Lembit on geograafiadoktor. 1960 lõpetas Tartu ülikooli, 1966 kaitses kandidaaditöö, 1989 doktoritöö ("Baltikumi mullakliima ressursside optimeerimine maaparanduse abil ENSV näitel").

Lembit võib tundide (ja ilmselt ka päevade) kaupa rääkida mullastikust - et kuidas mõjub kuivendamine liivsavimuldadele ja saviliivmuldadele ja turvasmuldadele. Või deflatsioonist - et kui maa kuivendamisega liiga hoogu sattuda, pühib tuul mulla pealmise kihi kus kurat. Või et mis siis saab, kui teha kompleksselt nii kuivendust kui ka sügavkündi - siis läheb olukord tükk maad paremaks. Või et kui seavabriku läga otse põllule vedada, keerab see mulla põhjalikult tuksi... Lembit, mis seal salata, on oma ala suur asjatundja.

Kui Lembit teada sai, et Evelin kurameerib Toomas Hendrik Ilvesega, oli Toomas parajasti välisminister. Keegi tuttav Tartust helistas: Lembit, osta tänane Kroonika! Lembit ostis ja luges ja helistas ärevalt tütrele. Tütar kutsus isa Olümpia hotelli kohvikusse ja rääkis ära. Kuidas Tartus oli volbripäeval korpide pidu ja kuidas Evelin oli Toomasega tantsinud ja tantsinud ja šampanja oli voolanud öö läbi. Mõlemad - nii Toomas kui ka Evelin - olid abielus. Evelin sai lahutuse aasta pärast, Toomas seitsme aasta pärast, 2004 olid pulmad.

Lembitule meeldib Toomas, sest Evelinile meeldib Toomas. Evelin ütles isale, et Toomas on tema "elämän mies", ja muidugi on isal selle üle tõsiselt hea meel.

Seda, et väimeespoeg Eesti presidendiks kandideerib, võttis Lembit külma kõhuga. Saab presidendiks, ei saa presidendiks - vahet ei ole. Lembit teadis, mida Evelin arvab: kui Toomas ära valitakse, keeravad Ärma talu tegemised totaalselt pea peale. Mis saab Evelini viiesajast roosist ja hotellist ja raamatukogust 25 000 raamatuga? Kes hakkab hoidma nelja-aastast Keiut?

Tänavu jaanipäeva paiku pidas Lembit oma 70. sünnipäeva ja Toomas oli ka kohal (Toomas oli siis juba presidendikandidaat).

Lembit mõtles, et mis oleks, kui tõstaks toosti: tervitus Eesti uue võimaliku presidendi auks!... Aga jättis tõstmata. Toomas oli sünnipäevalauas vaikne ega rääkinud valimistest suurt midagi. No nii palju rääkis, et ega ta ise Kadriorgu ei kipu. Aga et näe, kohalik rahvas ütleb - sa oled selline Lennart Meri tüüpi mees ja sa peaksid kandideerima - ja et no hea küll, ma teen selle tsirkuse kaasa.

Valimisi Estonia saalis vaatas Lembit Soomes televiisorist (ETV). Ametisse pühitsemist paar nädalat hiljem tahtis Lembit Riigikogus oma silmaga näha, aga Evelin ütles, et seal on vähe kohti - Toomasel oli oma sõprade jaoks vist ainult viis kohta - ja Lembit ei hakanud trügima.

Nüüd on Lembitul, piinlik lugu, Toomasele õnnesoovid edasi andmata. Tahtis pärast valimisi kohe helistada, aga ei saanud ühendust. Eveliniga sai ka alles kolm päeva hiljem rääkida. Evelin ütles, et ah, ära praegu Toomast tülita, tal nii palj u tegemist!

Soomes pole Lembit kellelegi rääkinud, et väimees presidendiks valiti. Mine tea, mis veel juhtuma hakkab, tulevad ka ajakirjanikud kohale! Pole vaja. Aga Lembit tunneb, et soomlaste suhtumine Eesti uude presidenti on soe. Toomas on Soome presidendi Tarja Halose hea tuttav - järelikult tore ja õige mees!

Lembit ise hoidis varem Keskerakonna poole. Talle istus Keskerakonna programm ja ta tellis usinasti parteilehte Kesknädal. Nüüd on Kesknädala lugemisel kriips peal. Pärast seda, kui Ando Leps Lembitu väimehe vastu rea artikleid avaldas, Lembit loobus. Sellist jura ta enam ei telli!

