Paraku on ainus võimalus pääseda autoga Toompea 3 kirikuhoone juurde mööda mõnesajameetrist teelõiku, mis läbib Vjatšeslav Leedo valdused. 

Et nelipühilastel võttis kirjale reageerimine aega ning viimaks aset leidnud kohtumine ei toonud Compaktile meelepärast tulemust, ähvardas firma kirikule ligipääsu sulgeda. Kirik pöördus kohtusse, kes käskis, et seni kuni vaidlused kestavad, peab olema tee lahti.   

EKNK taotles mõistlikku lahendust ja servituudi seadmist. Kuna kogudus on teelõiku rahastanud ning seda aastakümneid kasutanud, leiti esmalt, et raha nõudmine pole põhjendatud. 

Piiskop Ago Lilleoru sõnul suruti neid aga justkui nurka. "Võimalik, et me tegime läbirääkimistel vigu. Aga et Tallinna südames ähvardatakse 21. sajandil kruntide sulgemisega - sellega on tekitatud selline varakapitalistlik foon," ütleb ta. 

Leedo firma käitumine näib jokk. Eraomanik otsustab ise, mida oma maatükiga teeb ning keda ja mis tingimustel seda kasutama lubab. Ent kirikut esindav advokaat Indrek Nuut viitab, et kohus ei lubanud teed sulgeda.  

Compakt Kinnisvara juhatuse liige Martin Lember väidab, et firma on käitunud kiriku suhtes igati korrektselt. "Kiriku krundile pääs nii kiriku töötajatele, teenindavale personalile ja transpordile on olnud kogu aeg tagatud. Samuti ei ole vähemalgi määral piiratud pääsu kiriku külastajatele, kes tulevad jumalateenistustele jalgsi, rattaga, ratastooliga või lapsevankriga," ütleb ta. 

Küll aga piirati kiriku ligipääsu neile, kellele olid väljastatud tasulised kaardid kiriku territooriumil parkimiseks. "Kirik tegeles äritegevusega, pidades oma maal mitte ainult pühakoda, vaid ka tasulist parklat," ütleb Lember. 

Tema sõnul on tüliõunaks oleva teelõigu ehitaja rajanud selle teadlikult võõrale maale ja teinud seda maaomaniku kooskõlastuseta. Nüüd ei pea firma oma kinnistut enam kellelegi tasuta kasutada andma. 

"Kiriku poole on pöördutud korduva sooviga alustada läbirääkimisi tee kasutamise tingimuste osas, kuid kirik ei ole kunagi näidanud üles tahet kokkuleppele jõuda," väidab Lember.