Kohus arutas Heete Simmi kaitsja Sven Sillari määruskaebust Simmide kodust läbiotsimisel ära võetud maalide, müntide ja ehete arestimise seaduslikkuse osas. Vandeadvokaat Sillari arvates ei ole Kaitsepolitsei poolt 4.novembril Simmide Sauel asuvast majast ära võetud väärtasjade arestimine seaduslik, sest Harju maakohus andis vara arestimist lubava määruse välja alles kuu aega hiljem, 4.detsembril. Seadus lubab edasilükkamatutel juhtudel arestida vara ka ilma kohtu loata, kuid sel juhul tuleb luba saada hiljemalt 24 tunni pärast arestimist.
Advokaat Sillar võrdles prokuratuuri hilinemist kohtu vara arestimiseks kohtu loa saamisel olukorraga, kus kuriteos süüdistatav inimene mõistetakse süüdi ilmselgelt valesti, ent kui tema kaitsja magab maha otsuse edasikaebamiseks ette nähtud tähtaja, otsus jõustub. "Tähtajad on seaduses ette nähtud selleks, et vältida politseiriigi teket. Seadusandja tahtis vältida olukorda, kus politseinikud saaks segamatult neile sobival ajal inimeste vara arestida ja kõike saaks tagantjärgi seadustada. Antud juhul on arestimine on ebaseaduslik ja tuleb tühistada."

Riigiprokurör Bergmann vaidles Sillarile vastu, öeldes muuhulgas, et kaitsepolitseinikud käisid 4.novembril Simmide majas kuriteole viitavaid võimalikke asitõendeid otsimas. "Läbiotsimise puhul võetakse uurimise seisukohast olulised esemed kaasa, fikseeritakse protokollis ja selleks ei ole eraldi kohtuluba vaja. Seejärel ära võetud esemeid vaadeldakse, otsustatakse nende arestimise vajadus, et esemed säiliks ja oleks tsiviilhagi tagamiseks olemas. Kui Heete Simm 6.novembril vahi alt vabastati, tundis ta elavat huvi ära võetud esemete suhtes ja seega tekkis vajadus vara arestimiseks, et ta neid näiteks oksjoni kaudu võõrandada ei saaks. Niipea kui selgus, et arestimine on vajalik, võeti ka kohtu luba."

Bergmann ütles ka, et arestitud esemete väärtus ei ulatu ligilähedalegi Simmide vastu esitatava tsiviilhagi suurusele.

BNS on varem teatanud, et Simmide kodust võeti ära 12 maalist koosnev kunstikogu, mille väärtuslikem teos on esimese vabariigi aegse Pallase koolkonna klassiku Richard Uutmaa õlimaal "Rannal", mille väärtuseks hinnatakse 45.000 krooni. Eesti kuulsamate meremaalijate hulka kuuluva Uutmaa õlimaalid "Rannaküla", "Pankrannik" ja teised ongi Simmide kunstikogu väärtuslikemad teosed. Eksperdi hinnangul on neist igaüks väärt ligi 20.000 krooni. Lisaks maalidele kuulusid Simmide kodust 4. novembril minema viidud ja kohtumäärusega arestitud vallasvara hulka mõned väärisehted ja Eesti Panga eriväljaandena valminud numismaatilise väärtusega 44 münti.