Erakonna pressiesindaja Taavi Pukk (“noorhärra Pukk,” nagu kähistavad partei vanemad liikmed) litsub tundmatutelt numbritelt tulevad kõned samuti laiaks, leides aega vastuvõtmiseks alles hilisematel õhtutundidel.

Mida me tahame? Ah et intervjuud Priit Toobaliga? Esialgu on Pukk üsnagi entusiastlik ja usub, et seda annab korraldada, kuid päev hiljem tuleb nukker vastus: “Kahjuks pean Sulle teada andma, et Priit Toobal ei saa intervjuud anda.” Otsekui keskaegne rünnaku alla langenud tsitadell on Keskerakond sulgenud oma müürides kõik nõrgemad kohad ja suhtleb maailmaga ainult läbi selle kahuriaugu, mille taga istub “Batja” Savisaar isiklikult.

Igor Mang ei näinud oma horoskoobis ette midagi sellist. Skorpionit (ja 1. novembril 1983 sündinud Toobal on päiksemärgilt Skorpion) pidi ootama ees aasta täis “müstikat ja rahaõnne”. “Jaanuaris on Skorpion väga seltskondlik ja uudishimulik teiste mõtete ja arvamuste vastu. Ta eelistab suhtlemist originaalsete inimestega, vaatab tulevikku ja teeb reisiplaane,” prognoosis musta parraga tähetark. Põnevate kohviõhtute asemel ootas Toobalit ees aga ehmatus — Kapo otsis läbi tema Tuvi tänava kontori ning selle erakonna kontori, mida Toobal alates 2007. aastast mänedžeerib. Keskerakonna reaktsioonist on jäänud mulje, et sissetungi käigus tehtud võetuste kujul on tegemist suurima riigivõimupoolse agressiooniga pärast juuniküüditamisi.

Kui lähtuda vanasõnast, mille kohaselt nälja ajal ka sitikas praad on, ütleb 600eurose rahasumma vastuvõtmisega kimpujäämine mõndagi Keskerakonna praeguse kurva finantsseisu ja peasekretäritöö vähese glamuuri kohta. Edgar Savisaare jõuline tugi süüdistusterahe alla langenud Priit Toobalile kinnitab nägemust, mille kohaselt on erakonna valimisnimekirjas targu kõrgele kohale paigutatud Toobal Savisaare omalaadne isiklik esindaja Toompeal; persoon, kes vahendab mobiilitsi infot Riigikogus toimuva kohta all-linna ja saab Vabaduse väljakul olevast staabist samas vastu uusi ideid.

Siiski on Riigikogus veedetud aeg näidanud, et pea on mõtetest tulvil ka Toobalil endal — ta on üks agaramaid sõnavõtjaid, kelle küsimused ja protestid “protseduuriliste küsimuste” osas spiiker Ene Ergma sageli torssi ajavad (üks Ekspressiga vestlenud parlamendiliige kirjeldas Toobali aktiivset stiili katsetena lennata, “mis sest, et tiivad veel ei kanna”).

Keskerakonna eelmine peasekretär Kadri Simson — kes Toobali poliitilises mõttes “leidis” ja Savisaare ees endale mantlipärijaks kinnitas — ütleb innukalt, et Toobalil on “süda õige koha peal” (küünik võiks siinkohal poolihääli lisada: “Ja ka käsi!”) ning meenutab, kuidas vaevu Suure-Jaani keskkoolist välja saanud Toobal juba Toomas Savi emalt Keskerakonna noortekogu kontori jaoks ruume rentida püüdis.

Ta kirjeldab, kuidas Toobal pärast põhiseaduskomisjoni liikmeks saamist endale kaks köidet põhiseaduse seletatud versiooni soetas, mis sest, et ebameeldiva üllatusena ei saanudki nende eest kuluhüvitist. Kuid Priit polevat üldse nurisenud. Raamatutest oli intellektuaalse toena hoopiski kasu — Toobal “lööb südilt kaasa vaidlustes ja ei pelga üldse kätt püsti ajada”, kiidab Simson, nimetades oma järglase teiste tugevaimate külgedena “häid kontakte ja head stressitaluvust”.

Stressitaluvust läheb hetkel kahtlemata vaja. Poliitikas, nagu ka males, võib aset leida ootamatuid arenguid, ning Simson rääkis teisipäeva õhtul veendunult võimalusest, et esitatud süüdistus põrmuks variseb ja et tulekul on avalik vabandus peaprokuröri või justiitsministri poolt.

Seni, kuni nooruslikku ja poliitikahuvilist rahvaasemikku (kelle huvide hulka kuuluvad Facebooki andmetel näiteks “Laulud tähtedega — TV3”, “Valentinipäeva laulukonkurss”, naised ja “Buduaar”) kõrvale pole tõstetud, on veel kõik võimalik. Isegi see, et hetkel, mil lahinguprožektorid on keeratud Toobali- ja Tuiksoo-nimelistele etturitele ning ajalehtedes ilmuvad parastavad kolumnid, toimuvad olulisemad sündmused hoopis malelaua hämaramatel aladel.

Poliitringkondades räägitakse aina enam võimalusest, et Keskerakonna kontorist otsiti ilutulestikuskandaali ettekäändel midagi sellist, millel polnud Toobali ja Tuiksooga mingit seost.Toimekas Toobal

Suure-Jaani gümnaasiumis meenutatakse Toobalit kui “heatahtlikku ja aktiivset” noormeest, kes oli koolis õpilasomavalitsuse president ja töötas pärast lõpetamist mõnda aega ka õpilasomavalitsuse juhina. Hetkel on Toobalil keskharidus.

Toobal õppis Sisekaitseakadeemia Halduskolledžis, kuid eksmatrikuleeriti õppevõlgnevuste tõttu.

Neljakordset Eesti keskmist palka teeniv Toobal omab sõiduautot Chrysler Sebring (2004) ja ratastraktorit T–40AM (1982) ning võlgneb eluasemelaenudena SEB Pangale 27 232 eurot.

Riigikogus kuulub Toobal muuhulgas “Mulgimaa toetusrühma” ja “Jahimeeste toetusrühma” ja on algatanud “Reklaamiseaduse muutmise seaduse”, mille eesmärgiks “täielik alkoholireklaami keeld” tele- ja raadio­programmides ning välireklaamis.