see oli nagu kompromiss, see oli nagu valijate tahe. Et nad andsid ühele erakonnale (Juske peab silmas Keskerakonda) enamuse. 

Ivari Padar keelas diili Keskerakonnaga

TV: Te tahtsite Keskerakonnaga teha koostööd juba 2005. Aga tol hetkel Ivari Padar ütles, et tema seda ei luba. 

JJ: Tol hetkel oli erakonna otsus seda mitte teha. Ma ütlen tagantjärgi - oleks võinud teha teistsuguse otsuse. Koalitsioonivalitsus on parem kui ühe partei võim.

TV: (no-olete-teie-ikka-limukas-häälel) Te tahtsite juba nelja aasta eest teha Keskerakonnaga koostööd, aga teie oma partei seda ei lubanud. Siis te neli aastat mõnitasite Edgar Savisaart ja Keskerakonda oma blogis ja nüüd, kus oli uuesti võimalus teha koostööd, hakkasite te seda kohe tegema. Kas see selline isiksuse lõhestumine ei ole?

JJ: Kindlasti ei ole. (Vahter püüab midagi vahele öelda, aga Juske kähvab: "Las ma lõpetan mõtte ära!", nüüd juba peaaegu ärritunult - KK) Mis oleks mul veel lihtsam olnud kui jätkuvalt kolm korda päevas kirjutada oma blogis Savisaarest, aga sellest poleks muutunud mitte midagi. Nii et täna me oleme koalitsioonis, me oleme leppinud kokku konkreetse tegevuskava ja meil on võimalus protsessi mõjutada. 

TV: Sõltub teist üldse midagi?

JJ: Absoluutselt! Ma lähen kohe koalitsiooninõukokku! Ma hakkan arutama asju, mida selles eelarves võiks teha paremini!

Ei mingit häbi Mutli pärast

TV: Kas teil häbi ei ole, et Jaanus Mutli sai 

50 000 kroonise palga linna sihtasutuselt, mis tegeleb kultuuripealinnaga? 

JJ: Ma ei tea, kas mul peaks häbi olema. Ma ütlen päris siiralt, et ma ei tea, mis põhjustel Tallinn 2011 tegi selle otsuse. Teatavasti oli 11 kandidaati, ja ma ei tea, miks valiti inimene, kellel on tõsine korruptsioonisüüdistus. 

TV: Aga teile meeldib see otsus? 

JJ: Mina võib-olla oleks teinud teistsuguse otsuse, aga ma ei tea nõukogu motiivi. Võib-olla, kui me arutame, mis selle otsuse motiiv võis olla, siis teadupärast kultuuripealinna rahastamine on üpris kriitiline. Ja Mutlil on selles osas pikaajalised kogemused.

TV: (kibedalt) Nii et nüüd toob ta kultuuripealinnale palju kinkekaarte, millega inimesed saavad kultuuri teha?

JJ: (häirimatult) Ma ütlen, et maine tekitab teatud küsimusi. Aga ta on kindlasti inimene, kes valdab nii-öelda rahade liigutamist, olgu siis heas või halvas mõttes.

TV: (väikse kibeda naeruturtsatusega) Kas teil häbi ei ole seda juttu rääkida?

JJ: (hääletoon on endine) Mul ei ole kindlasti häbi.

Pattude andestamine on jumala kätes 

KK: Millal teil viimati häbi oli?

JJ: Minul häbi? Ma hetkel jään selle vastuse võlgu, aga kindlasti on elus olnud ka neid hetki, kus on tulnud tunda häbi. 

KK: Ja mis teie reaktsioon siis tavaliselt on? Vaenlane hävitada - see, kes teid sellesse situatsiooni pani? Kahetseda pattu?

JJ: Ma arvan, et kui ma olen kunagi eksinud, kusagil oma elus, siis kindlasti on põhjust vabandada nende inimeste ees, kellele ma olen haiget teinud. 

KK: Kas te teoloogina usute, et kõik patud on andekssaadavad?

JJ: Pööran tähelepanu, et see eeldab pattude kahetsemist. Aga kõik on jumala kätes.

KK: Mis on see salapärane patt Püha Vaimu vastu, mida piibli kohaselt ei saa andeks?