Lembitul on paar mõtet, mida tema kui vanem mees väimehega meeleldi jagaks. Üks asi puudutab peaministrikandidaat Mart Laari. Lembit seda härrat peaministriks ei soovitaks. Lembitu noorusajal viidi Eesti maaelus läbi sundkollektiviseerimine. Ja nüüd, Laari peaministriaastatel, sundlammutamine. Mõned jäid alles, ja näe, kestavad siiamaani - endine 9. Mai ja Estonia Järvamaal... Peaminister peaks ikka majandust ka natuke tundma!

Teine asi, mida Lembit tahaks Toomasele südamele panna - mõned siin heidavad ette, et Toomas ei oska eesti keelt ega tunne Eesti olusid. Toomas peab tõesti näitama, et ta selles vallas vaeva näeb. Muidu ei lõpetatagi haukumist ära.

Ja siis üks asi veel. Või ei - seda ehk ei sobi kirjutada. Aga teisest küljest - miks ka mitte! Lembit on Eveliniga sellest juba rääkinud: seal presidendi juures on Akadeemiline Nõukogu. Ja et ehk oleks temast, Lembitust, selles nõukogus abi. Evelin ütles, et ei tea. Et sinna valitakse rohkem nooremaid ja et vaevalt temasugust sinna tahetakse. Lembit mõtleb, et no eks näis.

Lembit lahutas oma esimesest abikaasast Kallist 1980. aastal (sest naine ja Lembitu ema ei saanud läbi). Lembitu teine abikaasa Silvi oli ingerisoomlane. Ja kui Mauno Koivisto üheksakümnendate algul kuulutas, et ingerisoomlastel on võimalus kodumaale tagasi tulla, mindi 1992 Soome elama.

Algul oli Lembit Soomes "jumala tööta". Aga et Soome töötu sai tollal rohkem raha kui Eesti peaminister (7000 krooni kanti), polnud elul viga midagi.

Siis töötas Lembit Helsingi linnavalitsuse juurde loodud asutuses, kes otsis Soome ärimeestele Baltikumist äripartnereid. Seejärel õpetas koolis lapsi - looduse kasutamist, maateadust ja ilmateadust. Õpetaja amet ei ole Soomes kerge. Vabakasvatus, õpilane võib tunnis teha, mis pähe tuleb - ringi käia, selili maas püherdada... Jube lugu!

 

Lembitule meeldib, et tütar Evelin on aktiivne, kohanemisvõimeline ja tegus. (Et nagu isasse!) Räägib, kuidas Evelin on saanud kriitikat küll vasakult, küll paremalt (Welcome to Estonia!) ja on jamast alati sirge seljaga välja tulnud. Lembit kiidab tütre tegemisi Ärmal (ja annab nõu, kuidas maaparandust korralda). Lembit on ise ka Ärmal käinud, aasta tagasi. Nüüd kui Toomas on president, ei tohi Lembit Ärmale niisama sisse marssida. Nüüd peab ette helistama ja kokku leppima - julgestuspolitsei võtab muidu natist kinni.

Majanduslikel kaalutlustel vormistas Lembit ka Silviga abielulahutuse (Lembit sai nii head palka ja abikaasal taheti abiraha ära võtta). Et Soomes loetakse need, kes elavad ühel elamispinnal, leibkonnaks, kolis naine uude kohta elama.

Algul kohtuti nädalavahetustel, siis ikka harvemi ni ja harvemini. Nüüd on Lembit Soomes üksi.

Lembit teeb tervisesporti, ujub, sõidab jalgrattaga, kuigi möödunud aastal pandi talle uus puusaliiges. Käib spordivõistlusi vaatamas ja Andrus Värniku maailmameistriviske ajal istus halva ilma kiuste olümpiastaadionil kohal. Kergejõustik ja eriti kümnevõistlus on valdkond, mida Lembit läbinisti tunneb. Loeb soomekeelset National Geographicut ja Helsingin Sanomaid, mida naabrimees talle postkasti sokutab. Vaatab ETVst "Pealtnägijat" ja "AKd" ja Soome kanalilt "Vapraid ja ilusaid" (neid vaatab ta järjekindlalt 1992. aastast saadik), teeb ise süüa. Ja kohvivee ajab tuliseks mikrolaineahjus.

Kord kuus käib Lembit Eestis (tal on Tartus Annelinnas euroremonditud korter) ja siis on tavaliselt nädal aega järjest siin. Kunagi kolib Lembit ilmselt Eestisse tagasi. Enne ootab, millal Eesti euro peale läheb. Siis saab Soome pensioni riskivabalt kaasa võtta.