mängufilm „Klass" on esitatud Eesti valikuna võõrkeelse filmi Oscari nominendiks.

Ilmar Raagi noortefilm "Klass" on lugu sellest, kuidas süütu juhuse tõttu tekib vastasseis kahe poisi Andersi (Lauri Pedaja) ja Kaspari
(Vallo Kirs) vahel. Konflikti kolmandaks osapooleks on igavene peksukott Joosep (Pärt Uusberg), kelle kaitsmine saab auasjaks Kasparile. Tülist kasvab välja sõda, mis paneb kaalule nii noorte au kui armastuse.

Filmi stsenaariumi kirjutas režissöör Ilmar Raag koos noorte näitlejatega. Filmis mängivad kooliõpilasi Lauri Pedaja, Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Paula
Solvak
ja professionaalsetest näiteljatest osalevad filmis Margus Prangel, Laine Mägi, Leila Säälik, Kaie Mihkelson, Merle Jääger ja Marje Metsur.

Filmi tootjad on Amrion ja Eesti Televisioon. Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Sihtasutus ja Eesti Kultuurkapital. Filmi levitab rahvusvaheliselt
NonStop Sales.

Mängufilm „Klass" esilinastus Eestis 16. märtsil ja kogus kinodes ligi 28 000 vaatajat. Filmi rahvusvaheline esilinastus toimus 42. Karlovy Vary filmifestivalil, kus ta võitis kaks auhinda: võistlusprogrammi „East of the West" žürii eripreemia Special Mention ja Europa Cinemas Label peaauhinna kui parim Euroopa film. Film on alates augustist saadaval ka DVDl.

Eesti Oscari valikžüriisse kuuluvad Karlo Funk, Lauri Kaare, Peeter Brambat, Hardi Volmer ja Meelis Muhu.

Oscari nominendid tehakse teatavaks 22. jaanuaril 2008. Oscarite kätteandmise pidulik gala toimub 24. veebruaril 2008 Los Angeleses.

Pro Karlo Funk, valikukomisjoni ;liige ja Eesti Filmi Sihtasutuse peaekspert

 Miks valisite "Klassi" ja ;mitte näiteks Veiko Õunpuu "Sügisballi"?

 

"Komisjon ei vali tegelikult tingimata Eesti ;parimat filmi. Üritasime valida filmi, mis suudaks jõuda Filmiakadeemia ehk ;aastakümneid Hollywoodis töötanud inimeste teadvusse. Nende esimene eelistus ei ;ole ilmselt Euroopa arthouse, vaid pigem klassikalised loo-kesksed ;filmid. Paralleel Eurovisiooniga on mõneti kohane. "Klassil" ;oma loo ja konfliktiga on ehk lootusi jõuda kaugemale kui ;"Sügisballil".
Contra Margit Tõnson, Areeni toimetaja:

Paralleeli vedamine Eurovisiooniga on jabur. Miks me seal viimastel aastatel põrume? Just selle pärast, et me üritame pidevalt tabada seda nähtamatut eurolaulu mudelit ja teha võimalikult täpse koopia. Ja sama siin - komisjon valis välja filmi, üritades tabada Hollywoodiga harjunud inimeste maitset ja eelistusi.

Hollywood on "Klassi" sarnast filmi näinud juba kordi. (Gus Van Santi "Elevant", Michael Moore'i "Relvastatud Ameerika" jt). Nii et, mina arvan, et just seetõttu oleks pidanud saatma "Sügisballi". See film on niivõrd erinev ja omapärane, et oleks võib-olla just sellega köitnud tähelepanu. Miks me oma lugu häbeneme?