Uksesulgur on seade, mis automaatselt tõmbab kinni poolsuletud ukse. Nii ei saa uks jääda poolde vinna, samuti pole sulgemiseks vaja seda kõvasti kinni lüüa. Tagaistmete ventilatsioon on vajalik nahkistmete puhul, et vältida higistamist. Audi A8 varustusloetelus need seadmed puuduvad.

Follow-Me on üks väheseid eritehnika valda kuuluvaid süsteeme, mida presidendi autolt nõuti. Tegemist on tagaaknal paikneva tabloo või märgutuledega. Järelsõitva julgestusauto juht näeb sellelt, millist pedaali presidendi autojuht parasjagu vajutab ja saab niiviisi hoida võimalikult väikest pikivahet. Follow-Me süsteeme ei paku ükski autotootja, need paigaldatakse tellija soovil eraldi.

Presidendi Kantselei haldusdirektor Andres Suurkuusk kinnitab, et uksesulgurit ja tagaistmete tuulutust autol tõepoolest ei ole. Kuid tema sõnul otsustas riigihanke komisjon, et tegemist on mitteolulise vajakajäämisega. “Kui me oleksime lugenud need olulisteks, pidanuksime Audi pakkumise tagasi lükkama.” Sarnaseid puudusi olevat olnud ka teistes pakkumistes. Follow-Me kohta ütleb Suurkuusk, et see on autol kindlasti olemas, kuid turvateenistus kasutab seda vastavalt oma äranägemisele.

Riighankekonkursi võitis Reval Auto Audi A8 pakkumisega. Reval Auto ostujuhi Andrus Heina sõnul ei kasuta Audi uste servosulgureid turvakaalutlustel – on olnud õnnetusi, kus lapsed on sõrmed ukse vahele jätnud. Ventileeritavate tagaistmete kohta ütleb Hein, et neid pole korraliku naturaalnahaga kaetud istme korral vaja, nahk hingab ise piisavalt. Follow-Me süsteemi kohta Hein kommentaare ei anna: “Leppisime teise poolega kokku, et mõne asja kohta ei ütle me midagi.” Ka presidendi turvaülem kinnitab, et kõik nõutud lisad on autol olemas.

Tegelikult ei pruugi Follow-Me süsteem kõrvaltvaatajale üldse nähtav olla. Punase, kollase ja rohelise tulega tabloo võib olla paigaldatud tagaaknal asuva kolmanda piduritule asemele ja sel juhul on süsteemi olemasolu väljastpoolt võimatu kindlaks teha.

Reval Auto pakutud Audi A8 igakuine rendimakse on 7413 krooni, ainus kvalifitseerunud võistleja oli Silberauto pakutud S-klassi Mercedes-Benz 10 738kroonise kuumaksega. Audi renditi viieks aastaks.

Lisaks on kantselei tänavu rentinud veel kolm uut autot – kantselei direktori Tarmo Männi Volkswagen Passati, haldusosakonna Mazda 626 ja Paslepa suveresidentsis kasutatava Toyota pikapi.

Suurkuuse väitel ei ole nende soetamine kuidagi seotud presidendi auto oodatust soodsama rendihinna pealt saavutatava kokkuhoiuga: “Kõik autode väljavahetamised olid ette planeeritud.” Presidendi Kantselei eelarves on autode ülalpidamiseks ette nähtud 2 423 000 krooni, autosid on kokku kaheksa.

Eelmine presidendi esindusauto, S-klassi Mercedes, läheb juunikuus oksjonile alghinnaga 200 000 krooni.