„Praeguse seisuga Vabariigi Presidendi ajakavas muudatusi tehtud ei ole. Kava järgi esineb Vabariigi President öölaulupeol „Märkamisaeg"," teatas kantselei.

Täna varahommikul viidi president Toomas Hendrik Ilves halva enesetunde tõttu Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse uuringutele, arstide hinnangul olid kaebused põhjustatud viirusinfektsioonist.


Öölaulupidu "Märkamisaeg" on üks EV 90 juubeliaasta suursündmusi, millega tähistatakse nii 20 aasta möödumist esimestest öölaulupidudest kui ka taasiseseisvumispäeva. Öölaulupeole registreerus 132 koori, kokku üle 3000 lauljaga. Teiste hulgas on nimekirjas enamus meie üliõpilaskoore, Rahvusmeeskoor, Ellerhein, Noorus, ETV tütarlaste- ja noortekoor, samuti „Koorilahingus" rahva lemmikuks tõusnud Suisapäisa Türilt. Kaugemalt tulijad on Euroopa Eestlaste Koor ja Belgia eestlaste kammerkoor „Beene".

„Märkamisaja" programm on ülesehitatud muusikalis-ajaloolisele teljele. Lauluööl kuuleb regilaulust kaunimate ja armsaks lauldud koorilauludeni („Koit", „Mu isamaa on minu arm", „Laul Põhjamaast", „Ärkamisaeg" jne), paarikümne aasta tagustest isamaalistest hittidest („5 isamaalist laulu", „Ei ole üksi ükski maa") punklaulude ja tänaste noorte heliloojate-solistide loominguni välja. Lauluvalikut ilmestab ekraanidele projitseeritav foto- ja filmimaterjal olulisematest sündustest meie rahva loos. Öölaulupeolisi tervitab kava kohaselt Vabariigi President Toomas-Hendrik Ilves.

Ehkki öölaulupeol puudub piir laval olija ja publiku vahel, aitab ühtset hingamist hoida väga väärikas loomeinimeste seltskond: näitlejad lavastusest „Eesti asi"; lisaks Rain Simmul, Ivo Linna, Peeter Kaljumäe, Voldemar Kuslap, Toomas Lunge, Jaan Elgula, Tõnis Mägi, Riho Sibul, Jaak Tuksam, Jaak Johanson, Tõnu Tepandi, Peeter Volkonski; punkliikumise veteranid Villu Tamme ja Tõnu Trubetsky; noorema põlvkonna solistid Liisi Koikson, Gerli Padar, Laura Põldvere, Lenna Kuurmaa, Hannaliisa Uusmaa, Koit Toome. Orkestritest on esindatud Üle-Eestiline Noorte Sümfooniaorkester ning puhkpilliorkester „Õnn tuli õuele" Audru vallast; ansamblitest aga Kiigelaulukuuik, Lindpriid, Ruja, Metsatöll, Anti Kammiste bänd.

Dirigendipuldis hoiavad meloodia liikumist ja laulude rütmi Eri Klas, Tõnu Kaljuste, Tiia-Ester Loitme, Laine Jänes, Aarne Saluveer, Ants Üleoja, Jüri-Ruut Kangur, Mihhail Gerts, Jüri Alperten.

Öölaulupeol ei müüda alkoholi. Kohapeal on korraldatud toitlustamine, keelatud ei ole kaasa võtta oma piknikukorv. Kindlasti tasuks pealtvaatajatel riietuda augustiööle vastavalt (pleed, istumisalus vmt), et niiskus ja jahedus ei sunniks keset peo kulminatsiooni koju minema. Taskusse võiks pista vihmakeebi, sest vihmavarjude tagant ei näe tagumised kaasalauljad laval toimuvat.

Lauluöö algab õhtul kell üheksa ja vältab esimeste hommikutundideni, kella kolmeni. Sündmuse kannab üle ja säilitab aegade otsani Rahvusringhääling.

Öölaulupeolise meelespea

Öölaulupeo „Märkamisaeg" meeldivaks ja turvaliseks kulgemiseks on korraldajatel publikule eraldi soovitused ja informatsioon.

Rahva sissepääs Lauluväljakule algab kell 20 kõikidest väravatest. Et liikumine oleks tõrgeteta ja ladus, siis paluvad korraldajad mitte kaasa võtta:

- klaasist, plekkist, plastikust või muid anumaid ja esemeid, mille sisu või purunemine jms võivad ohustada turvalisust;
- mistahes relvi või muid ohtlikke esemeid;
- pürotehnilisi vahendeid, tõrvikuid;
- lemmikloomi;
- alkoholi, narkootilisi või muid psühhotroopseid ained;
- jalgrattaid, rulluiske, rulasid, jm;
- lippe, loosungeid, plakateid jm. esemeid, mis ei sobi ürituse meelsuse ja kontekstiga.

Korraldajad soovitavad riietuda augustiööle vastavalt (soe pleed vm).

Lauluväljaku läheduses on parkimiskohtade arv piiratud. Palume järgida lisamärgistusi ja reguleerijate märguandeid.

Väljapool tavapärast busside liikumist eraldi ööliine ei tule. Praktika on näidanud, et ööliinide käimapanek ei lahenda probleemi - sellist massi ei suuda niikuinii korraga ära vedada ja inimesed ummistavad igal juhul teed, mistõttu lisatransport ei saa lihtsalt liikuda. Korraldajad paluvad rahval arvestada öise jalutuskäigu või kellele see võimatu, siis taksosõiduga.