17,5 meetri pikkune ja 3 meetri laiune laev leiti teise väiksema laeva kõrvalt ja see võis olla Läänemere varasemaid purjelaevu. Mõlemasse laeva olid maetud tõenäoliselt Skandinaavia päritolu ülikud.

Kaevamisi läbi viinud arheoloogiadoktor Jüri Peetsi sõnul pääses ca 750. aastast pärit matus imekombel mitmest ohust. Laeva juurest on läbi kaevatud neli kraavi ning selle kõrvale on II ilmasõja ajal kukkunud pomm, tekitades 5meetrise lehtri. Kas tegu on sakslaste või venelaste pommiga, selgub sütiku analüüsist.

Sel suvel kaevatigi pommilehtrit, et näha, kas sinna on laevast midagi vajunud. Ja oligi — leiti terve kaheteramõõk ja kahe üheteramõõga tükid, lisaks ka viis vaalaluust mängunuppu. Kokku on Peetsi andmeil nüüd Salmelt leitud umbes 40 mõõka, sadakond nooleotsa ja 350 mängunuppu. „Mängunuppude arvu täpselt ei teagi, sest ühel mehel oli süles terve kotitäis nuppe, mis tuleb ettevaatlikult lahti harutada,” märkis Peets.

Laeva on maetud sugulased?

Pikkade (ca 175cm) meeste skelette kaevati teisest laevast välja ca 40, esimest laevast 20. „On põhjust arvata, et sinna võib olla maetud lähisugulasi. Kas oli ja kust nad pärit olid, näitavad DNA- ja strontsiumi analüüsid,” ütles Peets.

Enamik mehi oli maetud neljas kihis riita laotuna. Laevast leiti ka viie-kuue koera skeletid.

Pärast konserveerimist pannakse leiud vaatamiseks välja Kuressaare muuseumi.  

Vaata fotosid ja videot siit.