Niisugune suur muuseum on tavaliselt pigem väsitav kui meeletult põnev. Aga Põhjamaade muuseum on natuke teistsugune.

Näiteks on seal üks terve pikk koridor täis nukumaju – ühe-, kahe- ja kolmekorruselised, lihtsa sisustusega, luksuslikud, antiikmööbliga, moodsa sisustusega, nukkudega ja nukkudeta.

Teine pikk koridor on otsast otsani täis kingi. Kontskingad, tänavakingad, stilettod, sandaalid, nöörsaapad, doktor martensid, plätud, puukotad ja nii edasi. 17. sajandist tänapäevani välja.

Kolmas koridor on täis riideid. Neljas mööblit. Viies pidusöögiks kaetud laudu. Kuues näitab Rootsi traditsioone. Seitsmes Rootsi kodusid. Kaheksas rahvariideid. Üheksandas on Strindbergi galerii.

Muide, noaotsasid ja kivikildusid pole selles muuseumis olemaski – Põhjamaade muuseum näitab vaid ajalugu alates 1520. aastast kuni tänapäevani.

Aga kui teil on väiksed lapsed, kes hakkavad pikkades koridorides haigutama ja virisema, siis nemad võite rahuga viia esimese korruse mängutuppa, kus on veel umbes sada jõnglast ootamas. See on 19. sajandi talumajakeseks kujundatud ruum saja asjaga, millega lapsed saavad tegeleda ja mängida.  Toas on ka taluperenaiseks riietatud muuseumitöötaja, kes asjadel silma peal hoiab ja kas või tuhandele küsimusele vastuse leiab – kuigi küll mitte eesti keeles.

Täiskasvanule maksab kogu see lõbu 75 SEKi (130 EEKi), alla 18-aastastele tasuta.  Aet Süvari

Reisikulud katsid Tallink ja Djurgardeni saare muuseumid.