Telefoni suur puutetundlik ekraan hellitab pöialt oma kergelt pehmendatud pinnaga. Igale ­vajutusele reageerib vidin õrna vibratsiooniga, andes nõnda märku, et mõistab omanikku ja allub täielikult. Kas ikka allub?

Esmakohtumisel vidinaga võib vaevama ­hakata küsimus, millise sõrmega seda ­käsitseda. Nuppudega mobiile oleme enamjaolt harjunud ­opereerima pöidlaga. Proovige telefoni paremas (või vasemas) käes hoides sama käe pöidla otsaga puudutada täisnurga all ekraani. Kardan, et Samsungi korealasest aretajad on ­olnud liiga rutakad.

Põhjamaade rahvas on kasvult suurem, peod ja pöidlad on jämedamad. Nõnda käivitabki suur ­põhjala pöial F490 ekraanil vajalikku rakendust taga ajades igasugu ebavajalikke funktsioone.

iPhone'i proovinud ilmselt ­loobuvad lootusest sellist vidinat vaid ühe käega kasutada, sest nii ­mõnegi ­rakenduse täiel rinnal nautimiseks ­tuleb telefon enda ette lauale asetada ja kahe ­käega selle menüüsse kaevuda.

Samsungi menüüd kiidetakse sõnapaariga "intuitiivne kasutajaliides". Täpne iseloomustus. Tõepoolest, kui tekib vajadus sõnumit saata ja oled menüüst vajaliku rakenduse ­avanud, võid ­esmalt jahmuda, et telefon esimese asjana ­hädavajalikke tähti välja ei paku. Tähtede ­saamiseks pead ­puudutama tekstiala. Aega läheb, aga ­asja saab - ­lõpuks harjud ka sellega. Viimaks taipad, et ­sõnumi saaja telefoninumbri sisestamisel saad ­numbrid ­tekitada sama moodi: tuleb lihtsalt ­numbritele ­mõeldud ala puudutada. Need kaks avastust on ­õnneks ainsad intuitiivselt leitavad rakendused, kõik ülejäänud funktsioonid on mõistetava ikooniga ­varustatud.

Tahtmatult tekib seda telefoni nautides mõte, et kusagil hoogsas arendusetapis jäi ­puutetundlike ­telefonide aretajatel kahe silma vahele ­asjaolu, et tegu on ennekõike inimsoo mugavust ­parandavate esemetega. Nüüdsed puutetelefonid võtavad ­omaniku päevakavas eraldi ajaniši. Esiteks ei saa neid juhtida lihasmälu järgi nagu tavalisi ­nuppudega mobiile, sest tõenäosus, et pöial teeb mingi ­vale ­liigutuse, on liiga suur. Seega peab ­telefoniga ­tegelemiseks ümbritsevast irduma, et saaks ­sellele korralikult keskenduda. Teiseks, ­ajaviitmisriistana kulutavad need parasjagu omaniku kallist ­aega ­ootamisele. Oota, kuni arvuti telefonist pildid ­kätte saab. Oota, kuni telefon arvutist muusika ­kätte saab... Puutetundlikust telefonist saab justkui ­pereliige. Ta vajab hoolt ja tähelepanu.

Samsung F490 on selle hoole ja ­tähelepanu ­täiega ära teeninud. Muusikat saab sellest ­kuulata tavaliste klappidega, sest 3,5 mm ­sisend on ­olemas. Videot võid vaadata telefoni ­kohta ­hiigelsuurelt 3,5tolliselt 16:9 ­laotusega ­ekraanilt. Fotoresolutsioon võimas 5 MP. Veebis saab surfata, otsinguid ­teostab Google Search. Ameerika turule ­mõeldud ­mudeliversioonil on ­lausa WiMAX, et iPhone'ile ikka koht korralikult ­kätte näidata. Ja ­disaini poolest on Samsung kaugelt "telefonim" kui ­iPhone.