JJ: (miniatuurne peanoogutus) Need on väga tõsised süüteod. Minu hingel selliseid ei ole. Aga kui me räägime usu vaatevinklist, siis lõppotsus on jumala käes ja jumal teatavasti on kõikvõimas.

KK: Kas te saate veel veidike kirjeldada jumalat? 

Arusaamatu segadust väljendav häälitsus.

KK: Kui te teate, et ta on kõikvõimas, siis mida te ta kohta veel teate?

JJ: Mina tean ta kohta väga vähe.

KK: Kuidas te siis teate, et ta on kõikvõimas?

JJ: Räägitakse. Inimesed usuvad ja mina kindlasti usun.

KK: Kui jumal on kõikvõimas, siis miks, kui minna välja, ma olen kindel, et kolme minutiga ma võin leida siit nii-öelda teie linnast mõne kerjava vanainimese, kes kössitab kuskil nurga peal. Kui jumal on kõikvõimas, siis miks ta laseb sel vanainimesel külmetada ja end alandada?

JJ: (mahedalt) See on kindlasti küsimus, mis on kirikut läbi aegade vaevanud. Ja ega me ei tea seda õiget vastust, aga mu meelest üks vastus on see, et kui maailm koosneks ainult headusest, siis me elaks juba paradiisis. Selleks, et tunda headust, tuleb teada, mis on kurjus. 

Ei armasta Edgar Savisaart

KK: Ma küsiks ikkagi, et kui Edgar Savisaar on olnud teile pikka aega antipaatne... 

JJ: Jaa! (diktofonilindil kõlab see kirgliku hüüatusena, kuigi on öeldud vaid poolihääli

TV: On ta teile seda ikka veel?

JJ: Meist keegi ei armasta Keskerakonda ja veel vähem Edgar Savisaart! Kui me armastaks, siis me oleks Keskerakonna liikmed.  

KK: Aga millal teil see Saulusest Pauluseks moment oli?

JJ: (segaduses) Saulusest Pauluseks? Kui Saulusest sai Paulus, sai temast õige mees Jumala silmis.

TV: Kas Edgar Savisaar ei ole teie jaoks tänasel päeval õige mees?

JJ: Ta on täna koalitsioonipartner. Niikaua, kuni selles koalitsioonis on võimalusi, ma siin olen.

TV: Savisaar tegi ka noorena õpilasmalevat. Kas teie plaanite samasugust karjääri?

JJ: Minu karjäär on valijate kätes.

Keskerakondlik "õudus" muutus üleöö "hoolivaks poliitikaks"

  • Mida rääkis Jaak Juske enne valimisi?

7. september 2009: Ärge uskuge Savisaare juttu, et Keskerakond hoolib teist. Tõde on see, et Keskerakond jätab endast maha sisuliselt pankrotis linna.

8. september 2009: Ei ole mina see, kes Ivo Parbust enne kohtuotsust risti soovib lüüa, aga kindlasti ei ole õige tema jätkuv töötamine Tallinna linnasüsteemis. Keskerakondlikus Tallinnas on aga teatavasti kõik võimalik. 

14. oktoober 2009: Kuritegelik oli uue Solarise keskuse avamine iga hinna eest enne kohalikke valimisi, et linnapea Savisaar saaks enneolematu meediasära saatel veel ühe lindi läbi lõigata.

16. oktoober 2009: Valimisnädalal ilmus lausa kaks Tallinna linna ametliku häälekandja Pealinna lehe numbrit. Keskerakonna propagandamasin võttis viimast. Ei ole kahtlust - taoline õudus peab lõppema.

  • Mida räägib Jaak Juske pärast valimisi?

4. november 2009: Kui sotside ja Keskerakonna koostöö Tallinnas end õigustab, tähendab see ka kogu riigis parempoolse poliitika lõppu ja uue, hooliva poliitika algust.


Jaak Juske (33)

 

 

Tallinna sotside ambitsioonikas juht. Poliitikas 1997. aastast. Varem tegutsenud Vootele Hanseni Parempoolsetes, Jaak-Hans Kuksi Talurahvaerakonnas ja Toomas Hendrik Ilvese Rahvaerakonnas. On õppinud teoloogiat ja ajalugu.