Järgmiseks korraks teete midagi uut ja huvitavat?
Aldo: Midagi võibolla müügi jaoks spetsiaalselt. Just selliseid müügihitte!
Tanel: Aldo on muidugi see, kes ainult lubab.

Aga kuulsad värvitäppidega pluusid, miks sa neid enam ei tee, Aldo?
Aldo: Neid ma tahangi teha. Ma VIST teengi neid.

Aga kas teil ka meesteriideid on?
Aldo: Siin on ju kaks paari retuuse.
Tanel: (naerust kõver) Millegipärast ma vaatasin... et mehed ei proovinud retuuse. Ehehe.
Mehed tahavad ju ka riideid saada?
Aldo: Aga retuusid?

* * *
Algaja moekunstnik Piret Kartus, mis on sinu müügihitt?
Piret: Kudumid ja sellised mööbli moodi riided. (Pireti leivanumber on vanadest riietest lõigatud ribadest kootud  kampsunid – A.S.) Paljudele meeldivad sellised puised ja jäised riided. Ja siis igasugused tikitud asjad.

Järgmine kord üllatad millegi uuega?
Siis tuleb juba kevadsuvine kollektsioon ja lõpukleidi moodi kleidikesed. Suured ja uhked! Keegi ütles Stiilituru kohta, et siin on osa riideid põlve otsas õmmeldud. Siis ma mõlesin, et minu asjad ongi põlve otsas õmmeldud. Ma ei ole õmblemist õppinud, õmblen, kuidas õmblen!

* * *
Algaja moekunstnik Maria Tennof, kuidas läheb äri?
Maria: Kuule, ega eriti ei lähe. No paar asja on tegelikult ostetud.

Ja miks sul meeste asju ei ole?
On! Jumala palju on! See ja see ja see ja see... (teiste seas ilmubki lagedale kreemikas sametjakk, mille seljale on kleebitud üsna eluohtlikuna näivad peeglikillud).

Mehed küll neid siit üles ei leia.
Mul on sildi peale kirjutatud, aga tavaliselt inimesed vaatavad niimoodi… kaugemalt.

Mida kõige rohkem uudistatakse?
Kantavaid asju. Õhtukleite ei vaata eriti keegi. Öeldakse, et oi kui ilus, oi kui kena, aga ei osteta.

Kas ise õmbled valmis?
Mina ei õmble. Ma teen tikandeid ja peenemaid asju. Mul on tegelikult ehted ka ja igasugused vidinad. Neid ma nokitsen ise.
 
* * *
Ehtekunstnik Ester Faiman, oled siin teist korda, kas püüad oma töid publiku maitsele järgi muuta?
Ester: Ma arvan, et ma ei muuda. Kui keegi tuleb konkreetselt ja tellib, et tahab sellist, aga muudatustega, siis ma teen küll. Tulevikus teeksin Stiilituru jaoks lihtsamaid, mitte väga keerulisi või kalleid ehteid. Tundub, et siin pole mõtet müüa kalleid asju, pigem keskmise hinnaga.

* * *
Ehtekunstnik Katrin Veegel, on sellest ka mingit kasu, et siin oma kallist pühapäeva raiskad?
Katrin: Kindlasti oleks selle aja jooksul võinud üht-teist praktilisemat teha, aga siin olemine on endale huvitav. Tavaliselt tullakse mu juurde otse ja konkreetse sooviga, siin on vastupidi. Siin sa pead ise tekitama soovi! Paljudel puudub üldse ettekujutus, milline võib ehe olla. Reeglina küsitaksegi, et kas SEE on sõrmus? Põhiline kasu on, et inimesed küsivad kontaktandmeid. Iial ei või teada, sellest võib ka midagi edasi areneda.

Järgmine kord tuled?
Katrin: Mõtlesin, et teeks ühe pausi. Mul on põhimõte, et tulen alati uute asjadega. Võtan töötegemiseks aega ja osalen näiteks ülejärgmine kord.

Ökosõbraliku sisustusdisaini firma Greenhand omanik Taniel Kolpakov, arvad et siinolemisest on kasu?
Taniel: Jah, kohe päris tõsiselt on kasu. Hästi paljud on huvitatud ja Greenhandi idee läheb maruhästi peale.

