Presidendi nõuniku Olari Koppeli sõnul on esmakordselt toimuval Eesti sõprade rahvusvaheliseks kokkutulekuks nimetatud üritusel kaks eesmärki - tänuavaldus ja turundus. „Eesti võlgneb oma senise edu eest lisaks omaenda inimeste tublidusele ja sihikindlusele tänu ka sadadele ja tuhandetele sõpradele teistes riikides, kes on meid nõu, jõu, investeeringute ja suhetega aidanud. Selle üritusega tahetakse meie käekäigu toetajaid tänada. Ja samas ka Eestit tutvustada meie vanadele ja uutele sõpradele," ütles Koppel.

Eesti sõpradeks on korraldajad lugenud näiteks Eesti aukonsulid üle maailma, kuid kutsutute nimekirjas on ka näiteks Läti ekspresident Vaira Vike-Freiberga, ELi valiskomitee liige Ari Vatanen, ajaloolane Seppo Zettenberg, Saksamaal elav helilooja Jüri Reinvere, Arvo Pärdi poeg Michael, Zonda Pagani superautode tootja Horacio Pagani, Mikko Fritze Goethe instituudist Soomes (endine Kultuuripealinna projekti vedaja), USA filmitegija James Tusty (filmi „Laulev revolutsioon" üks autoreid, kes teeb praegu 13-osalist „Estonia"-nimelist reisisarja) jpt.

Koppeli sõnul tegid kutsutavate kohta ettepanekuid kümned inimesed nii poliitika, kultuuri kui ettevõtluse alalt.

Kodueestlastest osaleb näiteks ärimehest kunstikoguja Enn Kunila, kunstnik Jüri Arrak, EMT pealik Valdo Kalm, Edelaraudtee arendusdirektor Tiit Riisalo. Mitte nii väga üllataval kombel ei kuulu osalevatest poliitikutest keegi Keskerakonda: Mart Laar (IRL), Keit Pentus (Reform), Rain Rosimannus (Reform).

„Idee midagi sellist korraldada küpses mitmetes peades. Konkreetsele ettevõtmisele andis tõuke president Toomas Hendrik Ilvese ja ettevõtja Margus Reinsalu mõttevahetus tänavu kevadel, misjärel nad kaasasid ettevalmistamisse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Pärnu Konverentsid," ütles Koppel. Kui ettevõtmist saadab edu, siis loodavad korraldajad kujundada sellest igasuvise traditsiooni.