Uurimist juhtiva Põhja Prokuratuuri vanemprokuröri Kristel Siitam-Nyiri sõnul toimub Galojani ülekuulamine "nii kiiresti kui võimalik".

Euroopa Liikumist esindanud advokaat Indrek Teder esitas juba mullu oktoobris taotluse alustada Galojani tegude suhtes uurimist karistusseadustiku punkti järgi, mis räägib "omastamisest suures ulatuses".

Praeguseks on uurimise alustamisest möödunud viis kuud ning Galojan on selgelt tüdinenud raiskajatibi mainest. Ta räägib kuluaarides, et pole MTÜ raha raisanud ning lisaks pidi ta minema 14. veebruaril politseisse ütlusi andma, kuid pool tundi enne ülekuulamist sai tema advokaat Aadu Luberg telefonikõne ülekuulamise edasilükkamise kohta. Põhjuseks asjaolu, et MTÜ tellis raha raiskamise kohta uue auditi.

Luberg on Tallinna endine politseiprefekt, Eesti üks paremaid kaitsjaid kriminaalasjades.

Ühe esimese nõuandena soovitas ta oma kliendil suu kinni hoida ja ajakirjandusele usutlusi mitte anda. Siiski esineb seksikas Galojan venekeelse ajakirja Klub värske numbri kaaneloo staarina.

Usutluses pealkirjaga "Elu ei ole mustvalge" räägib ta, et "vaatamata sellele, et kõik ajalehed kirjutasid, et Galojani suhtes on algatatud kriminaalasi, midagi sellist pole.

Kriminaalasi on algatatud, aga kahtlustatavaid ei ole. Minu huvides on, et kõik käiks võimalikult kiiresti - mul on kõik paberid, tahan neid näidata, uurimisega koostööd teha".

Prokuratuur kasutab Galojani puhul ilmselt sama taktikat nagu maadevahetuse asjas eksminister Villu Reiljani ja suurärimees Toomas Annuse puhul: kohe esimesel korral kahtlustatavaks tunnistamine annab kahtlustatavale suuremaid õigusi enda kaitsmisel. Kahtlustatav võib ülekuulamisele kaasa võtta advokaadi, tunnistaja aga mitte.

Seni on uurimine veninud välismaale tehtud järelepäringute (MTÜ raha kulus veebipoodides) ning uue auditi tõttu, mis täpsustab Galojani kulusid.

Ühing kavatseb kinnitada uue audiitorarvamuse veel sel nädalal, et siis paber politseisse edasi saata. Võrreldes esimese, mullu oktoobris valminud auditiga olla tegemist "minimaalsete, suuresti tehnilist laadi muudatusega" ning arvesse on võetud ka Galojani poole selgitusi.

Mõlemad paberid koostas üks raamatupidamisega tegelev vähetuntud FIE.

Oktoobrikuise auditi kohaselt oli Galojan raisanud 1 068 000 krooni ühingu raha. Veebruaris toimunud MTÜ erakorraline koosolek kinnitas täpsustatud nõudeks aga 818 000 krooni. Ühingu nõukogu esimees Riivo Sinijärv tõi tookord võla vähenemise ühe põhjusena välja, et mullu novembris laekus 125 000 krooni "Galojani võlgnevuse osaliseks katteks".

Galojan väidab, et tema pole seda summat tagasi maksnud. Formaalselt on tal täiesti õigus. 125 000 krooni maksis ära hoopis tema tookordne advokaat Erki ­Kergandberg, kusjuures see summa liikus esmalt Indrek Tederi advokaadibüroo ja seejärel MTÜ Eesti Euroopa Liikumine arvele.

Kuhu kulus euroliikumise raha Galojani ajal?


Mõned stiilinäited.


- UPSi kullerteenus (veebipood rafaello.com) 192 000 kr

- Beau Monde’i juveelisalongi kinkekaardid 150 000 kr

- Apranga pood (Armani rõivad) 113 000 kr

- Queensway Book Store London 71 000 kr

- Finest Fashioni pood (Escada rõivad) 41 000 kr


Allikas: audit MTÜ Eesti Euroopa Liikumine

raamatupidamise arvestuses kajastatud kuludokumentide kohta, okt 2007