Võtad järgmine kord ka riidekollektsiooni kaasa?
Jah, sest ehk siis saab midagi maha ka müüdud. Mööblit ju keegi kohe ei osta. Kõik mõtlevad ja vaatavad. Harjumatu natuke – mööbel sellises kohas!

Kust Greenhandi veel osta saab? 
Teeme tellimuste peale. Maikuust hakkab meie asju müüma Tartu Hobu galerii ja sügisest alates ka Võitleva Sõna disainistuudio Tallinnas.
Meie sihtgrupp ongi selline nagu Stiilituru rahvas: noored, moodsad, elurõõmsad ja innovatiivsed inimesed

Päris kena laud see ümmarguse klaasiga.
See sai täna hommikul valmis (naerab uhkelt).

Kas oled juba Lõuna-Eesti naised pannud kangastelgedel nõgesekangast kuduma?
See on jah ideaal. Tahaksime anda tööd näiteks äärelalade töötutele lastega emadele, et nad võiksid kodus töötada. Praegu, kui tekstiile on vaja, siis kootakse need valmis põhiliselt Tartu kunstikoolis. Tekstiilipoolega  tegelevad Mirjam Kirsi ja Margis Jõeäär. Neil on Tartus Antoniuse Gildis tekstiilistuudio. Kogu Greenhandi tekstiil, kardinad ja padjad, on nende tehtud.

* * *
Kuidas läheb Kunstiakadeemia moemagistrandide kaubamärgil Hula?
Anu Lensment: Väga hästi. Oleme ära müünud kuus asja ja oleme saatnud hulga inimesi Kaubamajja, seal on rohkem numbreid. 

Väga kaval. Aga miks meesteasju nii vähe on?
Aga mehi ei ole siin üldse eriti!

Nad ei tule, sest neil pole siit kuigi palju osta!
Anu: Me üritasime müüa kampsunit Arbo Tammiksaarele, aga ta ei ostnud millegipärast. Siis me loobusime meeste pinnimisest. Meestega ei saa niiviisi. Nad peavad ise vaikselt saama vaadata.

* * *
Teksakollektsiooni disainer Lea Suurpere, kuidas läheb?
Lea: Kenasti. Põhiliselt ostetakse küll väikseid asju. Nimekirja järgi vaatan, et pooled on ära müüdud, aga tegelikult seelikud ja kotid ja sellised asjad lähevad paremini.

Mis sul sildi peal seisab?
Sun Collection. Olen natuke ka Tehase Teksamüügis müünud. Kõige suurem partii oli 20 paari pükse.
Kus sa oled õppinud?
Kergetööstustehnikumis konstrueerimist ja modelleerimist. Siia ma põhiliselt luurele tulingi. Mulle pakuti võimalust hakata oma asju tootma. Mõtlesin, et uurin enne turgu ja teen endale ärikoolitust.

* * *
Moekunstnik Tiina Tiitus, mis on sinu hitt?
Tiina: Täna ei olnud hitti. Tavaliselt on kortsus pluusid ja karvamütsid. Ma arvan, et kevadhitiks on endiselt mingit sorti pluusid. Mul on plaanis hästi palju pluuse teha. Neid on kerge proovida, nad on kallid ja neid on lihtne teha selles mõttes, et ma olen neid palju õmmelnud ja see ei ole mulle suur peavalu. Mul on see käpas. Mulle endale meeldivad need lõigatud äärtega seelikud, aga rahvale need vist väga hästi peale ei lähe. 
Aga meesteasju teed?
No näed sa siin mõnda ostjat meest ka või?

Näen kurbade nägudega mehi, kes midagi ei leia.
(pikk vaikus) No võibolla. Mehed ei osta asju. Kui meestele teha, siis see peab olema midagi väga lihtsat ja lihtsa värviga – hall, tumesinine, äärmisel juhul valge, midagi sellist. Mõtle ise mehe peale, kes siin tavaliselt ringi käib!

Tülpinud abikaasa?
Tiina: Võib juhtuda, et teen midagi järgmiseks korraks, aga oma mehe suuruses. Siis kui ei müü, siis saab need asjad talle anda.

Järgmine Spiriti Stiiliturg toimub 10 märtsil, kell 13–16.